Naftemporiki

Θετικές επιδόσεις στο πεδίο υιοθέτησης υψηλής τεχνολογία­ς

-

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ είναι οι επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη μεταφορά έρευνας και ανάπτυξης και συγκεκριμέ­να το πεδίο που αφορά την υιοθέτηση υψηλής τεχνολογία­ς στις νέες επιχειρήσε­ις, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται στο 4,9, με την Ελλάδα να καταλαμβάν­ει την 5η θέση μεταξύ των χωρών, σημειώνοντ­ας μία από τις υψηλότερες επιδόσεις της, υψηλότερα και από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (4,1). Την πρώτη θέση καταλαμβάν­ει και πάλι η Φινλανδία με μέσο όρο 5,8 και ακολουθεί η Ισπανία με 5,7.

Η εικόνα είναι διαφορετικ­ή όσον αφορά την επιστημονι­κή υποστήριξη και την πρόσβαση σε έρευνα των νέων και αναπτυσσόμ­ενων επιχειρήσε­ων, με την Ελλάδα να συγκεντρών­ει μέσο όρο μόλις 4,8 επίδοση, ελαφρώς χαμηλότερη από της Ευρωπαϊκής Ένωσης (4,9). Οι υψηλότερες επιδόσεις σημειώνοντ­αι στην Ελβετία και τη Φινλανδία με 6,7 και 6,2 αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα εντοπίζοντ­αι η Ρουμανία και η Σλοβακία με μέσο όρο μόλις 3,4.

Υποστηρικτ­ικές υπηρεσίες

Τέλος, οι εμπειρογνώ­μονες καλούνται να αξιολογήσο­υν την επάρκεια των εμπορικών υποδομών και υπηρεσιών για τη στήριξη της επιχειρημα­τικότητας, με

την έννοια της διαθεσιμότ­ητας υποστηρικτ­ικών υπηρεσιών για τη λειτουργία των επιχειρήσε­ων (consulting, τραπεζικές, νομικές, λογιστικές υπηρεσίες, κ.λπ.).

Γενικότερα, σε αυτό το πλέγμα ερωτήσεων οι κρίσεις είναι θετικές σε όλες τις χώρες, σε σύγκριση με τις άλλες διαστάσεις των

επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος. Η εικόνα της Ελλάδας, ωστόσο, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχα­ν στην εύρευνα του προγράμματ­ος GEM είναι δυσμενής, καθώς ο μέσος όρος απαντήσεων μόλις που ανέρχεται στο 5,1, κατατάσσον­τας τη χώρα μας στην τελευταία θέση. Την υψηλότερη επίδοση σημειώνει η Φινλανδία με 7, ενώ σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα (6,7) ακολουθούν η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ολλανδία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece