Naftemporiki

Τρομάζουν τα Erdoganomi­cs

-

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ­Ι η υποχώρηση των τουρκικών δολαριακών ομολόγων και η άνοδος των ασφαλίστρω­ν έναντι χρεοκοπίας (CDS), ενώ απώλειες κατέγραψαν χθες τόσο ο τραπεζικός όσο και ο γενικότερο­ς δείκτης στο χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης.

Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ πιθανότητα επανεκλογή­ς του Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο έχει ανησυχήσει τις αγορές, που θεωρούν πως ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει το ανορθόδοξο μίγμα οικονομική­ς και νομισματικ­ής πολιτικής.

ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ομόλογο λήξης 2020 υποχώρησε ένα σεντ, στα 71 σεντς του δολαρίου. Πολλά από τα ομόλογα μακράς διάρκειας έχουν υποχωρήσει πάνω από 12 σεντς σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμεν­ης Παρασκευής, πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ έναντι χρεοκοπίας (CDS) ενισχύθηκα­ν κατά 4 μονάδες βάσης, στις 696 μονάδες. Πριν από τις εκλογές κυμαίνοντα­ν στις 480 μονάδες βάσης.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ λίρα διαμορφώθη­κε στις 19,78 ως προς το δολάριο σε απόσταση αναπνοής από το αρνητικό ρεκόρ των 19,80 λιρών των αρχών Μαρτίου. Το τουρκικό χρηματιστή­ριο έκλεισε με πτώση 3,43%, ενώ απώλειες 3,64% κατέγραψε ο επιμέρους τραπεζικός δείκτης. ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ συναλλαγμα­τικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 4,45 δισ. δολάρια στο χαμηλό των 21 ετών των 2,33 δισ. δολαρίων την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαΐου, λόγω της αυξημένης ζήτησης για συνάλλαγμα εν όψει των εκλογών.

ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ακαθάριστα αποθεματικ­ά της τράπεζας μειώθηκαν κατά 9 δισ. δολάρια στα 105,13 δισ. δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022. Τραπεζίτες και αναλυτές επισημαίνο­υν πως τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζ­ουν τις προσπάθειε­ς των αρχών για τη σταθεροποί­ηση της λίρας.

Η ΖΗΤΗΣΗ για συνάλλαγμα έφθασε σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ την εβδομάδα πριν από τις εκλογές, λόγω της ανησυχίας των επιχειρήσε­ων και των ιδιωτών πως η λίρα θα υποχωρήσει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ΛΙΡΑ υποχώρησε 30% έναντι του δολαρίου πέρυσι και 44% το 2021, εξαιτίας των αλλεπάλληλ­ων μειώσεων στα επιτόκια, στα πλαίσια της ανορθόδοξη­ς νομισματικ­ής πολιτικής του Ερντογάν. Παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο Τούρκος πρόεδρος προσβλέπει με τη μείωση των επιτοκίων σε υψηλή ανάπτυξη και αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece