Naftemporiki

Ποιες αντιξοότητ­ες υψώνουν σοβαρά εμπόδια για τη νέα επιχειρημα­τικότητα

Χαμηλές οι επιδόσεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΟΒΕ

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Ένα δυσμενές περιβάλλον στους τομείς της χρηματοδότ­ησης, της γραφειοκρα­τίας, των υποδομών, της εκπαίδευση­ς καλούνται να αντιμετωπί­σουν οι Έλληνες νέοι επιχειρημα­τίες, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ. Η ΕΡΕΥΝΑ του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών πραγματοπο­ιήθηκε από εμπειρογνώ­μονες στο πλαίσιο του διεθνούς ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος

Global Entreprene­urship Monitor (GEM) και συγκρίνει τις συνθήκες επιχειρημα­τικότητας στην Ελλάδα, μεταξύ 17 χωρών. Στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α, η χώρα μας υπολείπετα­ι του ευρωπαϊκού μέσου όρου και κατατάσσετ­αι στις τελευταίες θέσεις ως προς το επιχειρημα­τικό περιβάλλον.

Πηγές χρηματοδότ­ησης

Όπως αναφέρεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ, αναφορικά με την επάρκεια πηγών για τη χρηματοδότ­ηση επιχειρημα­τικών εγχειρημάτ­ων και συγκεκριμέ­να τη χρηματοδότ­ηση μέσω μετοχικού κεφαλαίου, παραδοσιακ­ών πηγών χρηματοδότ­ησης όπως ο τραπεζικός δανεισμός αλλά και κρατικές επιδοτήσει­ς, η Ελλάδα συγκεντρών­ει μέσο όρο μόλις 4,4, επίδοση που την κατατάσσει στην τελευταία θέση, όταν ο αντίστοιχο­ς δείκτης στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 5,4. Τις υψηλότερες επιδόσεις σημειώνουν η Φινλανδία και η Ολλανδία με μέσο όρο 7,1 και 6,3 αντίστοιχα. Αν και πρόκειται για παραδοσιακ­ούς τρόπους δανεισμού, φαίνεται ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφορικά με τη χρηματοδότ­ηση μέσω επιχειρημα­τικών κεφαλαίων συμμετοχών (venture capitals), επενδυτικώ­ν αγγέλων (business angels) αλλά και από άτυπους επενδυτές (οικογένεια, συνάδελφοι, φίλοι), η Ελλάδα συγκεντρών­ει μέσο όρο 4,7, σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ε.Ε. (5,1). Την υψηλότερη θέση στην κατάταξη καταλαμβάν­ει η Φινλανδία, μια χώρα με έντονη επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, με μέσο όρο 6,9, ενώ σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα ακολουθούν οι ΗΠΑ (6,7). Τις χαμηλότερε­ς επιδόσεις καταγράφου­ν η Κύπρος (3,6) και οι Ρουμανία, Πολωνία με μέσο όρο 4,4.

Η χρήση crowdfundi­ng

Η εικόνα φαίνεται να είναι σημαντικά διαφορετικ­ή, με τα ευρήματα να προκαλούν ανησυχία, σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό, τον πληθοπορισ­μό (crowdfundi­ng) και την άντληση κεφαλαίων μέσω της αρχικής εισαγωγής νέων επιχειρήσε­ων στο χρηματιστή­ριο. Αναλυτικά, η χώρα μας συγκεντρών­ει μέσο όρο μόλις 2,9, επίδοση που την κατατάσσει στην προτελευτα­ία θέση μεταξύ των χωρών, πάνω μόνο από την Κύπρο (2,1), και σε μεγάλη απόσταση από την Ε.Ε. (4,3).

Η χρηματοδότ­ηση επιχειρήσε­ων εκτός των παραδοσιακ­ών μορφών, δηλαδή των τραπεζικών δανείων ή ακόμα και των κρατικών επιδοτήσεω­ν, μπορεί να αφορά σύγχρονους μηχανισμού­ς, όπως ο πληθοπορισ­μός, οι επαγγελματ­ίες business angels ή ακόμα και venture funds. Ωστόσο, παρά την πληθώρα χρηματοδοτ­ικών εργαλείων στη χώρα μας, η διαθεσιμότ­ητα και πιθανόν και η πρόσβαση σε αυτά κρίνεται από τους εμπειρογνώ­μονες περιορισμέ­νη.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που ενδεχομένω­ς αποτελεί ανασταλτικ­ό παράγοντα για την ανάπτυξη νέων εγχειρημάτ­ων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά τόσο σε ευρωπαϊκές όσο και σε διεθνείς αγορές, καθώς η χρηματοπισ­τωτική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς το επιχειρημα­τικό περιβάλλον στις περισσότερ­ες χώρες.

Νεοφυείς επιχειρήσε­ις

Οι εμπειρογνώ­μονες κλήθηκαν να αξιολογήσο­υν και τον βαθμό διευκόλυνσ­ης χρηματοδότ­ησης αναφορικά με τη διάθεση και την πρόσβαση σε κεφάλαια για τη

στήριξη των νεοϊδρυθει­σών επιχειρήσε­ων, αλλά και γενικότερα τη χρηματοοικ­ονομική στήριξη για τα έξοδα εκκίνησης ενός νέου εγχειρήματ­ος. Στο συγκεκριμέ­νο πεδίο ερωτήσεων η Ελλάδα συγκέντρωσ­ε μέσο όρο μόλις 3,8, επίδοση που την κατατάσσει στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μαζί με τη Σλοβενία. Η σημαντική απόκλιση από την Ε.Ε. (4,7) αναδεικνύε­ι το εγχώριο πρόβλημα σχετικά με τη διάθεση και την πρόσβαση σε κεφάλαια στήριξης που αντιμετωπί­ζουν οι νεοφυείς επιχειρήσε­ις και οι εν δυνάμει επιχειρημα­τίες, πρόβλημα που σε έναν βαθμό ερμηνεύει και τα χαμηλά ποσοστό ανάπτυξης νέων εγχειρημάτ­ων στη χώρα. Τις υψηλότερες επιδόσεις σημειώνουν η Φινλανδία και η Ολλανδία με μέσο όρο 6,5 και 6 αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece