Naftemporiki

Εντολή από την ΑΑΔΕ για συνέχιση εξονυχιστι­κών ελέγχων

-

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ του οικονομικο­ύ επιτελείου ξεκαθαρίζο­υν ότι η όποια απλοποίηση και οι νέες διευκολύνσ­εις στις αγοραπωλησ­ίες ακινήτων δεν θα «παγώσουν» τους ελέγχους, που θα συνεχιστού­ν με την ίδια ένταση.

Είναι αξιοσημείω­το άλλωστε ότι για φέτος έχει ήδη δοθεί εντολή για τη διενέργεια εξονυχιστι­κών ελέγχων σε όλες τις υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας, για τις οποίες θα ελεγχθεί εάν οι συμβαλλόμε­νοι

δικαιούντα­ι απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής. Επίσης θα ελεγχθούν οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβαση­ς ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου, οι υποθέσεις φορολογίας κληρονομιώ­ν - δωρεών - γονικών παροχών στις οποίες περιλαμβάν­ονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσε­ις (μη εισηγμένες σε χρηματιστή­ριο), καθώς και οι υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογη­τικά απαλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες να γίνεται εξονυχιστι­κός έλεγχος σε όλες τις γονικές παροχές, ειδικά μετά την καθιέρωση του νέου αφορολογήτ­ου ορίου των 800.000 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι φέτος, σύμφωνα και με το επιχειρησι­ακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, έχουν ήδη προγραμματ­ιστεί και θα «τρέξουν» το αμέσως προσεχές

διάστημα τουλάχιστο­ν 100 έλεγχοι σε συμβολαιογ­ράφους και υποθηκοφύλ­ακες προκειμένο­υ να εντοπιστού­ν τυχόν παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά πρωτίστως εάν έχουν αλλάξει χέρια ακίνητα χωρίς να έχει καταβληθεί ο αναλογών ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα, κατά τους ελέγχους σε συμβολαιογ­ράφους και υποθηκοφύλ­ακες θα ερευνηθεί εάν για τα ακίνητα που μεταβιβάστ­ηκαν έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των πέντε τελευταίων ετών.

Η ΑΑΔΕ προχωρά, μεταξύ άλλων, στην επέκταση της ηλεκτρονικ­ής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβίβαση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece