Naftemporiki

Η φλόγα της μνήμης παραμένει αναμμένη

19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονία­ς των Ελλήνων του Πόντου

- Γράφει η Χριστίνα Χαφουσίδου cchafousid­ou@naftempori­ki.gr

104 ΧΡΟΝΙΑ συμπληρώνο­νται φέτος από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονία­ς των Ελλήνων στον Πόντο, στις 19 Μαΐου 1919, και όμως η φλόγα της μνήμης, της γνώσης, του αγώνα για την αναγνώριση του εγκλήματος αυτού κατά της ανθρωπότητ­ας παραμένει αναμμένη. Τιμούμε τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονία­ς των Ελλήνων του Πόντου, και νιώθουμε υπερηφάνει­α για τη λαμπρή πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού στη διάρκεια των αιώνων.

«Πόντος» σημαίνει Θάλασσα

Ήταν ο γιος του Αιθέρα και της Γαίας.

Η θάλασσα που εκτεινόταν πέρα από τις Συμπληγάδε­ς Πέτρες. Αυτή που χρειάστηκε να διαβούν οι Αργοναύτες.

Ήταν μια θάλασσα που περίμενε τους γητευτές της.

Κανείς μέχρι τότε δεν μπόρεσε να τη δαμάσει.

Μια θάλασσα που την αποκαλούσα­ν με δέος Άξενος Πόντος. Ήταν η θάλασσα που οδηγούσε πέρα μακριά, στον άγριο Καύκασο, εκεί όπου ήταν αλυσοδεμέν­ος ο Προμηθέας.

Αυτή η θάλασσα οδηγούσε στην άκρη του τότε γνωστού κόσμου και εκτός από κινδύνους και απειλές έκρυβε και θησαυρούς, αυτούς που ο Ιάσων και οι Αργοναύτες του ονόμασαν Χρυσόμαλλο Δέρας. Σε αυτά τα άγρια και αφιλόξενα μέρη κυριαρχούσ­αν οι Αμαζόνες και η Κυβέλη.

Εκεί τόλμησαν και πήγαν οι Έλληνες, και στη μυθολογία και στην Ιστορία.

Μετά τον Προμηθέα και την Αργώ οι Ίωνες της Μιλήτου ήταν αυτοί που πρώτοι διάβηκαν τον 8ο αιώνα προ Χριστού τις Συμπληγάδε­ς Πέτρες για να χτίσουν την πρώτη ελληνική αποικία στον Πόντο, που σιγά-σιγά άρχισε να δαμάζεται και από Άξενος-αφιλόξενος άρχισε να γίνεται φιλόξενος, Εύξεινος! Μετά από 3.000 χρόνια, τις χρυσές σελίδες δόξας και ηρωισμού της Ακριτικής Γενιάς αντικατέστ­ησαν κατάμαυρες σελίδες της Γενοκτονία­ς και του ξεριζωμού.

353.000 Έλληνες του Πόντου χάθηκαν σε ένα διαρκές ταξίδι θανάτου χωρίς επιστροφή, και άλλοι τόσοι και περισσότερ­οι κατέφυγαν και πάλι στη θάλασσα και στην πατρίδα της πατρίδας, την Ελλάδα...

Μετά από 3.000 χρόνια ο Πόντος έμεινε χωρίς τους Έλληνες, αυτούς που από Άξενο τον έκαναν Εύξεινο και τώρα πια τον Εύξεινο Πόντο τον λένε

Μαύρη Θάλασσα…

 ?? ?? 353.000 Έλληνες του Πόντου χάθηκαν σε ένα διαρκές ταξίδι θανάτου χωρίς επιστροφή, και άλλοι τόσοι και περισσότερ­οι κατέφυγαν και πάλι στη θάλασσα.
353.000 Έλληνες του Πόντου χάθηκαν σε ένα διαρκές ταξίδι θανάτου χωρίς επιστροφή, και άλλοι τόσοι και περισσότερ­οι κατέφυγαν και πάλι στη θάλασσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece