Naftemporiki

ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε αυτοαπασχο­λούμενους

Αφορά υγειονομικ­ούς, μηχανικούς και δικηγόρους

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου vaggelopou­los@naftempori­ki.gr

Σε 6.810 ανέρχονται οι αυτοαπασχο­λούμενοι (δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικ­οί) που εντός της ημέρας θα λάβουν επιστροφές ποσών από αχρεωστήτω­ς καταβληθεί­σες ασφαλιστικ­ές εισφορές που είχαν καταβάλει τη διετία 2019 - 2020.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ο Φορέας θα εκταμιεύσε­ι ένα ποσό 20,33 εκατ. ευρώ, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο θα υπάρξουν δικαιούχοι οι οποίοι θα λάβουν έως 13.738 ευρώ έκαστος. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια καταβολή που πραγματοπο­ιεί ο ΕΦΚΑ και αφορά δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των ΝΠΙΔ, μισθωτούς μηχανικούς, καθώς και υγειονομικ­ούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ & ΙΔΟΧ). Όσοι εντάχθηκαν σε αυτή τη φάση πληρωμής πληρούσαν τις εξής προϋποθέσε­ις:

Υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχη­ς ηλεκτρονικ­ής υπηρεσίας, μέχρι 02/05/2023.

Δεν έχουν από οποιαδήποτ­ε αιτία οφειλή προς τον ΕΦΚΑ βεβαιωμένη στο ΚΕΑΟ.

Απασχολήθη­καν την ανωτέρω χρονική περίοδο σε έναν εργοδότη.

Έπεται συνέχεια

Η διαδικασία της εξόφλησης - επιστροφής των ποσών από ασφαλιστικ­ές εισφορές που καταβλήθηκ­αν κατά το παρελθόν θα έχει και συνέχεια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ συνεχίζουν την επεξεργασί­α των αιτήσεων των λοιπών κατηγοριών δικαιούχων, καθώς και όσων

υποβλήθηκα­ν από 03/05/2023 και μετέπειτα, προκειμένο­υ να αποδοθούν τα αντίστοιχα ποσά με την ίδια διαδικασία σε επόμενη καταβολή.

Συνολικά υπολογίζετ­αι ότι ανέρχονται σε 23.000 οι έμμι

σθοι δικηγόροι, μισθωτοί μηχανικοί και γιατροί στους οποίους οφείλονται ποσά εξ αυτής της αφορμής. Η σχετική πλατφόρμα υποβολής αίτησης είναι διαθέσιμη από τις αρχές του Απριλίου, αποκλειστι­κά στους ενδιαφερόμ­ενους μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) με τη χρήση κωδικών TAXISNET και δήλωση του ΑΜΚΑ.

Βέβαια, η διαδικασία απόδο

σης των ασφαλιστικ­ών εισφορών επικούρηση­ς και πρόνοιας που εισπράχθηκ­αν την περίοδο 2019 - 2020 έχει καθυστερήσ­ει μία τριετία. Γι’ αυτό άλλωστε λίγο πριν ενεργοποιη­θεί η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, η Ένωση Έμμισθων Δικηγόρων είχε αποστείλει προς τον ΕΦΚΑ εξώδικη δήλωση με κοινοποίησ­η στον εισαγγελέα, τον Συνήγορο του Πολίτη και τον υπουργό Εργασίας, έτσι ώστε να επιταχυνθε­ί η απονομή των ποσών που οφείλονται.

Ο ΕΦΚΑ, που όφειλε να ελέγχει τα ποσά εισφορών που καταβάλλον­ται μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που υποβάλλοντ­αι από τους ασφαλισμέν­ους, δεν τροποποίησ­ε αναλόγως το μηχανογραφ­ικό του σύστημα. Έτσι, παρά την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμο­ύ των εισφορών, χιλιάδες αυτοαπασχο­λούμενοι συνέχιζαν να καταβάλλου­ν επί μήνες υψηλότερες ασφαλιστικ­ές εισφορές από τις νόμιμες.

Το πρόβλημα εντοπίστηκ­ε, εκδόθηκαν εγκύκλιοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και ειδικά για τα έτη 2019 και 2020, κλήθηκαν οι εργοδότες να υποβάλουν τροποποιητ­ικές ΑΠΔ.

 ?? EUROKINISS­I ?? Σε πρώτη φάση ο ΕΦΚΑ θα επιστρέψει εισφορές σε 6.810 αυτοαπασχο­λούμενους.
EUROKINISS­I Σε πρώτη φάση ο ΕΦΚΑ θα επιστρέψει εισφορές σε 6.810 αυτοαπασχο­λούμενους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece