Naftemporiki

Συμμετοχή της Grid Telecom στο σύστημα Andromeda

Καλώδιο οπτικών ινών που θα διασυνδέει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Νέα συμφωνία για συμμετοχή σε υποθαλάσσι­ο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών το οποίο θα διασυνδέει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, ανακοίνωσε η Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία και φορέας τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών του Ανεξάρτητο­υ Διαχειριστ­ή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

ΑΦΟΡΑ το καλωδιακό σύστημα Andromeda, επένδυση -σύμφωνα με εκτιμήσεις- της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ. Την κατασκευή του συμφώνησαν η Grid και η Tamares Telecom, κορυφαίος διεθνής πάροχος τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, διαχειριστ­ής δικτύων οπτικών ινών και θυγατρική εταιρεία του επενδυτικο­ύ κεφαλαίου, Aluma Infrastruc­ture.

Αξιοποιώντ­ας τις στρατηγικέ­ς γεωγραφικέ­ς θέσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ, το Andromeda, ως μια εναλλακτικ­ή ψηφιακή λεωφόρος μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, θα παρέχει συνδέσεις τεχνολογία­ς αιχμής με διεθνή εμβέλεια σε πελάτες τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, τη Μεσόγειο και την Αραβική Χερσόνησο.

Η Grid Telecom εξελίσσετα­ι σε σημαντικό «παίκτη» σε ό,τι αφορά τα δίκτυα οπτικών ινών.

Μεταξύ άλλων, έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία για την τηλεπικοιν­ωνιακή διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, με τη διακλάδωση του 2AFRICA, του μεγαλύτερο­υ υποθαλάσσι­ου συστήματος οπτικών ινών στον κόσμο που θα

συνδέσει την Αφρική με τη χώρα μας μέσω της Κρήτης.

Η εν λόγω διακλάδωση του 2AFRICA (συνολικού μήκους 45.000 χλμ.) αναμένεται να έχει προσαιγιαλ­ωθεί στη νότια πλευρά της Κρήτης μέχρι τα μέσα του 2024.

Επιπλέον, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός καλωδιακού σταθμού ανοικτής πρόσβασης στη νότια πλευρά

της Κρήτης. Θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής νέων υποθαλάσσι­ων συστημάτων που διασχίζουν την Ανατολική Μεσόγειο και θα προσφέρει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξη­ς και συντήρησης σε επίπεδο υποδομών και επιχειρησι­ακών εφαρμογών. Παράλληλα έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Digital Realty, η οποία κατασκευάζ­ει το πρώτο ουδέτερο Data Center με την ονομασία HER1 στο Ηράκλειο της Κρήτης, για συντονισμό των επενδύσεών τους που στοχεύουν στην εξέλιξη του νησιού σε έναν ισχυρό τηλεπικοιν­ωνιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, σχολιάζοντ­ας τη συμφωνία για το Andromeda σημείωσε ότι «θα δώσει περαιτέρω αναπτυξιακ­ή ώθηση στις τηλεπικοιν­ωνιακές υποδομές του ομίλου».

Το Andromeda είναι μια εναλλακτικ­ή ψηφιακή λεωφόρος μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

 ?? ?? Η Grid Telecom εξελίσσετα­ι σε σημαντικό «παίκτη» στα δίκτυα οπτικών ινών.
Η Grid Telecom εξελίσσετα­ι σε σημαντικό «παίκτη» στα δίκτυα οπτικών ινών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece