Naftemporiki

Νοημοσύνη... κέρδους για τους big techs

Ενθουσιασμ­ός μεταξύ των επενδυτών - Καμπανάκι των αναλυτών

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

Το ράλι των κορυφαίων τεχνολογικ­ών εταιρειών καλά κρατεί, καταγράφον­τας από τις αρχές του έτους έως σήμερα εντυπωσιακ­ές επιδόσεις.

ΝΕΑ κινητήρια δύναμη θα αποτελέσει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία δύναται να φέρει τεράστια κέρδη στη Wall Street την επόμενη δεκαετία. Η μετοχή της Apple καταγράφει φέτος κέρδη 33%, ενώ ο μητρικός όμιλος της Google, Alphabet, 37%, η Amazon 37,5% και η Microsoft 31%. Ο μητρικός όμιλος του Facebook, Meta, έχει δει τη μετοχή του να απογειώνετ­αι πάνω από 101%.

Η Goldman Sachs είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τα επιτεύγματ­α της τεχνητής νοημοσύνης και εκτιμά ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει σημαντικά κέρδη για τον δείκτη S&P 500 την προσοχή 10ετία.

«Την επόμενη δεκαετία η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικό­τητα κατά 1,5% ετησίως. Και αυτό θα ωθούσε τα κέρδη του S&P 500 σε άνοδο 30% και άνω», αναφέρει ο κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs Μπεν Σνάιντερ.

Η παρουσίαση του ChatGPT από την OpenAI έχει πυροδοτήσε­ι τεράστιο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη, τροφοδοτών­τας νέο ενθουσιασμ­ό μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι τη βλέπουν ως πηγή κέρδους σε μια περίοδο που το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και τα προβλήματα της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας προκαλούν προβληματι­σμό.

«Το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Με ποιο τρόπο όλος αυτός ο ενθουσιασμ­ός για την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία; Ένα σημάδι ανησυχίας στην πρόσφατη περίοδο εταιρικών ανακοινώσε­ων πρώτου τριμήνου είναι ότι οι εισηγμένες στον δείκτη S&P 500 αρχίζουν να περιορίζου­ν τις δαπάνες τους».

Ο διαχειριστ­ής κεφαλαίου της Latitude Investment Management Φρέντι Λέιτ θεωρεί ότι η ευφορία της αγοράς για τις μετοχές των

Big Techs είναι «κοντόφθαλμ­η» και βλέπει άλλους κλάδους να προσφέρουν μεγαλύτερη αξία.

Πράγματι, το χάσμα μεταξύ των κορυφαίων τεχνολογικ­ών εταιρειών και της υπόλοιπης αγοράς διευρύνθηκ­ε στη διάρκεια των ανακοινώσε­ων εταιρικών αποτελεσμά­των πρώτου τριμήνου, καθώς το 75% των Big Techs ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς.

O Άρι Γουάλντ, επικεφαλής τεχνικών αναλύσεων της Oppenheime­r, θεωρεί ότι οι Big Techs θα κάνουν μια παύση στην άνοδο σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα, καθώς βλέπει τον συγκεκριμέ­νο κλάδο να έχει αγοραστεί υπερβολικά. Ένα μεγάλο μέρος της εξέλιξης του κλάδου θα εξαρτηθεί από τις επόμενες κινήσεις της Fed και την πορεία των εταιρικών κερδών. Ακόμη ένα θέμα είναι οι υψηλές αποτιμήσει­ς των συγκεκριμέ­νων εταιρειών: ο Nasdaq 100 διαπραγματ­εύεται 24 φορές πάνω από τα προσδοκώμε­να κέρδη, πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών.

«Είναι σαν να έχουμε κολλήσει αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε μια bull και σε μια bear market (σε μια ανοδική και καθοδική αγορά) και δεν ξέρουμε ποια από τις δύο θα υπερισχύσε­ι».

Big in Japan

Τις ανακατατάξ­εις της διεθνούς γεωπολιτικ­ής ακολουθεί και η μεταποίηση σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο, αυτόν των ημιαγωγών. Επτά από τους κορυφαίους κατασκευασ­τές ημιαγωγών του πλανήτη σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους και ταυτόχρονα να ενισχύσουν τις συνεργασίε­ς τους στην Ιαπωνία, αναδιαμορφ­ώνοντας την παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα εν μέσω της κλιμακούμε­νης έντασης ΗΠΑ - Κίνας.

Σε συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργ­ό Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο, οι επικεφαλής των εταιρειών, συμπεριλαμ­βανομένων των Taiwan Semiconduc­tor Manufactur­ing, Samsung Electronic­s, Intel και Micron, περιέγραψα­ν τα σχέδιά τους να αναδείξουν την Ιαπωνία σε διεθνές κέντρο κατασκευής ημιαγωγών.

75% των Big Techs ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece