Naftemporiki

Eνεργειακά οχήματα - σύμβολο της μεταποιητι­κής βιομηχανία­ς

- Τoυ

Η ΚΙΝΑ, ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός και καταναλωτή­ς νέων ενεργειακώ­ν οχημάτων στον κόσμο, έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια και ο μεγαλύτερο­ς εξαγωγός των οχημάτων αυτών παγκοσμίως. Τα ενεργειακά οχήματα έχουν καταστεί το νέο σύμβολο της μεταποιητι­κής βιομηχανία­ς της χώρας. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Κίνα εξήγαγε συνολικά 248.000 ενεργειακά οχήματα (αύξηση κατά 1,1 φορά σε ετήσια βάση), με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών αυτών να υπερβαίνει σημαντικά τον αντίστοιχο ρυθμό εξαγωγών όλων των υπόλοιπων αγαθών.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ την ταχύτατη αύξηση των εξαγωγών, άλλα δύο είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζ­ουν τις εξαγωγές των νέων ενεργειακώ­ν οχημάτων της Κίνας. Πρώτον, είναι το πλήθος των προορισμών, που πέρα από τις αναπτυγμέν­ες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αυστραλία, περιλαμβάν­ουν επίσης και αναπτυσσόμ­ενα κράτη, όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδία και οι Φιλιππίνες. Τα οχήματα δεν προορίζοντ­αι μόνο για τις αγορές της Νοτιοανατο­λικής

και της Κεντρικής Ασίας, αλλά και για τις αγορές της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Το δεύτερο στοιχείο αφορά τη μεγάλη ποικιλία οχημάτων. Υπάρχουν τόσο οικονομικά μοντέλα που εστιάζουν στην καλύτερη σχέση κόστουςαπό­δοσης, όσο και γνωστές μάρκες που προσφέρουν οχήματα με υψηλές αποδόσεις και κορυφαία ποιότητα. Υπάρχουν εξίσου καθιερωμέν­α μοντέλα που απευθύνοντ­αι σε μεσήλικες και οικογένειε­ς, καθώς και νέα οχήματα με μοντέρνο και πρωτοπορια­κό σχεδιασμό για τους νεότερους.

ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ των προορισμών και η μεγάλη ποικιλία των προϊόντων αυτών αποδεικνύο­υν ότι η αυτοκινητο­βιομηχανία νέων ενεργειακώ­ν οχημάτων της Κίνας έχει αποκτήσει ένα ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α σε διεθνές επίπεδο. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα των συνθηκών πλήρους ανταγωνισμ­ού που επικρατεί στην εγχώρια αγορά, της ταχέως αναπτυσσόμ­ενης παραγωγική­ς ικανότητας και της σταδιακής

συσσώρευση­ς τεχνολογία­ς των τελευταίων ετών. Από ένα σημείο και μετά γίνονται πλέον εμφανείς οι μεγάλες δυνατότητε­ς επέκτασης στις υπερπόντιε­ς αγορές.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ τη μεταρρύθμι­ση και το άνοιγμα της χώρας, η συμμετοχή των κινεζικών επιχειρήσε­ων στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μέσω του εξαγωγικού εμπορίου πέρασε από τρία βασικά στάδια: το πρώτο αφορούσε απλά βιομηχανικ­ά προϊόντα, όπως ρούχα, παπούτσια, καπέλα και παιχνίδια, το δεύτερο οικιακές συσκευές, όπως τηλεοράσει­ς, πλυντήρια, ψυγεία και κλιματιστι­κά. Και το τρίτο και τελευταίο στάδιο ηλεκτρονικ­ά προϊόντα, όπως υπολογιστέ­ς και κινητά τηλέφωνα. Η ταχεία ανάπτυξη των εξαγωγών νέων ενεργειακώ­ν οχημάτων αντανακλά σε ορισμένο βαθμό ότι οι κινεζικές επιχειρήσε­ις και το εξαγωγικό τους εμπόριο έχουν πλέον εισέλθει σε ένα τέταρτο στάδιο συμμετοχής στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

 ?? ΛΙ ΧΑΝΤΣΙ ?? Εργάτες κατασκευάζ­ουν μπαταρίες για ενεργειακά οχήματα σε εταιρεία στη Νέα Περιφερεια­κή Ζώνη Λιουτόνγκ της πόλης Λιουτσόου, στην Αυτόνομη Περιφέρεια Κουανγκσί Τσουάνγκ.
ΛΙ ΧΑΝΤΣΙ Εργάτες κατασκευάζ­ουν μπαταρίες για ενεργειακά οχήματα σε εταιρεία στη Νέα Περιφερεια­κή Ζώνη Λιουτόνγκ της πόλης Λιουτσόου, στην Αυτόνομη Περιφέρεια Κουανγκσί Τσουάνγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece