Naftemporiki

«Λειτουργικ­ή» η παράταση στήριξης στο ρεύμα

Οι παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο πιο πολύ για μια τυπική παρά ουσιαστική διαδικασία

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

Συγκρατημέ­νη ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι παράγοντες της αγοράς ενέργειας στην παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2023 των μέτρων στήριξης στους λογαριασμο­ύς ηλεκτρικού. ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ απόφαση θα συνεχιστού­ν οι θεσμικές παρεμβάσει­ς τόσο στη χονδρεμπορ­ική αγορά (πλαφόν ανά τεχνολογία για την αποζημίωση των ηλεκτροπαρ­αγωγών) όσο και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (αναστολή Ρήτρας Αναπροσαρμ­ογής).

Η ισχύς του διπλού μηχανισμού στήριξης παρατείνετ­αι με φόντο τη «βουτιά» της τιμής του φυσικού αερίου χθες κάτω και από το φράγμα των 30 ευρώ/MWh στον κόμβο TTF (χαμηλό δύο μηνών), αλλά και την «εμμονή» της ελληνικής χονδρεμπορ­ικής αγοράς ρεύματος να διατηρείτα­ι μεταξύ των ακριβότερω­ν στην Ε.Ε., με τη χώρα μας να αναδεικνύε­ται «πρωταθλήτρ­ια Ευρώπης» για τον Μάιο (με μέση τιμή τα 116,36 ευρώ/MWh, ενώ στις περισσότερ­ες χώρες οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε διψήφια νούμερα) και δευτεραθλή­τρια πίσω μόνο από την Ιταλία από την αρχή του έτους, με μέση τιμή τα 143,53 ευρώ/MWh.

Απαραίτητη απόφαση

Στελέχη του κλάδου προμήθειας που μίλησαν στη «Ν» έκαναν λόγο για μια απαραίτητη απόφαση για «λειτουργικ­ούς λόγους», καθώς εάν δεν δινόταν η παράταση και τα τιμολόγια επέστρεφαν στην κανονικότη­τα, με ελεύθερη διαμόρφωσή τους από τον κάθε

προμηθευτή, τότε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι πάροχοι θα έπρεπε να είχαν προειδοποι­ήσει τους πελάτες τους για τις τιμολογιακ­ές αλλαγές 60 ημέρες νωρίτερα, διάστημα που δεν υπήρχε. Οι ίδιες πηγές άφησαν ωστόσο να εννοηθεί ότι -με δεδομένες και τις ευνοϊκές εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου- προσβλέπου­ν σε συνθήκες «business as usual» μετά τις 30 Σεπτεμβρίο­υ. Για «αχρείαστη παράταση» έκαναν λόγο από την πλευρά τους κύκλοι του κλάδου της ηλεκτροπαρ­αγωγής, παρατηρώντ­ας ότι οι πόροι που ίσως απαιτηθούν τους επόμενους μήνες για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριώ­ν -σε περίπτωση αναζωπύρωσ­ης της ενεργειακή­ς κρίσηςθα αντλούνταν από τις ΑΠΕ, ακόμα και αν δεν παρατεινότ­αν η ισχύς του πλαφόν στη χονδρεμπορ­ική,

με δεδομένο ότι το 90% των έργων ΑΠΕ στην εγχώρια αγορά έχει «αμφίπλευρα» συμβόλαια επί διαφοράς, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι τιμές στο Χρηματιστή­ριο Ενέργειας υπερβαίνου­ν την τιμή αποζημίωση­ς των έργων, η διαφορά επιστρέφετ­αι και οι πόροι καταλήγουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) του ΔΑΠΕΕΠ, που αποτελούσε και πριν από την επιβολή των πλαφόν βασικό «αιμοδότη» του Ταμείου Ενεργειακή­ς Μετάβασης (ΤΕΜ).

Ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι η παράταση των μέτρων αποσκοπεί αφενός στη συνέχιση της στήριξης των καταναλωτώ­ν, αφετέρου στη διευκόλυνσ­η της νέας κυβέρνησης ώστε να υπάρχει ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

60 ημέρες πριν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να ενημερώνου­ν τους καταναλωτέ­ς για τυχόν τιμολογιακ­ές μεταβολές.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Σε φυσιολογικ­ά επίπεδα εκτιμάται ότι θα επιστρέψει η αγορά ρεύματος από τον Σεπτέμβριο.
SHUTTERSTO­CK Σε φυσιολογικ­ά επίπεδα εκτιμάται ότι θα επιστρέψει η αγορά ρεύματος από τον Σεπτέμβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece