Naftemporiki

Η ώρα της κρίσης στο Κάουνας

Με αντίπαλο τη Μονακό ο Ολυμπιακός στον σημερινό ημιτελικό

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ μέρα του μπασκετικο­ύ Ολυμπιακού έφτασε. Οι κόποι της αγωνιστική­ς περιόδου 2022-23 θα «συμπυκνωθο­ύν» σήμερα (18:00) σε 40 αγωνιστικά λεπτά με αντίπαλο τη Μονακό στο Κάουνας, στον πρώτο ημιτελικό της φετινής Ευρωλίγκας. Στη δωδέκατη παρουσία της ιστορίας τους στην καταληκτικ­ή φάση της διοργάνωση­ς και όγδοη τα 15 τελευταία χρόνια, οι «ερυθρόλευκ­οι» καλούνται να δώσουν πρακτικό αντίκρισμα στην ξέφρενη πορεία της κανονικής περιόδου, που ολοκληρώθη­κε με την κατάκτηση της πρώτης θέσης, επίτευγμα που κατέγραψε για πρώτη φορά η πειραϊκή ομάδα. Οι Μονεγάσκοι, τους οποίους ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει πέρυσι στα πλέι οφ, νίκησαν φέτος και τις δύο φορές το ελληνικό συγκρότημα στην κανονική περίοδο, αλλά όπως χαρακτηρισ­τικά δήλωσαν άπαντες στον πειραϊκό σύλλογο δεν τις λαμβάνουν καν υπόψη τους.

Στην προσπάθεια πρόκρισης στον τελικό της Κυριακής (21 Μαΐου) οι «ερυθρόλευκ­οι» έχουν να επιδείξουν κάποια πλεονεκτήμ­ατα. Πρώτα απ’ όλα τον κορυφαίο προπονητή της Ευρωλίγκας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκ­ε για δεύτερη συνεχή χρονιά (και συνολικά τρίτη στην καριέρα του) Coach of the year, έχοντας αξιοσημείω­τη

εμπειρία στην τελική φάση της διοργάνωση­ς καθώς η φετινή θα είναι η τέταρτη συμμετοχή του: τρεις ως τεχνικός του Ολυμπιακού, με την πρώτη στο Λονδίνο (2013) να κατακτά τον τίτλο, τη δεύτερη πέρυσι στο Βελιγράδι και τη φετινή, και άλλη μία το 2016, ως προπονητής της ρωσικής Λοκομοτίβ Κουμπάν. Ύστερα, η πειραϊκή ομάδα διαθέτει στις τάξεις της τον φετινό MVP της διοργάνωση­ς και πρώτο σκόρερ της, Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος παρέλαβε χθες το βραβείο από την οικογένειά του. Ίδιας σημασίας, επίσης, είναι οι πολύτιμες εμπειρίες αλλά και η κλάση που κομίζουν οι «παλιοί» Σλούκας και Παπανικολά­ου, τους οποίους συνεπικουρ­εί ο ακατάβλητο­ς μαχητής και αμυντικός εξολοθρευτ­ής Τόμας Γουόκαπ.

Λεπτομέρει­ες θα πει κάποιος, που όμως ενδέχεται να κάνουν τη διαφορά. Το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι να «ματσάρει» την αθλητικότη­τα και την ενέργεια που βγάζουν οι Μονεγάσκοι, να παίξει καλή άμυνα στην περιφέρεια και τους σουτέρ της Μονακό και, φυσικά, να ελέγξει τον ρυθμό. Πρωτίστως ωστόσο, όπως υπογράμμισ­ε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, να ξέρουν μετά τον αγώνα οι παίκτες του κι εκείνος πως άσχετα με την κατάληξη τα έδωσαν όλα.

12 συμμετοχές σε Final 4 μετρά ο Ολυμπιακός μαζί με τη φετινή στο Κάουνας.

 ?? EUROKINISS­I SPORTS/KLODIAN LATO ?? O φόργουορντ του Ολυμπιακού Σάσα Βεζένκοφ παρέλαβε χθες στο Κάουνας το βραβείο του Πολυτιμότε­ρου παίκτη της φετινής Ευρωλίγκας.
EUROKINISS­I SPORTS/KLODIAN LATO O φόργουορντ του Ολυμπιακού Σάσα Βεζένκοφ παρέλαβε χθες στο Κάουνας το βραβείο του Πολυτιμότε­ρου παίκτη της φετινής Ευρωλίγκας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece