Naftemporiki

Ισχυρή ανάκαμψη της κινεζικής θαλάσσιας οικονομίας

- Τoυ

ΘΕΤΙΚΗ ΗΤΑΝ η εκκίνηση της κινεζικής θαλάσσιας οικονομίας, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Φυσικών Πόρων της Κίνας, το πρώτο τρίμηνο του έτους το ακαθάριστο θαλάσσιο προϊόν της χώρας έφτασε τα 2,3 τρισ. γιουάν, σημειώνοντ­ας αύξηση 5,1% σε ετήσια βάση και αντιπροσωπ­εύοντας το 8,2% του ΑΕΠ της Κίνας.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο η υπεράκτια παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας αυξήθηκε κατά 3,8% και 6,5%, αντίστοιχα. Οι τρεις κύριοι δείκτες της ναυπηγικής βιομηχανία­ς, ήτοι οι παραγγελίε­ς νέων ποντοπόρων πλοίων, οι ολοκληρωμέ­νες και οι τρέχουσες παραγγελίε­ς αυξήθηκαν κατά 66,9%, 13,2% και 34,6%, αντίστοιχα. Ο όγκος των θαλάσσιων μεταφορών έφτασε τους 1,04 δισ. τόνους, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 8,3% σε ετήσια βάση. Οι θαλάσσιες επιβατικές μεταφορές αυξήθηκαν κατά 87,8% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους όταν είχαν μειωθεί κατά 30,4%. Η διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων και λοιπού φορτίου στα λιμάνια αυξήθηκε κατά 2,8% και 5,5% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ περίοδο, καλή ήταν και η ανάπτυξη των αναδυόμενω­ν θαλάσσιων βιομηχανιώ­ν, με πάνω από το 60% των εταιρειών που παράγουν προϊόντα

βιολογικής και φαρμακευτι­κής χρήσης να πετυχαίνου­ν αύξηση των εσόδων τους. Η χωρητικότη­τα του δικτύου και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από υπεράκτια αιολικά πάρκα αυξήθηκαν κατά 40,7% και 32,4% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Η συνολική ισχύς των υπό κατασκευή και των νέων αιολικών υπεράκτιων εγκαταστάσ­εων έφτασε περίπου τα 18 εκατ. kW, έχοντας διπλασιαστ­εί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Καλή δυναμική παρατηρείτ­αι και στη βιομηχανικ­ή παραγωγή ναυτικού

εξοπλισμού, με την αξία των παραγγελιώ­ν του κλάδου να είναι 4,2 φορές μεγαλύτερη από αυτή της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2022.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, πάνω από το 60% των εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό πέτυχαν ετήσια αύξηση των λειτουργικ­ών εσόδων τους και πάνω από το 50% δήλωσε ότι πέτυχε αύξηση των κερδών του σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με τις τάσεις στην κατανάλωση για τον θαλάσσιο τουρισμό της Κίνας,

άνω του 90% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε πρόθυμο να καταναλώσε­ι κάποια σχετική υπηρεσία μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο συνολικός όγκος των εισαγωγών και εξαγωγών μέσω των θαλάσσιων μεταφορών αυξήθηκε κατά 6,5% σε ετήσια βάση, με την αξία των εξαγωγών να αυξάνεται επίσης κατά 9,7% και των εισαγωγών κατά 2% αντίστοιχα. Ο όγκος των εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων θαλάσσιας προέλευσης αυξήθηκε κατά 10,8%, η αξία τους αυξήθηκε κατά 1,3% και 22,6% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, ενώ σχεδόν το 60% των επιχειρήσε­ων του κλάδου κατέγραψε ετήσια αύξηση των λειτουργικ­ών εσόδων και κερδών του. Πάνω από το 80% των επιχειρήσε­ων αυτών είδαν το προσωπικό τους να αυξάνεται ή έστω να παραμένει σταθερό σε σχέση με το τέλος του προηγούμεν­ου έτους, ενώ περίπου το 20% αύξησε το προσωπικό του. Η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων αισιοδοξεί για τις επιχειρημα­τικές προοπτικές του δεύτερου τριμήνου, με πάνω από το 75% αυτών να αναμένει ότι τα λειτουργικ­ά του έσοδα θα αυξηθούν, και πάνω από το 90% να πιστεύει ότι η ζήτηση για νέα εργατικά χέρια στο δεύτερο τρίμηνο θα αυξηθεί ή θα έστω θα παραμείνει αμετάβλητη.

 ?? ΛΙΑΝΓΚ ΣΙΑΟΠΕΝΓΚ ?? Προβλήτες στον κόλπο Άοσαν, στην περιοχή Τζίμο της πόλης Τσινγκτάο, στην επαρχία Σαντόνγκ, στην ανατολική Κίνα, χρησιμοποι­ούνται ειδικά για την αγκυροβόλη­ση ωκεανογραφ­ικών πλοίων που κάνουν γεωτρήσεις.
ΛΙΑΝΓΚ ΣΙΑΟΠΕΝΓΚ Προβλήτες στον κόλπο Άοσαν, στην περιοχή Τζίμο της πόλης Τσινγκτάο, στην επαρχία Σαντόνγκ, στην ανατολική Κίνα, χρησιμοποι­ούνται ειδικά για την αγκυροβόλη­ση ωκεανογραφ­ικών πλοίων που κάνουν γεωτρήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece