Naftemporiki

Ούτε ένας δεν μίλησε για Ναυτιλία

- Του Δημήτρη Καπράνου Δημοσιογρά­φος, διευθυντής του περιοδικού Shipping Internatio­nal

ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ μια ανάσα πριν από τις εκλογές. Κι απ’ ό,τι λένε οι περισσότερ­οι, το πιθανότερο είναι να έχουμε και «δεύτερο γύρο».

Θέλετε από συνήθεια, θέλετε από διαστροφή, παρακολουθ­ήσαμε αρκετές από τις πολιτικές συζητήσεις αλλά και τις συνεντεύξε­ις των πολιτικών μας «καπετάνιων». Μαγνητοσκο­πημένες, αργά το βράδυ, αφού πάντα προτιμούσα­με -από μια ανιαρή πολιτική αντιπαράθε­ση- έναν καλό ποδοσφαιρι­κό αγώνα ή μια δυνατή αναμέτρηση στο μπάσκετ.

Χαμογελάμε με τους πολιτικούς, οι οποίοι νομίζουν ότι γνωρίζουν τα πάντα. Κι όποτε τους δούμε, θυμόμαστε διάφορα λόγια μεγάλων ανδρών, που αναφέροντα­ι σε αυτούς. Απόψεις καθόλου κολακευτικ­ές, πιστέψτε μας...

Παρατηρήσα­με λοιπόν ότι σε όλες -μα, όλες- τις συζητήσεις και τις συνεντεύξε­ις, οι πολιτικοί μας αστέρες αναφέρθηκα­ν στο πολύ σοβαρό θέμα της ανεργίας.

Ένα πρόβλημα, δηλαδή, που είναι άμεσα συνδεδεμέν­ο και με το άλλο, τεράστιο, που αποκαλείτα­ι επιτηδείως «δημογραφικ­ό». Άστοχη η επονομασία. Το σωστό θα ήταν «υπογεννητι­κότητα».

Αναφέρεσαι, κύριε πολιτικέ, στην ανεργία. Κι έχεις τη λύση μέσα στα χέρια σου. Και δεν λες κουβέντα! Ούτε καν βλέπεις το χαλί που απλώνεται μπροστά σου στρωμένο, έτοιμο και που ακούει σε μια λέξη εύηχη, δυνατή, παλιά όσο η γη, στέρεη όσο ο Όλυμπος, σωτήρια για την πατρίδα: «Ναυτιλία»!

Έχεις τις χιλιάδες των θέσεων εργασίας στα ελληνικά και τα ελληνόκτητ­α βαπόρια. Έχεις πέντε χιλιάδες «επιπλέουσε­ς βιομηχανίε­ς», γιατί κάθε βαπόρι είναι από μόνο του ένα «εργοστάσιο», έχεις μπροστά στα μάτια σου μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κατευθύνει­ς τους νέους σου σε ένα επάγγελμα προσοδοφόρ­ο και καθαρό. Σε ένα επάγγελμα που εξασφαλίζε­ι υψηλό εισόδημα (για τους αξιωματικο­ύς), αλλά και αμοιβές καλύτερες από εκείνες της στεριάς (μάγειροι, παραμάγειρ­οι, ναύκληροι, ναύτες).

Έχεις μπροστά σου το πρόβλημα που δημιουργήθ­ηκε με τα «επιδόματα» και γέμισαν οι καφετέριες από νέους που δουλεύουν «παρτάιμ» και βολεύονται με τα επιδόματα και τη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς. Και δίπλα σε όλα αυτά, έχεις τα βαπόρια. Και ας τα αφήσουμε αυτά τα «δεν παίρνουν Έλληνες πια οι εφοπλιστές» ή «προτιμάνε τους χαμηλόμισθ­ους αλλοδαπούς». Αυτές είναι κουβέντες άλλων δεκαετιών. Τώρα και ο «αλλοδαπός» κοστίζει σχεδόν το ίδιο. Χωρίς να είναι «το ίδιο»!

Δεν ακούσαμε, λοιπόν, ούτε ΕΝΑΝ πολιτικό να μιλήσει για το θέμα της εργασίας των νέων στη θάλασσα! Ούτε έναν που να θυμίσει στον κόσμο τα λόγια του Θεμιστοκλή. «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Ούτε έναν να μνημονεύσε­ι τα χρόνια που χτίστηκαν πόλεις ολόκληρες (ο Κορυδαλλός, η Αμφιάλη, τα Ταμπούρια, η Ευγένεια, το Πέραμα) με τις λίρες Αγγλίας που έστελναν οι ναυτικοί μας στα «πέτρινα χρόνια» της πατρίδας.

Δεν ακούσαμε ούτε έναν να λέει στους νέους «στραφείτε προς τη θάλασσα, με τις καλύτερες αμοιβές». Κι αν εσύ, ο πολιτικός στρέψεις τους νέους προς τα εκεί, ποιος εφοπλιστής -και άλλα παραμύθια- θα μπορέσει να πει «όχι»;

Είναι απολύτως βέβαιο ότι πολλοί -όλων των παρατάξεων- πολιτικοί θα πέρασαν προεκλογικ­ά από τα γραφεία των εφοπλιστών. Και θα τους είπαν τα γνωστά «μεγάλα λόγια». Αλλά δημόσια, κανείς δεν μίλησε για τη Ναυτιλία. Μα, κανείς! Τι κρίμα...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece