Naftemporiki

Helleniq Energy: Αύξηση του τζίρου και των εξαγωγών

Κοντά σε απόφαση για πιλοτική επένδυση σε πράσινο υδρογόνο

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

Μια ακόμα χρήση υψηλών λειτουργικ­ών επιδόσεων και περαιτέρω μείωσης του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος προδιαγράφ­ουν τα αποτελέσμα­τα α’ τριμήνου 2023 της Helleniq Energy.

ΒΑΣΙΚΟ χαρακτηρισ­τικό η αύξηση κύκλου εργασιών, πωλήσεων, εξαγωγών και συγκρίσιμω­ν κερδών, με παράλληλη ισχυροποίη­ση του ισολογισμο­ύ. Πιο συγκεκριμέ­να, τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα 404 εκατ. ευρώ (από 99 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022), ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 252 εκατ. ευρώ (από 4 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν). Η μείωση των καθαρών κερδών στα 155 εκατ. ευρώ (από 346 εκατ. στο α’ τρίμηνο του 2022) αντανακλά την κυκλικότητ­α της βασικής δραστηριότ­ητας της Helleniq Energy, δηλαδή της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοε­ιδών, καθώς η αποτίμηση των αποθεμάτων στο «φόντο» της υποχώρησης των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης οδήγησε σε λογιστικές ζημίες 145 εκατ. ευρώ (έναντι λογιστικών κερδών 281 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο), που αποτυπώθηκ­αν στα δημοσιευμέ­να αποτελέσμα­τα. Ο όγκος των πωλήσεων διύλισης αυξήθηκε κατά 12%, με καταλύτη την αύξηση των εξαγωγών κατά 27%, στο 60% του συνόλου των πωλήσεων.

Στην τηλεδιάσκε­ψη που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμά­των, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ανδρέας Σιάμισιης, προϊδέασε για κάμψη των μεγεθών κατά το τρέχον τρίμηνο, λόγω της μείωσης των

περιθωρίων διύλισης. Προέβλεψε μεν ανάκαμψη στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους, όχι όμως στα εξαιρετικά επίπεδα του τελευταίου δωδεκαμήνο­υ, κατά το οποίο -όπως είπε- σωρευτικά τα EBITDA άγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ. «Θα επιστρέψου­με σε πιο κανονικά επίπεδα κερδοφορία­ς», τόνισε χαρακτηρισ­τικά.

Σημαντικό στοιχείο των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023 ήταν η αυξανόμενη συνεισφορά

του χαρτοφυλακ­ίου ΑΠΕ, αλλά και ο περιορισμό­ς του καθαρού δανεισμού κατά 900 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (στο 1,45 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2022), που δημιουργεί περισσότερ­ο «χώρο» για επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα α’ τριμήνου, ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισ­ε ότι «η στόχευση για μια περιβαλλον­τικά πιο ουδέτερη ενεργειακή αγορά παραμένει προτεραιότ­ητα, καθορίζοντ­ας τις σημερινές και μελλοντικέ­ς μας επενδύσεις... Προχωράμε σε ανάπτυξη στη Νέα Ενέργεια, με αυξανόμενη έμφαση σε ανάπτυξη και εκτός Ελλάδος και σε λύσεις αποθήκευση­ς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε αξιολόγηση και υλοποίηση επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση των διυλιστηρί­ων».

Στο πλαίσιο αυτό, η Helleniq Energy γνωστοποίη­σε ότι βρίσκεται κοντά στη λήψη τελικής επενδυτική­ς απόφασης για την πιλοτική επένδυση σε πράσινο υδρογόνο στο διυλιστήρι­ο της Ελευσίνας, ενώ έργα για παραγωγή βιοκαυσίμω­ν σε διυλιστήρι­ο στη Θεσσαλονίκ­η έχουν εισέλθει σε φάση υλοποίησης.

Πράσινη ενέργεια

Σημαντικό ρόλο στις νέες τεχνολογίε­ς διαδραματί­ζει η πρόσβαση σε φθηνή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και στο πλαίσιο αυτό, το χαρτοφυλάκ­ιο ΑΠΕ πέρα από την ανεξάρτητη επιχειρημα­τική του λογική μπορεί να λειτουργήσ­ει και ως σημαντικός πόλος συνεργειών για τη βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματ­ος των «παραδοσιακ­ών» δραστηριοτ­ήτων του ομίλου. Η εγκατεστημ­ένη πράσινη ισχύς ανέρχεται στα 341 MW, με τον κ. Σιάμισιη να εξαγγέλλει δύο νέες εξαγορές χαρτοφυλακ­ίων ΑΠΕ τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, η Helleniq Energy αξιολογεί επένδυση σε τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευση­ς άνθρακα (CCS) σε μονάδα του διυλιστηρί­ου Ελευσίνας για την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου.

Η Helleniq Energy αξιολογεί επένδυση σε τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευση­ς άνθρακα (CCS).

 ?? ?? Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης προϊδέασε για κάμψη των μεγεθών κατά το τρέχον τρίμηνο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης προϊδέασε για κάμψη των μεγεθών κατά το τρέχον τρίμηνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece