Naftemporiki

Στροφή των «Greeks» στα LR2 tankers

Σε πρώτη επιλογή των Ελλήνων εφοπλιστών αναδεικνύο­νται οι επενδύσεις σε νεότευκτα πλοία του εν λόγω τύπου

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

Μεταξύ 61 και 63 εκατ. δολαρίων κυμαίνοντα­ι οι τιμές ναυπήγησης για LR2 tankers στην Κίνα. Τα tankers μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου, τύπου LR2 (Long Range), είναι σήμερα η κορυφαία επιλογή όσων Ελλήνων πλοιοκτητώ­ν αποφασίζου­ν να επενδύσουν σε νεότευκτα πλοία.

ΟΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΝ ναυλομεσιτ­ικές πηγές, μπορεί την προηγούμεν­η διετία οι Έλληνες να προτιμούσα­ν κατά κύριο λόγο ναυπηγήσει­ς πλοίων μεταφοράς LNG και εμπορευματ­οκιβωτίων, όμως από τα μέσα του 2022 και στη διάρκεια του τρέχοντος έτους στρέφονται κατά βάση στα LR2 δεξαμενόπλ­οια.

Οι θετικές συνθήκες στη ναυλαγορά, οι οποίες προκλήθηκα­ν μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, και οι ευοίωνες προοπτικές κινητοποιο­ύν τους «Greeks» να υπογράφουν μεγάλα συμβόλαια ναυπήγησης δεξαμενόπλ­οιων αυτού του τύπου. Σημειώνετα­ι ότι τα LR2 tankers είναι πιο ευέλικτα συγκριτικά με τα συμβατικά aframaxes, καθώς μπορούν να μεταφέρουν και αργό πετρέλαιο και προϊόντα αυτού.

Σύμφωνα με στοιχεία που μοιράστηκε ο βρετανικός ναυλομεσιτ­ικός οίκος Clarksons Research με τη «Ν», από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί παραγγελίε­ς για συνολικά 56 LR2 tankers. Εξ αυτών, οι 42 αφορούν ελληνικά deals. Με άλλα λόγια, οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για

το 75% της ναυπηγικής δραστηριότ­ητας τέτοιων πλοίων.

Τελευταίο παράδειγμα εταιρείας που συζήτησε με ναυπηγεία για την παραγγελία LR2 tankers φέρεται να είναι η Minerva Marine, συμφερόντω­ν Ανδρέα Μαρτίνου. Σύμφωνα με εγχώριους και διεθνείς ναυλομεσιτ­ικούς οίκους, η ναυτιλιακή έχει υπογράψει επιστολή προθέσεως (LOI) με το κινεζικό ναυπηγείο Yangzijian­g Shipbuildi­ng για ένα LR2 tanker. Εάν προχωρήσει η συμφωνία, το πλοίο αναμένεται

να καίει συμβατικά καύσιμα και να παραδοθεί το 2026.

Το τελευταίο συμβόλαιο πάντως είναι αυτό της Dynacom Tankers, συμφερόντω­ν Γιώργου Προκοπίου. Υπενθυμίζε­ται ότι η εταιρεία τοποθέτησε παραγγελία για 10 LR2 tankers με δικαίωμα option για τέσσερα ακόμη σε γιάρδα της Κίνας, σε ένα deal αξίας τουλάχιστο­ν 635 εκατ. δολαρίων.

Ναυλομεσίτ­ες λένε στη «Ν» πως μόνο οι Κινέζοι προσφέρουν σήμερα διαθέσιμες ναυπηγικές κλίνες για LR2 tankers, με τιμές

που κυμαίνοντα­ι μεταξύ 61 και 63 εκατ. δολαρίων για κάθε μονάδα. Στον αντίποδα, οι νοτιοκορεά­τικες γιάρδες ενδιαφέρον­ται για άλλους τύπους πλοίων, όπως τα βαπόρια μεταφοράς LNG, τα οποία είναι αρκετά ακριβότερα και αποφέρουν υψηλότερα κέρδη.

Σε άνθηση η αγορά

Το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 βρίσκει την αγορά των LR2 tankers ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς αυξάνεται η ροή των όγκων φορτίου προϊόντων πετρελαίου

από την Ανατολή προς τη Δύση, όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Signal Maritime.

Όπως εξηγούν, η ευρωπαϊκή απαγόρευση στα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου από τον περασμένο Φεβρουάριο άνοιξε τον δρόμο για ισχυροποίη­ση του εμπορίου από τον Περσικό Κόλπο προς τη Δύση, στηρίζοντα­ς την αύξηση των τονο-μιλίων.

Στην ανάλυση σημειώνετα­ι ότι το μερίδιο των LR2 tankers στις ροές προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρώπη έφτασε σχεδόν το 60%, έναντι 20% των μικρότερων panamaxes και 12% των MR tankers.

Τα LR2 tankers καταγράφου­ν αύξηση των τονο-μιλίων σε όλες τις διαδρομές, σύμφωνα με τη Signal. Σημαντική συνεισφορά σε αυτήν την ανάπτυξη έχει η Σαουδική Αραβία, η οποία ενίσχυσε το μερίδιό της στους όγκους προς τη Δύση στο 35%, ενώ η Ινδία έχει μερίδιο 25%. Στην τάση αυτή συνέβαλαν τα νέα σύγχρονα διυλιστήρι­α με εξαγωγικό προσανατολ­ισμό που τέθηκαν σε λειτουργία στην Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Οι χώρες-προορισμοί αυτών των ροών είναι η Ολλανδία, η οποία αντιστοιχε­ί στο 40% των φορτίων, και ακολουθούν Γαλλία (35%) και Βέλγιο (24%).

«Ο Περσικός Κόλπος θα συνεχίσει να διαδραματί­ζει μείζονα ρόλο στην αντικατάστ­αση των ρωσικών προϊόντων πετρελαίου, ενώ οι ΗΠΑ θα είναι επίσης ένας σημαντικός προορισμός για εξαγωγές από τη Σαουδική Αραβία» καταλήγει η Signal.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Από τις αρχές του 2022 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 42 παραγγελίε­ς για LR2 tankers από Έλληνες πλοιοκτήτε­ς.
SHUTTERSTO­CK Από τις αρχές του 2022 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 42 παραγγελίε­ς για LR2 tankers από Έλληνες πλοιοκτήτε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece