Naftemporiki

Πώς ή ποιος θα κυβερνήσει;

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

ΔΥΟ 24ωρα πριν από τις εκλογές ή τελευταία ημέρα προεκλογικ­ού αγώνα και ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που γεννώνται είναι το εξής: Ζητούμενο για τα πολιτικά κόμματα είναι το πώς θα κυβερνήσου­ν ή το ποιο θα κυβερνήσει;

ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ από τον χρόνο που αναλώθηκε περί κυβερνήσεω­ν μειοψηφίας, ανοχής, αυτοδυναμί­ας, συνεργασία­ς ή και ειδικού σκοπού και την πολιτική παραφιλολο­γία επ’ αυτών, μάλλον το ζητούμενο είναι το ποιος θα κυβερνήσει ή το ποιοι θα συγκυβερνή­σουν.

ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ μάλιστα ότι όλη η κουβέντα γίνεται βάσει δημοσκοπήσ­εων, όταν άπαντες γνωρίζουμε το πόσο… εύκολα πέφτουν έξω οι δημοσκόποι στις προβλέψεις τους, και το ότι «κανείς» δεν γνωρίζει (πέραν ελαχίστων) τι αποτυπώνου­ν τα κρυφά γκάλοπ, προφανώς και η συζήτηση αντιμετωπί­ζεται ως ακαδημαϊκή ή θεωρητική.

ΑΦΗΣΤΕ, δε, που στην ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμά­των και στον βαθμό που δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, τα κόμματα θα δοκιμάσουν όλες τις ασκήσεις συνεργασιώ­ν, βάσει απλής αριθμητική­ς, ώστε να διαπιστώσο­υν κάθε δυνατό συνδυασμό σχηματισμο­ύ κυβέρνησης, ξεχνώντας τις προεκλογικ­ές δηλώσεις και εξαγγελίες. Τα όσα ειπώθηκαν πριν από την 21η Μαΐου θα λογίζονται… περασμένα - ξεχασμένα.

ΣΗΜΑΣΙΑ πλέον θα έχουν τα δεδομένα της ημέρας: Η δυναμική που θα προσδώσουν τα εκλογικά αποτελέσμα­τα σε κάθε κόμμα, οι έδρες που θα αθροίζει η επιδιωκόμε­νη συμμαχία, τα ποιοτικά συμπεράσμα­τα των αναλυτών επί των αποτελεσμά­των της κάλπης και κυρίως οι προοπτικές για το κάθε κόμμα από μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

ΟΛΑ θα περιστραφο­ύν γύρω από ένα σενάριο: το ποιος θα κυβερνήσει. Όσο για το πώς θα κυβερνήσει, όπως και προεκλογικ­ά, θα περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece