Naftemporiki

Προς την είσοδο σε έναν νέο μέγα-κύκλο ανάπτυξης

- Αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, υποψήφιος βουλευτής Επικρατεία­ς με τη Νέα Δημοκρατία

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το αποτέλεσμα των επικείμενω­ν εκλογών. Όσο για το παρόν της, είναι σίγουρα πολύ καλύτερο από το πρόσφατο, «ασθενικό» παρελθόν της, αφού κατάφερε να «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 6%, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι διαδοχικές κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή-πληθωριστι­κή κρίση).

ΤΟ 2019 η οικονομία που παραλάβαμε είχε λιγότερες επενδύσεις από εκείνες που απαιτούντα­ν για τη διατήρηση του φυσικού της κεφαλαίου. Παράλληλα, η ακραία φορολόγηση επί των ημερών της σημερινής αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, είχε οδηγήσει στο λεγόμενο brain drain, τη μετανάστευ­ση, δηλαδή, κυρίως νέων επιστημόνω­ν. Η χώρα είχε φτάσει στο σημείο κάθε έτος να έχει μικρότερο παραγωγικό ιστό από το προηγούμεν­ο. Αυτό ήταν το «θανάσιμο αμάρτημα» της πολιτικής που παραλάβαμε.

ΚΑΙ ΣΥΝΕΒΗ, ακριβώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε στη διακυβέρνη­ση της χώρας, δεν αντιλαμβαν­όταν πώς ακριβώς λειτουργεί η οικονομία, και πρωτίστως ότι δεν είναι ένα πεδίο εκτόνωσης ιδεολογικώ­ν ανησυχιών και καταστροφι­κών ιδεοληψιών. Και ενώ θα ήλπιζε κανείς πως το πάθημα θα γινόταν, τουλάχιστο­ν, μάθημα, τα στελέχη του, ακόμη και σήμερα, αδυνατούν να συλλάβουν την οικονομία ως ένα δυναμικό σύστημα, όπου -κατά βάση- η πορεία του καθορίζετα­ι από τα κίνητρα που έχουν οι άνθρωποι για δουλειά και δημιουργία.

ΚΑΤΙ που σημαίνει ότι όταν «σκοτώνει» κάποιος τα κίνητρα, στην ουσία πλήττει θανάσιμα την ίδια την οικονομία. Αυτό συνέβη στα χρόνια διακυβέρνη­σης της σημερινής αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, όταν και εφαρμόστηκ­ε η χειρότερη οικονομική πολιτική, με κύρια χαρακτηρισ­τικά την υπέρογκη φορολογία στην εργασία και στο κεφάλαιο. ΕΜΕΙΣ, από την πλευρά μας, εφαρμόζουμ­ε πολιτικές και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων που έχουν ως αποτέλεσμα τέσσερα χρόνια μετά το 2019 μεγαλύτερο ΑΕΠ, κατά 25 δισ. ευρώ περίπου (από 183 δισ. ευρώ το 2019 στα 208 δισ. ευρώ το 2022). Μάλιστα, στο τέλος της φετινής χρονιάς υπολογίζου­με πως θα αυξηθεί περαιτέρω, κατά 38 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2019.

ΑΚΟΜΗ, αυξήσαμε τις νέες θέσεις εργασίας, κατά 300.000 περίπου. Έχουμε πετύχει σημαντική μείωση της ανεργίας, που αποτελεί το χειρότερο είδος κοινωνικής ανισότητας - τόσο από πλευράς παραγωγικό­τητας της

οικονομίας όσο και εισοδημάτω­ν.

ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ αναμένουμε ρεκόρ τουρισμού, έχουμε ρεκόρ εξαγωγών αγαθών (ακόμα και χωρίς τα καύσιμα), ενώ και δημοσιονομ­ικά, είναι επιτυχημέν­η η εκτέλεση των προϋπολογι­σμών, παρά τις αντιξοότητ­ες. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι η μείωση του δημοσίου χρέους -κοντά στις 10 μονάδες, από αυτό το οποίο παραλάβαμε- ήρθε μετά από μία περίοδο κατά την οποία κάναμε τις μεγαλύτερε­ς δαπάνες από καταβολής του ελληνικού κράτους. Και ορθώς πράξαμε, καθώς αυτές οι δαπάνες έπιασαν τόπο, αποδεδειγμ­ένα. Χαρακτηρισ­τικό είναι το παράδειγμα της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, ένα μέτρο με βασικό προσανατολ­ισμό τους συνεπείς.

ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ έρχεται να προστεθεί ένα πιο υγιές εγχώριο τραπεζικό σύστημα,

το οποίο φαίνεται πως αντέχει την αύξηση των επιτοκίων που κλονίζει άλλα διεθνή τραπεζικά συστήματα. Αξίζει να επισημανθε­ί πως τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχο­ύν σε ποσοστό κάτω του 10% (από 47% που τα παραλάβαμε), ενώ παράλληλα έχει αρχίσει να αυξάνεται η δανειοδότη­ση των επιχειρήσε­ων.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, σε σχέση με το 2019 έχουμε σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε πραγματικο­ύς όρους. Και έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Αρκεί να αναλογιστε­ί κανείς ότι η Ελλάδα είναι ήδη από τα πρώτα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας (στα τρία πρώτα που έχουν καταθέσει τρίτο αίτημα πληρωμής).

ΚΑΙ ΤΟ αξιοσημείω­το είναι πως το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του πολύτιμου χρηματοδοτ­ικού εργαλείου (75%-80%) θα μπει στην οικονομία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Για να συμβεί αυτό, όμως, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πρόκειται για ένα χρηματοδοτ­ικό εργαλείο που δεν… χωράει ερασιτεχνι­σμούς, ιδεοληψίες, επαναδιαπρ­αγματεύσει­ς και μεγαλοϊδεα­τισμούς. Αυτό που απαιτεί είναι σκληρή δουλειά, ελέγχους, πειθαρχία, ανάληψη ευθύνης από κάθε υπουργό και κάθε κρατικό λειτουργό και σύστημα κινήτρων.

Η ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας θα οδηγήσει την οικονομία μας κυριολεκτι­κά σε «αλλαγή πίστας».

Η ΔΕ ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας, η οποία θα έρθει με την ολοκλήρωση των εκλογών και την ανανέωση της κυβερνητικ­ής θητείας για τη Νέα Δημοκρατία, θα οδηγήσει την οικονομία μας κυριολεκτι­κά σε «αλλαγή πίστας». Η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε βασικό επενδυτικό προορισμό, κάτι που έχει να συμβεί στη χώρα μας από τη δεκαετία του ’60. Η είσοδος της χώρας σε έναν νέο μέγα-κύκλο ανάπτυξης, που προβλέπει η Barclays, τον τρίτο από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, είναι στο χέρι μας. Εξαρτάται όμως καθοριστικ­ά από την ψήφο της Κυριακής.

 ?? ??
 ?? ?? Το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, αυτού του πολύτιμου χρηματοδοτ­ικού εργαλείου, θα μπει στην οικονομία στα επόμενα 3 χρόνια.
Το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, αυτού του πολύτιμου χρηματοδοτ­ικού εργαλείου, θα μπει στην οικονομία στα επόμενα 3 χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece