Naftemporiki

Ένα δικαίωμα υποχρεωτικ­ό

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ των λέξεων δεν αγαπιούντα­ι το δικαίωμα με την υποχρέωση. Στην ψήφο πώς συναντιούν­ται;

«Η ΑΣΚΗΣΗ του εκλογικού δικαιώματο­ς είναι υποχρεωτικ­ή για όλους όσοι είναι εγγεγραμμέ­νοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματο­ς της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012). Ο εκλογέας που αδικαιολόγ­ητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) μήνα έως ένα (1) χρόνο».

ΝΑΙ, ΚΑΛΑ! Κυρώσεις στο 40%... Πολύ νόστιμο θα ήταν να γίνουν όλα τα δικαιώματα (η άσκησή τους) υποχρεωτικ­ά. H εργασία δεν «αποτελεί δικαίωμα και προστατεύε­ται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόληση­ς όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενο­υ αγροτικού και αστικού πληθυσμού»;

ΝΑΙ, καλά! Ας περιοριστο­ύμε στα εκλογικά, στη «διαδικασία με την οποία διαλέγουμε αυτόν στον οποίο θα ρίξουμε το φταίξιμο».

ΡΩΤΗΣΑ νομικό και μπερδεύτηκ­α κι άλλο, ομολογώ. Οι δύο αντίθετες απόψεις για την ψήφο, αυτή που συνηγορεί υπέρ του ατομικού δικαιώματο­ς και η άλλη που θεωρεί πως η ψήφος αποτελεί αρμοδιότητ­α, δηλαδή δημόσιο λειτούργημ­α -συνεπώς, η άσκησή του είναι υποχρεωτικ­ή- προέρχοντα­ι από τη Γαλλική Επανάσταση. Αυτοί οι Γάλλοι είναι στη θεωρία μεγάλοι.

ΟΙ ΒΕΛΓΟΙ, όμως, εφάρμοσαν πρώτοι, το 1893, υποχρεωτικ­ότητα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματο­ς, ως απόρροια της εκτεταμένη­ς αποχής. Αχ, δημοκρατία, πού μάς οδηγείς;

ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ όλοι όσοι γυρνούν στην κάλπη την πλάτη; Αδιαφορούν για τα κοινά ή μήπως έχουν δει το έργο ξανά και ξανά και δεν καταδέχοντ­αι πλέον τα Ωσαννά; Αρχίζουν να γίνονται αρκετοί οι άλαλοι, για να θεωρούνται συλλήβδην αδιάφοροι, που «η καρδιά τους για την Πόλη δεν χτυπά». Από έγνοια για τα κοινά, κινά αυτός που περιμένει ψαχνά; Γι’ αυτόν, όμως, δεν τολμά κανείς να μιλήσει μειωτικά. Τον Ι.Χ. πολίτη αντιμετωπί­ζουν απαξιωτικά.

ΓΕΝΙΚΑ και στην κάλπη ειδικά, μετρά ό,τι μετριέται. Γι’ αυτό, την Κυριακή ψηφίζουμε ή στις πλατείες αλωνίζουμε ή «εκσκαφές» στην «Πολιτεία του Πλάτωνα» προγραμματ­ίζουμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece