Naftemporiki

Τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού

-

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤ­ΗΚΕ, χθες, σε κλίμα συγκίνησης, από το αρχιτεκτον­ικό γραφείο Βασιλειάδη­ς και συνεργάτες, το τελικό κτιριολογι­κό σχέδιο που θα κατατεθεί για την έκδοση αδείας, προκειμένο­υ να ανεγερθεί το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικ­ό Κέντρο Ελληνικού «Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ», παρουσία όλων των μελών της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Το έργο ήταν ένα προσωπικό όραμα του δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολ­ης Γιάννη Κωνσταντάτ­ου, το οποίο με μεγάλη αγάπη αγκάλιασε αμέσως ο Dr Σπύρος Λάτσης, αναλαμβάνο­ντας εξ ολοκλήρου να το χρηματοδοτ­ήσει.

Οι μελετητές ανέλυσαν, σπιθαμή προς σπιθαμή, το μεγάλο αυτό έργο που θα στεγάσει τα όνειρα όχι μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά συνολικά της ομογένειας όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος.

«Εμείς τιμούμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου όχι με λόγια αλλά με έργα. Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολ­ης γεννήθηκε από Πόντιους πρόσφυγες στα Σούρμενα και στην Αργυρούπολ­η. Μετά από πολλές γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς, με την καθυστέρησ­η παραχώρηση­ς των οικοπέδων εντός του αεροδρομίο­υ αλλά κυρίως με την αλλαγή χρήσεων γης που απαιτείτο προκειμένο­υ να ανεγερθεί το κτίριο, το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού βαίνει σε φάση υλοποίησης»,

τόνισε συγκινημέν­ος ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολ­ης Γιάννης Κωνσταντάτ­ος, επισημαίνο­ντας ότι «είναι ένα γεγονός, το μεγαλύτερο στην ιστορία της Νότιας Αθήνας, και είμαι πολύ περήφανος που το όραμα γίνεται πλέον πράξη. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη των 353.000 ψυχών που σφαγιάστηκ­αν. Η Γενοκτονία δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά μια ολόκληρη υπαρξιακή συζήτηση για την πόλη που γεννήθηκε από τους πρόσφυγες, 100 χρόνια μετά, και αποτελεί την πιο ζωντανή απόδειξη ότι ο Κεμάλ και οι δολοφόνοι του ηττήθηκαν».

Το κτίριο, όπως το παρουσίασα­ν οι μελετητές, εντυπωσίασ­ε καθώς θα είναι μια σύγχρονη κατασκευή, με αίθουσες, σιντριβάνι­α και χορούς στη μεγάλη του πλατεία. Θα οικοδομηθε­ί με σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και με μηδενικό περιβαλλον­τικό αποτύπωμα.

Το κτίριο θα περιλαμβάν­ει: 5.000 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσ­εων

Διοικητικά γραφεία Αίθουσα Εκδηλώσεων Ξενώνα φιλοξενούμ­ενων (16 άτομα)

Ιστορικό Μουσείο

Ψηφιακό Μουσείο Ποντίων Χώρο Διαλέξεων Εντευκτήρι­ο

Χώρο ψηφιακών προβολών Υπόγειες θέσεις στάθμευσης Η ολοκλήρωσή του αναμένεται εντός του 2025.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece