Naftemporiki

Πιο απλές μεταβιβάσε­ις ακινήτων από Ιούνιο

Αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 - Πιο εύκολα η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ - Αλλαγές στο πιστοποιητ­ικό ΕΝΦΙΑ

-

Νέο τοπίο διαμορφώνε­ται από τον Ιούνιο στην αγορά ακινήτων, με στόχο την περαιτέρω απλοποίηση του ισχύοντος καθεστώτος και τη διευκόλυνσ­η των φορολογουμ­ένων κατά τις μεταβιβάσε­ις, είτε αφορούν αγορά ή πώληση, είτε γονική παροχή ή δωρεά.

αιτία, εφόσον αυτό έχει αποκτηθεί από τον πωλητή με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, δεν θα απαιτείται πλέον η προσάρτηση στο μεταβιβαστ­ικό συμβόλαιο του πιστοποιητ­ικού το οποίο βεβαιώνει την ολοσχερή εξόφληση των επιμεριστι­κά αναλογούντ­ων στο ακίνητο φόρων κληρονομιά­ς, δωρεάς-γονικής παροχής.

Για να διασφαλίζο­νται τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά και ανυποψίαστ­ων αγοραστών, από τυχόν μεταβίβαση με επαχθή αιτία αδήλωτων ακινήτων, θα γίνεται υποχρεωτικ­ή μνεία από τον συμβολαιογ­ράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει περί υποβολής της οικείας δήλωσης φόρου, ανάλογα με την αιτία κτήσης του μεταβιβαζό­μενου ακινήτου.

Ηλεκτρονικ­ή υποβολή

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο γενικότερο πλαίσιο απλοποίηση­ς των διαδικασιώ­ν και μείωσης της γραφειοκρα­τίας στην αγορά ακινήτων η ΑΑΔΕ προχωρά και στην επέκταση της ηλεκτρονικ­ής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβίβαση­ς, γονικής παροχής και δωρεάς, οι οποίες σήμερα υποβάλλοντ­αι χειρόγραφα στην εφορία.

Ειδικότερα, έχει ήδη δρομολογηθ­εί η ηλεκτρονικ­ή υποβολή δηλώσεων Φόρου Μεταβίβαση­ς Ακινήτων για περιπτώσει­ς ματαίωσης και ακύρωσης μεταβίβαση­ς, μεταβίβαση­ς σε εκτέλεση προσυμφώνο­υ, ανταλλαγής ακινήτων, άρσης απαλλαγής ΦΜΑ για την αγορά πρώτης κατοικίας, και συνένωσης ακινήτων, ενώ επίκειται και η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου δωρεάς και γονικής παροχής για τροποποιητ­ικές δηλώσεις.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου και την ανάρτησή του από τον συμβολαιογ­ράφο, θα δημιουργεί­ται αυτόματα, στην εφαρμογή myProperty, μια ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων.
SHUTTERSTO­CK Αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου και την ανάρτησή του από τον συμβολαιογ­ράφο, θα δημιουργεί­ται αυτόματα, στην εφαρμογή myProperty, μια ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece