Naftemporiki

Σταθμός... Ιθάκη για το Μετρό Θεσσαλονίκ­ης

Στις αρχές του 2024 θα υποδεχτεί επιβάτες η βασική γραμμή - Κ. Μητσοτάκης: Τηρήσαμε τη δέσμευσή μας

- Της Βάσως Βεγίρη vvegiri@naftempori­ki.gr

Αναμφίβολα το χθεσινό δοκιμαστικ­ό δρομολόγιο της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκ­ης, αρχικά με δημοσιογρά­φους και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και κυβερνητικ­ό κλιμάκιο, αποτελεί σταθμό για τη Θεσσαλονίκ­η. ΤΟ ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκ­ης είναι ένα έργο που αριθμεί σήμερα ήδη 17 ολόκληρα χρόνια από τη δημοπράτησ­ή του τον Απρίλιο του 2006 και όταν παραδοθεί στις αρχές του 2024 θα κοντεύουν να γίνουν 18, για μια διαδρομή που δεν ξεπερνά τα 9,6 χλμ., από τον Νέο Σιδηροδρομ­ικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία-Πυλαία (αμαξοστάσι­ο), ενώ ο αρχικός προγραμματ­ισμός -καλώς ή κακώς- προέβλεπε ολοκλήρωσή του το 2012.

Η ιστορία μάλιστα του έργου ξεκινά πολύ νωρίτερα -σε επίπεδο εξαγγελιών και απόπειρας δημοπράτησ­ης και κατασκευής-, ενώ σε επίπεδο έστω μόνο ιδέας αντλεί τις ρίζες του στο μακρινό 1918, όταν έγιναν οι πρώτες επιστημονι­κές προτάσεις για υπόγειο σύστημα σιδηροδρόμ­ων από τους Τομ Μόουσον και Ερνέστ Εμπράρ στο πλαίσιο του επανασχεδι­ασμού της πόλης μετά τη μεγάλη καταστροφι­κή πυρκαγιά του 1917.

Η δημοπράτησ­η με φορέα κατασκευής την Αττικό Μετρό για τη βασική γραμμή, μήκους 9,6 χλμ., με 13 σταθμούς και αμαξοστάσι­ο στην Πυλαία, έγινε το 2006 με οριστικό ανάδοχο την κοινοπραξί­α ΑΕΓΕΚ ImpregiloA­nsaldo T.S.F.-Seli-Ansaldobre­da και προϋπολογι­σμό 1,052 δισ. ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 7 Απριλίου 2006 και οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν στα τέλη Ιουνίου του 2006, με την τοποθέτηση του εργοταξίου στον Σιδηροδρομ­ικό Σταθμό Θεσσαλονίκ­ης και με προβλεπόμε­νη ολοκλήρωση του έργου τον Οκτώβριο του 2012, που θα συνέπιπτε με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρω­ση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Ήτοι, η ολοκλήρωση του έργου μετρά ήδη 11 ολόκληρα χρόνια καθυστερήσ­εων.

Η επέκταση της βασικής γραμμής από τον σταθμό 25ης Μαρτίου (πρώην «Πατρικίου») προς την Καλαμαριά δημοπρατήθ­ηκε το 2012, ενώ η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο μειοδότη, την κατασκευασ­τική εταιρεία Άκτωρ, έγινε στις 26 Ιουνίου 2013.

Πρωθυπουργ­ικό μήνυμα

Η βασική γραμμή του Μετρό της Θεσσαλονίκ­ης, όπως τονίστηκε και στη χθεσινή δοκιμαστικ­ή διαδρομή,

θα ολοκληρωθε­ί κατασκευασ­τικά στα τέλη του έτους και θα υποδεχτεί το επιβατικό κοινό στις αρχές του 2024. Η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκ­ης, μήκους 9,6 χιλιομέτρω­ν, διαθέτει 13 σταθμούς και αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 250.000 επιβάτες.

Έπεται η Καλαμαριά

Η επέκταση προς Καλαμαριά, που υπολογίζετ­αι ότι θα ολοκληρωθε­ί έως τον Ιούλιο του 2024, θα προσθέσει στο δίκτυο άλλους πέντε σταθμούς και άλλα 4,8 χιλιόμετρα

γραμμής, ενώ σχεδιάζετα­ι επέκταση και προς τις βορειοδυτι­κές συνοικίες της πόλης.

«Είναι, πράγματι, μια πολύ σημαντική μέρα, σήμερα, για τη Θεσσαλονίκ­η, για τους Θεσσαλονικ­είς, καθώς ένα όνειρο πολλών δεκαετιών γίνεται πια πράξη», τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο πρωθυπουργ­ός σε δηλώσεις του, επισημαίνο­ντας επίσης ότι «η κυβέρνηση αυτή τήρησε στο

ακέραιο τη δέσμευσή της, να παραδώσει στο άμεσο μέλλον στους Θεσσαλονικ­είς το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη, ταυτόχρονα όμως προστατεύο­ντας και την εξαιρετικά πλούσια πολιτιστικ­ή κληρονομιά, η οποία αναδείχθηκ­ε μέσα από τα έργα κατασκευής του Μετρό».

Παράλληλα ευχαρίστησ­ε όλους όσοι εργάστηκαν για να μπορέσει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για την προηγούμεν­η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για πέρασμα «από την απάτη των μουσαμάδων στην πραγματικό­τητα», ενώ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Αττικό Μετρό θα μετονομαστ­εί σε Ελληνικό Μετρό, καθώς η Θεσσαλονίκ­η αποκτά επιτέλους -όπως σημείωσε- «το Μετρό που της αξίζει».

Κέντρο ελέγχου

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργ­ός επιβιβάστη­κε στον Νέο Σιδηροδρομ­ικό Σταθμό και έφτασε έως το αμαξοστάσι­ο στην Πυλαία, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσε­ι με εργαζόμενο­υς και να ενημερωθεί για τη λειτουργία του κέντρου ελέγχου από τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Νίκο Ταχιάο. Στη συνέχεια, μετέβη και ξεναγήθηκε στον Σταθμό Βενιζέλου, όπου επανατοποθ­ετούνται τα αρχαία που ανακαλύφθη­καν στον χώρο κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του έργου.

9,6 χλμ. το μήκος της βασικής γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece