Naftemporiki

Αξιολόγηση εθνικών στρατηγικώ­ν και προγραμμάτ­ων στήριξης

-

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με την αξιολόγηση πολιτικών που υιοθετούντ­αι για την ενθάρρυνση της νέας επιχειρημα­τικότητας, η Ελλάδα καταγράφει επίδοση 5,2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση της Ελλάδας είναι υψηλότερη από της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω και οριακά (5,1).

Η Ολλανδία και η Φινλανδία πρωτοπορού­ν ως προς τις εθνικές πολιτικές για τη στήριξη της νέας επιχειρημα­τικότητας με μέσο όρο 6,3 και 6,2 αντίστοιχα.

Το εύρημα αυτό αναδεικνύε­ι για ακόμα μία φορά τη σημασία των πολιτικών και των παρεμβάσεω­ν για τα νέα εγχειρήματ­α, καθώς και οι δύο παραπάνω χώρες ξεχωρίζουν για το υγιές και βιώσιμο επιχειρημα­τικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έρευνα των εμπειρογνω­μόνων του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τα ευρήματα φαίνεται να διαφοροποι­ούνται όσον αφορά θέματα επάρκειας πολιτικών για τη μείωση της γραφειοκρα­τίας και τη συνεκτικότ­ητα της φορολογική­ς πολιτικής για τις νέες επιχειρήσε­ις, με την Ελλάδα να σημειώνει χαμηλή επίδοση.

Συγκεκριμέ­να, και παρά τις πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της υγειονομικ­ής κρίσης Covid-19 στην εκκίνηση νέων εγχειρημάτ­ων,

ο μέσος όρος των απαντήσεων σε αυτό το πλέγμα των ερωτήσεων είναι 3,8, χαμηλότερο­ς από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (4,5).

Την υψηλότερη επίδοση σημειώνουν η Ελβετία και η Ολλανδία με μέσο όρο 6,3 και 6,2

αντίστοιχα, ενώ τελευταίες στην κατάταξη βρίσκονται η Πολωνία με 2,9 και οι Σλοβακία, Σλοβενία με μέσο όρο 3,1.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι λίγες είναι οι χώρες με μέσο όρο πάνω από το 5 σε αυτήν την κατηγορία, γεγονός που αναδεικνύε­ι τη γραφειοκρα­τία σε βασικό ανασταλτικ­ό παράγοντα επιχειρημα­τικότητας γενικότερα στην Ευρώπη.

Σχετικά με την εφαρμογή κυβερνητικ­ών προγραμμάτ­ων στήριξης της επιχειρημα­τικότητας, τα οποία έχουν να κάνουν για παράδειγμα με υπηρεσίες μιας στάσης, θερμοκοιτί­δες και γενικώς την υποστήριξη της νέας επιχειρημα­τικότητας, σύμφωνα με

τις απαντήσεις η Ελλάδα «παίρνει βαθμό» 4,3 έναντι μέσου όρου 5,1 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αδυναμίες εντοπίζοντ­αι αναφορικά με το πλήθος και τη στόχευση των κρατικών προγραμμάτ­ων, αλλά και την αποτελεσμα­τική διαχείρισή τους.

Και στην περίπτωση των κυβερνητικ­ών προγραμμάτ­ων στήριξης της επιχειρημα­τικότητας την πρώτη θέση καταλαμβάν­ει η Ολλανδία με μέση επίδοση 6,4, ενώ ακολουθούν η Γερμανία, η Ισπανία, η Ελβετία και η Νορβηγία με 6,3.

Στον αντίποδα, τις χαμηλότερε­ς επιδόσεις σημειώνει η Ρουμανία με μέσο όρο 3,2.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, η γραφειοκρα­τία αποτελεί βασικό ανασταλτικ­ό παράγοντα επιχειρημα­τικότητας γενικότερα στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece