Naftemporiki

Η λιμενική e-πλατφόρμα παίρνει σάρκα και οστά

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ πολιτείας, ΝΕΕ, ΕΒΕΠ και «ΣΥΝΕΝΩΣΙΣ»

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

Τρία χρόνια μετά την κατάθεση της ιδέας, λαμβάνει σάρκα και οστά η ανάπτυξη της Εθνικής Ενιαίας Πλατφόρμας Λιμενικής Κοινότητας, η οποία θα περάσει την ελληνική λιμενική βιομηχανία στην εποχή της ψηφιοποίησ­ης.

Η ΙΔΕΑ για την ανάπτυξη της πλατφόρμας εκφράστηκε όταν η Cosco ανέπτυξε τη δική της πλατφόρμα, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, στο λιμάνι του Πειραιά. Κίνηση η οποία δημιούργησ­ε ανησυχίες στο μεγάλο λιμάνι και προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος εξήγγειλε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας πανελλήνια­ς εμβέλειας, που θα είναι στον έλεγχο του υπουργείου.

Τελικά το Μνημόνιο Συνεργασία­ς για την Ανάπτυξη Εθνικής Ενιαίας Πλατφόρμας Λιμενικής Κοινότητας υπεγράφη στις 17 Μαΐου 2023, στον Πειραιά. Το μνημόνιο συνυπέγραψ­αν το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος, η Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝΕΝΩΣΙΣ», το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Πειραιώς, καθώς και η εταιρεία με την επωνυμία Inform Λύκος Ελλάς Α.Ε.

Βάσει του μνημονίου, προβλέφθηκ­ε η σύσταση στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενός Ολοκληρωμέ­νου Πληροφορια­κού Συστήματος με την ονομασία «Εθνική Ενιαία Πλατφόρμα Λιμενικής Κοινότητας» (National Integrated Port Community System - ΝΙPCS).

Το κόστος της ανάπτυξης της πλατφόρμας θα φτάσει τις 300.000 ευρώ και θα χρηματοδοτ­ηθεί από το Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος (ΝΕΕ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Πειραιά (ΕΒΕΠ), αλλά και το Maritime Hellas, μέσω της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝΕΝΩΣΙΣ».

Πρόκειται για σημαντική πρωτο

Η ΝΙPCS είναι μια σημαντική πρωτοβουλί­α που αφορά τη δημιουργία πλατφόρμας λιμενικών υπηρεσιών.

βουλία που αφορά τη δημιουργία πλατφόρμας λιμενικών υπηρεσιών, έργου υψηλής σπουδαιότη­τας και αναγκαιότη­τας για την υποστήριξη της επιχειρημα­τικότητας και την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, με πολλαπλασι­αστικά οφέλη για το σύνολο των χρηστών των λιμενικών υπηρεσιών και όρους ψηφιακού εκσυγχρονι­σμού, όπως η διεθνής λιμενική πρακτική επιτάσσει. Μέσω αυτής, θα είναι δυνατή η ανταλλαγή δεδομένων για το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων του Λιμένα Πειραιά, αλλά και κάθε άλλου λιμένα στην ελληνική επικράτεια.

Η πλατφόρμα ΝΙPCS -την αναγκαιότη­τα δημιουργία­ς της οποίας υποστήριξε το ΕΒΕΠ με σειρά παρεμβάσεώ­ν του- θα παραμείνει καθ’ ολοκληρίαν υπό κρατική ιδιοκτησία και θα είναι μοναδική για όλους τους λιμένες της χώρας.

 ?? ?? Πρώτη η Cosco ανέπτυξε τη δική της πλατφόρμα, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, στο λιμάνι του Πειραιά.
Πρώτη η Cosco ανέπτυξε τη δική της πλατφόρμα, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, στο λιμάνι του Πειραιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece