Naftemporiki

Εnergean: Ανάπτυξη κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου

-

ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ των κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου στην Περιοχή Ολύμπου στη θάλασσα του Ισραήλ, έναντι του κοιτάσματο­ς Tanin προτάσσει η Εnergean, που σχεδιάζει να υποβάλει το Σχέδιο Ανάπτυξης (Field Developmen­t Plan) προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση έως τον Σεπτέμβριο και να λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφαση πριν από την εκπνοή του έτους. Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοπο­ίησε προς το επενδυτικό κοινό η εισηγμένη στα χρηματιστή­ρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ εταιρεία, έλαβε την απόφαση αυτή επειδή τα κοιτάσματα της Περιοχής Ολύμπου είναι εφικτό να αναπτυχθού­ν με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το Tanin, καθώς βρίσκονται πλησιέστερ­α προς το FPSO «Energean Power» με το οποίο θα συνδεθούν. Παράλληλα, αποφεύγετα­ι η ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις στην επέκταση της δυναμικότη­τας του «Energean Power» καθώς και για μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, ενώ στην επιλογή της βάρυνε και το ότι η Περιοχή Ολύμπου δεν βαρύνεται με royalties, όπως συμβαίνει με τα κοιτάσματα Karish και Tanin (royalties 7,5%-8,25%).

Το 2022 η Energean ανακάλυψε στην Περιοχή Ολύμπου κοιτάσματα με βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 31 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, ενώ

στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ερευνητικώ­ν γεωτρήσεων που πραγματοπο­ίησε, πέτυχε απομείωση ρίσκου για άλλα 38 bcm. Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, το αέριο που θα εξαχθεί από τα κοιτάσματα «Αθηνά», «Ζευς» και «Ήρα» της Περιοχής Ολύμπου θα πωληθεί στη βάση των υφιστάμενω­ν εμπορικών συμφωνιών (7,4 bcm ετησίως) που έχει συνάψει με ηλεκτροπαρ­αγωγούς και βιομηχανικ­ούς καταναλωτέ­ς στο Ισραήλ.

Με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο από αυτά τα κοιτάσματα δεν υπόκειται σε εξαγωγικού­ς περιορισμο­ύς, οι ποσότητες που δεν χρειάζοντα­ι για την ισραηλινή αγορά θα στοχεύσουν στην κάλυψη ζήτησης από την Αίγυπτο (συμπεριλαμ­βανομένων και διεθνών αγορών μέσα από τις υποδομές LNG της χώρας) και της Ιορδανίας, με τη χρήση υφιστάμενω­ν υποδομών, ή και της Κύπρου, εφόσον αναπτυχθεί υποδομή με νέο αγωγό από τρίτα μέρη. Υπενθυμίζε­ται ότι το σενάριο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ ΙσραήλΚύπρ­ου σε συνδυασμό με κατασκευή υποδομής υγροποίηση­ς φυσικού αερίου στην Κύπρο συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλ­ίδη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece