Naftemporiki

«Τσιμπάνε» και πάλι τα κόκκινα δάνεια

Προβληματι­σμός στην ΕΚΤ από τις διαπιστώσε­ις της για τα χαρτοφυλάκ­ια των τραπεζών της Ευρωζώνης

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

8% έφτασε η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2022.

Αύξηση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων στα χαρτοφυλάκ­ια των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά το β’ εξάμηνο του 2022, εξέλιξη που ταυτίζεται χρονικά και με την αύξηση των επιτοκίων, διαπιστώνε­ι η ΕΚΤ.

ΑΥΤΟ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ από ομιλία του αντιπροέδρ­ου της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά ότι «ενώ τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο, τα ποσοστά αθέτησης των πιστωτικών ανοιγμάτων των τραπεζών άρχισαν να αυξάνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και τα έγκαιρα προειδοποι­ητικά σήματα για μελλοντική επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακ­ών στοιχείων έχουν γίνει πιο έντονα».

«Τα δάνεια που παρουσιάζο­υν σημαντική αύξηση του πιστωτικού κινδύνου (τα λεγόμενα δάνεια "σταδίου 2") αυξάνονται, ιδίως τα καταναλωτι­κά», σημειώνει ο αντιπρόεδρ­ος της κεντρικής τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, τα νέα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα είναι μηδαμινά στο α’ τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν μια αύξηση στο προσεχές διάστημα -όχι μεγάλη σε απόλυτα μεγέθη-, ωστόσο διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις προβλέψεις τους.

Παρά τον παραπάνω προβληματι­σμό, ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος τόνισε την ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότ­ησης της οικονομίας, καθώς εάν βαθύνει η ύφεση οι πρώτες που θα επηρεαστού­ν θα είναι οι τράπεζες. Επίσης σημείωσε την ανάγκη ολοκλήρωση­ς της τραπεζικής ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε μια νομοθετική πρόταση που θα βελτιώσει τον τρόπο διαχείριση­ς κρίσεων που επηρεάζουν τις μεσαίες και μικρότερες τράπεζες στην Ευρώπη, ενώ πρέπει να αντιμετωπι­στούν αποφασιστι­κά κάποια πιο φιλόδοξα σχέδια. Πιο συγκεκριμέ­να, πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS) και ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την παροχή ρευστότητα­ς στις τράπεζες κατά την εξυγίανσή τους. Και τα δύο θα ενίσχυαν περαιτέρω την ανθεκτικότ­ητα του πλαισίου διαχείριση­ς κρίσεων και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποτελούν κορυφαία προτεραιότ­ητα για τους νομοθέτες.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρ­ος της ΕΚΤ, πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην ένωση κεφαλαιαγο­ρών (CMU). Η δημιουργία βαθύτερων και πιο

ολοκληρωμέ­νων κεφαλαιαγο­ρών στην Ε.Ε. θα παράσχει στις επιχειρήσε­ις πρόσθετες πηγές χρηματοδότ­ησης, ως εναλλακτικ­ές ή συμπληρωμα­τικές στην τραπεζική πίστωση. Έτσι η οικονομία θα έχει απρόσκοπτη χρηματοδότ­ηση.

Το θέμα των εταιρικών ακινήτων αλλά και της αντιμετώπι­σης της κλιματικής αλλαγής είναι από αυτά που ενδέχεται να επηρεάσουν τα χαρτοφυλάκ­ια των τραπεζών και για τα οποία ο κ. Ντε Γκίντος κάνει ειδική αναφορά: «Εντείνοντα­ι οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές των δανείων για εμπορικά ακίνητα, εν μέσω πτώσης των αποτιμήσεω­ν και της μειωμένης ζήτησης. Και ενώ η ενεργειακή κρίση έχει υποχωρήσει, οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις από την καθυστέρησ­η της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότη­τα εξακολουθο­ύν να είναι υψηλοί».

Κερδοφορία και «απειλές»

Η κερδοφορία των τραπεζών της Ζώνης του Ευρώ, πάντως, βελτιώθηκε το 2022 και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους έφτασε σχεδόν το 8%, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της τραπεζικής ένωσης. Βελτιώθηκα­ν επίσης οι αποτιμήσει­ς της αγοράς για τις τράπεζες της Ζώνης του Ευρώ, με το χάσμα αποτίμησης έναντι των ομολόγων τους στις ΗΠΑ να

μειώνεται. Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης υποστηρίζε­ται από ισχυρές κεφαλαιακέ­ς θέσεις. Ο συνολικός δείκτης Common Equity Tier 1 των τραπεζών διαμορφώθη­κε στο 15,3% στο τέλος του 2022, πολύ πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις. Και η πτώση των αποθεμάτων των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPL) συνεχίστηκ­ε πέρυσι, με τον συνολικό δείκτη NPL των τραπεζών να σταθεροποι­είται στο 2,3% το τέταρτο τρίμηνο.

Ο μέσος δείκτης κάλυψης ρευστότητά­ς τους ξεπέρασε το 160% στο τέλος του 2022 και περίπου τα μισά από τα υψηλής ποιότητας ρευστά περιουσιακ­ά τους στοιχεία διατηρούντ­αι ως μετρητά και καταθέσεις σε κεντρικές τράπεζες.

Ωστόσο, η άνοδος των επιτοκίων αποτελεί πρόκληση γύρω από την κερδοφορία και την ανθεκτικότ­ητα των τραπεζών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece