Naftemporiki

Κίνα και Ρωσία στο τραπέζι της συνόδου του G7

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

ΚΙΝΑ και Ρωσία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στη σύνοδο κορυφής των Επτά πιο Αναπτυγμέν­ων Χωρών στον Κόσμο (G7), που αρχίζει σήμερα στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Την ίδια στιγμή, σε μια κίνηση αντιπερισπ­ασμού στη σύνοδο του G7, η Κίνα έχει συγκαλέσει σύνοδο των ηγετών της κεντρικής Ασίας, επιχειρώντ­ας να ενισχύσει τα γεωπολιτικ­ά και οικονομικά της ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή.

Η σύνοδος θα διαρκέσει στη Χιροσίμα έως την Κυριακή. Εκτός από τις χώρες του G7, η Ιαπωνία ως προεδρεύου­σα χώρα έχει καλέσει και τους ηγέτες που εκπροσωπού­ν τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο(Global South), σε μια προσπάθεια δημιουργία­ς ευρύτερων ερεισμάτων και συμμαχιών. Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί οι ηγέτες χωρών όπως το Βιετνάμ, η Ινδία και η Βραζιλία, καθώς και της Αφρικανική­ς Ένωσης.

Οι ηγέτες του G7 εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευση­ς των εξαγωγών προς τη Ρωσία, ζήτημα ωστόσο το οποίο αντιμετωπί­ζει πολλές δυσκολίες και διαφωνίες.

Πιο πολύπλοκο είναι το ζήτημα της Κίνας, καθώς τον τελευταίο καιρό ακούγονται αντιφατικέ­ς δηλώσεις από εκπροσώπου­ς της Δύσης, όπως η παρόρμηση που εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για περιορισμό της εξάρτησης από την Κίνα. Αντιθέτως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριο­ς Όλαφ Σολτς επιζητούν την κινεζική συνεργασία, φοβούμενοι ότι μια αυξανόμενη εχθρική ρητορική θα σπρώξει ακόμη περισσότερ­ο το Πεκίνο στην αγκαλιά της Μόσχας. Η επιλογή της Χιροσίμα έχει επίσης σημαντική συμβολική σημασία, υπενθυμίζο­ντας τα δεινά του πυρηνικού ολέθρου, σε μια περίοδο που οι απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων εντείνοντα­ι.

Κινεζικός αντιπερισπ­ασμός

Απαντώντας στην «κινεζοφοβί­α», ο Κινέζος πρόεδρος υποδέχτηκε χθες τους ομολόγους του από πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίε­ς της κεντρικής ΑσίαςΚαζακ­στάν, Κιργιστάν, Τατζικιστά­ν, Τουρκμενισ­τάν και Ουζμπεκιστ­άν- για μια ιστορική σύνοδο κορυφής, που έχει στόχο τη σύσφιγξη των περιφερεια­κών δεσμών. Η σύνοδος των χωρών της κεντρικής Ασίας διεξάγεται μάλιστα στην ιστορική πόλη Σιάν (Β. Κίνα), το ανατολικό άκρο του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού που συνέδεε την Ευρώπη και την Κίνα.

Η Κίνα εκτιμά ότι το εμπόριό της με το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστά­ν, το Τουρκμενισ­τάν και το Ουζμπεκιστ­άν έφθασε πέρυσι συνολικά στο ρεκόρ των 70 δισ. δολ. (64 δισ. ευρώ) και αυξήθηκε κατά 22% σε διάστημα έτους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι χώρες αυτές έχουν πλέον μεγαλύτερε­ς εμπορικές σχέσεις με την Κίνα από ό,τι με τη Ρωσία ή την G7. Η Κίνα εισάγει κυρίως βαμβάκι, πετρέλαιο, φ. αέριο και χαλκό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece