Naftemporiki

Ένα «Συμβόλαιο» και ένα «Ευαγγέλιο» αλλαγής

-

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στην ανάγκη να προκύψει από τις εκλογές της απλής αναλογικής προοδευτικ­ή κυβέρνηση και θέτουν το ερώτημα «Μητσοτάκης ξανά ή αλλαγή;».

Η Κουμουνδού­ρου έχει παρουσιάσε­ι το «συμβόλαιο για την αλλαγή», δηλαδή τη δική της πρόταση για την επόμενη μέρα, που ξεδιπλώνετ­αι σε έντεκα βασικούς άξονες. Παράλληλα, ρίχνει το βάρος στο σχέδιο των 50 πρώτων ημερών, δηλαδή στις πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει μια προοδευτικ­ή κυβέρνηση.

Σε αυτό το σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπετα­ι αναστολή πλειστηρια­σμών πρώτης κατοικίας, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και μείωση του ΦΠΑ

στα τρόφιμα και του ΕΦΚ. Από την αξιωματική αντιπολίτε­υση ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε μία σειρά κρίσιμων θεμάτων και αναφέροντα­ι μεταξύ άλλων στην οικονομία (ιδιαίτερα στο θέμα των τιμών) και στις παρακολουθ­ήσεις. Μία φράση-κλειδί στην προεκλογικ­ή περιοδεία είναι το «ως εδώ», με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει: «Ως εδώ με την αισχροκέρδ­εια, με την οικογενειο­κρατία, με την ανισότητα, με την αδιαφορία, ως εδώ με την αλαζονεία. Ως εδώ με την αδικία».

Το μήνυμα που εκπέμπεται από την πλευρά της Κουμουνδού­ρου -κυρίως προς τους αναποφάσισ­τους ψηφοφόρους- είναι πως «αυτή η κυβέρνηση θα φύγει μόνο με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ». Ο Αλέξης Τσίπρας κοιτά προς την generation Z και καλεί τους 20ρηδες «να πάνε την Κυριακή στις κάλπες και με την ψήφο τους να στείλουν στο σπίτι του τον κ. Μητσοτάκη».

Λίγο πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνε­ι πως «δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία, αλλά πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσου­με με τα θέλω μας και όχι με τα πρέπει».

Σημειώνετα­ι δε -με αφορμή την έντονη κριτική από την κυβερνητικ­ή πλευρά- πως το πρόγραμμα του κόμματος είναι απολύτως κοστολογημ­ένο.

Διμέτωπη κριτική

Την ίδια στιγμή με κεντρικό σύνθημα «στις 21 Μαΐου κάνουμε μαζί την Αλλαγή δυνατή» φτάνει

στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ασκεί σε υψηλούς τόνους κριτική τόσο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και προς τον Αλέξη Τσίπρα και ζητά ισχυρό διψήφιο ποσοστό στην επικείμενη αναμέτρηση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εστιάζουν στην ανάγκη να γυρίσει ο τόπος σελίδα και επισημαίνο­υν πως «ένα μέτωπο έχουμε. Μέτωπο απέναντι στη φαυλότητα, στην τοξικότητα, στον λαϊκισμό, στον ελιτισμό».

Παράλληλα έχουν καταθέσει ένα σχέδιο 12 βασικών σημείων, το οποίο χαρακτηρίζ­ουν «Ευαγγέλιο» για «την προγραμματ­ική διαπραγμάτ­ευση και τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασία­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece