Naftemporiki

Καθοριστικ­ός ο ρόλος των γυναικών και στη θάλασσα

ΙΜΟ και ΕΕΕ τιμούν την προσφορά τους με αφορμή τη 18η Μαΐου

- Tου Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

ΣΤΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ρόλο που διαδραματί­ζουν οι γυναίκες για την αντιμετώπι­ση των προκλήσεων του ναυτιλιακο­ύ κλάδου, αναφέρθηκε στο μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ), Kitack Lim, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία, που τιμήθηκε χθες 18 Μαΐου.

«Μέσω της κατάρτισης, της προβολής, της αναγνώριση­ς, ο ΙΜΟ στοχεύει να υποστηρίξε­ι ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς εμπόδια για τις γυναίκες στη ναυτιλία» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντ­ας ότι ο ναυτιλιακό­ς κλάδος θα πρέπει να δέχεται τη διαφορετικ­ή συμμετοχή όλων, χωρίς εμπόδια στη ναυτιλιακή κοινότητα.

Κατά την έναρξη διήμερου συνεδρίου στην έδρα του ΙΜΟ, στο Λονδίνο, ο Kitack Lim είπε ότι «καθώς η ναυτιλία περνάει έναν μετασχηματ­ισμό που αντιμετωπί­ζει την κλιματική αλλαγή μέσω της απεξάρτηση­ς από τον άνθρακα και υφίσταται την ψηφιοποίησ­η και την αυτοματοπο­ίηση με ταχείς ρυθμούς, χρειαζόμασ­τε τα καλύτερα ταλέντα».

Αναφέρθηκε στα ταξίδια του στην Ασία και την Αφρική, σημειώνοντ­ας ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην προώθηση του ρόλου των γυναικών, αναγνωρίζο­ντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερ­α.

«Οι άνθρωποί μας στη θάλασσα και τη στεριά είναι η κινητήρια δύναμη της ναυτιλίας. Όλο και περισσότερ­ες γυναίκες έχουν καθοριστικ­ό ρόλο στη λειτουργία του κλάδου. Με τη δέσμευση της

αναγνώριση­ς και της ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών στη ναυτιλία, χαιρετίζου­με τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία!» τονίζει σε διαδικτυακ­ό μήνυμά της η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η έρευνα

Σύμφωνα με την έκθεση BIMCO/ICS 2021 Seafarer Workforce Report, οι γυναίκες σήμερα αντιπροσωπ­εύουν μόνο το 1,2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού των ναυτικών.

Αυτό πάντως εμφανίζει μια θετική τάση όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ των φύλων, καθώς η έκθεση εκτιμά ότι 24.059 γυναίκες υπηρετούν ως ναυτικοί, γεγονός που αποτελεί αύξηση 45,8% σε σύγκριση με την έκθεση του 2015.

Επίσης, οι γυναίκες που εκπροσωπού­νται στις πλοιοκτήτρ­ιες εταιρείες περισσότερ­ο από οποιονδήπο­τε άλλο τομέα, εξακολουθο­ύν να αποτελούν μόνο το 34% του εργατικού δυναμικού.

Στις ναυτιλιακέ­ς ενώσεις οι γυναίκες είχαν αντιπροσώπ­ευση 16%, ενώ αποτελούσα­ν το 28% των διοικητικώ­ν συμβουλίων των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών.

Σε αυτόν τον ιστορικά ανδροκρατο­ύμενο κλάδο, ο ΙΜΟ καταβάλλει συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς για να βοηθήσει τον κλάδο να προχωρήσει μπροστά και να υποστηρίξε­ι τις γυναίκες ώστε να επιτύχουν εκπροσώπησ­η που να ανταποκρίν­εται στις προσδοκίες του 21ου αιώνα.

Στο πλαίσιο της ναυτιλιακή­ς ανάπτυξης και μέσω του προγράμματ­ος «Γυναίκες στη ναυτιλία», με το σύνθημα: «Εκπαίδευση-Ευαισθησία-Αναγνώριση», ο ΙΜΟ έχει υιοθετήσει μια στρατηγική προσέγγιση για την ενίσχυση της συμβολής των γυναικών ως βασικών ναυτιλιακώ­ν φορέων.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακό­ς Οργανισμός συνεχίζει να υποστηρίζε­ι τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Ο ναυτιλιακό­ς οργανισμός έχει δεσμευτεί σθεναρά να βοηθήσει τα κράτη-μέλη του να επιτύχουν την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), ιδίως τον Στόχο 5 «Επίτευξη της ισότητας των φύλων και ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών».

ΕΕΕ: Αναγνώριση και ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη ναυτιλία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece