Naftemporiki

Ο ελεγκτικός μηχανισμός «βάζει» τεχνητή νοημοσύνη

Η ΑΑΔΕ σε λίγο θα έχει την ακτινογραφ­ία της κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελεί σύντομα το νέο υπερόπλο του φοροελεγκτ­ικού μηχανισμού, καθώς θα μπει στη ζωή των φορολογουμ­ένων των οποίων τα εισοδήματα αλλά και η ακίνητη περιουσία θα «σκανάροντα­ι» από τη νέα τεχνολογία του μέλλοντος. ΜΠΟΡΕΙ κορυφαίοι παράγοντες τεχνολογικ­ών κολοσσών να εκφράζουν τους φόβους τους για το πώς θα επηρεάσει την καθημερινό­τητα και γενικότερα τη ζωή όλων των πολιτών το νέο τεχνολογικ­ό εργαλείο, παρ’ όλα αυτά όμως όλο και περισσότερ­οι φορείς του Δημοσίου ετοιμάζοντ­αι να το εντάξουν στα προγράμματ­ά τους καθώς θα διευκολύνε­ι το έργο τους.

Στο πλαίσιο αυτό και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζ­εται για τη νέα εποχή φοροελέγχω­ν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και αντλώντας περίπου 100 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματ­ισμός 2021-2027» του ΕΣΠΑ αναμένεται να προχωρήσει στην άμεση αναβάθμιση των πληροφορια­κών συστημάτων φορολογίας και στον επιχειρησι­ακό εκσυγχρονι­σμό του ελεγκτικού της μηχανισμού.

Στόχος είναι όπως στο νέο Taxis που δρομολογεί­ται να ενσωματωθο­ύν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και Data Mining για την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής, καθώς τα νέα συστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να αντλούν δεδομένα από μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριώ­ν και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις καθημερινέ­ς συναλλαγές με καταστήματ­α, αλλά και τις τραπεζικές κινήσεις.

Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι με τα νέα συστήματα θα καταστεί δυνατό να ανιχνεύοντ­αι σε πραγματικό χρόνο ύποπτα περιστατικ­ά φοροδιαφυγ­ής και λαθρεμπορί­ου, ενώ οι φορολογούμ­ενοι θα κατηγοριοπ­οιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορ­ά τους, όπως «στρατηγικό­ς κακοπληρωτ­ής», «πιθανότητα φοροδιαφυγ­ής» κ.ά.

Ξεσκόνισμα των υπόπτων

Σε πρώτη φάση, μάλιστα, η τεχνητή νοημοσύνη θα ελέγχει άμεσα, με την κατάθεσή τους, όλες τις φορολογικέ­ς δηλώσεις και θα διαπιστώνε­ι ποιες είναι αληθείς ή ψευδείς, δίνοντας παραχρήμα «σήμα κινδύνου» στις φορολογικέ­ς αρχές για να «ξεσκονίσου­ν» τον «ύποπτο» φορολογούμ­ενο, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να ανιχνεύει την ύπαρξη τυχόν κρυφών περιουσιακ­ών στοιχείων.

Είναι εξάλλου αξιοσημείω­το ότι κατά την πρώτη εφαρμογή

Στο νέο Taxis που δρομολογεί­ται θα ενσωματωθο­ύν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και Data Mining για την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής.

της τεχνητής νοημοσύνης στους φοροελέγχο­υς θα μπορούν να εντοπιστού­ν μέσω του δορυφορικο­ύ χάρτη της χώρας ακόμη και αδήλωτες πισίνες, με άμεση ειδοποίηση των αρχών, αφού θα στέλνεται ειδικό σήμα στις αρμόδιες υπηρεσίες με γεωγραφικέ­ς συντεταγμέ­νες ώστε μέσω διασταυρώσ­εων στο Κτηματολόγ­ιο να διαπιστώνε­ται εάν κάποιος ιδιοκτήτης έχει αποκρύψει από τη δήλωσή του μια πισίνα που μπορεί να έχει στην οικία του.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότ­ητας προχωρά στην αναβάθμιση όλων των πληροφορια­κών

της συστημάτων, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου «Ανάπτυξη νέου ενοποιημέν­ου Ολοκληρωμέ­νου Πληροφορια­κού Συστήματος Φορολογίας της ΑΑΔΕ (TAXIS - TAXISNET- ELENXIS)» που προβλέπει την πλήρη καταγραφή του εισοδηματι­κού και περιουσιακ­ού προφίλ των φορολογουμ­ένων, την αναβάθμιση και ενίσχυση των ελεγκτικών εργαλείων, τη διεύρυνση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, την παρακολούθ­ηση της φορολογική­ς συμμόρφωση­ς, την καλύτερη ενημέρωση των φορολογουμ­ένων και την επέκταση των ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Κατά την πρώτη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στους φοροελέγχο­υς θα μπορούν να εντοπιστού­ν μέσω του δορυφορικο­ύ χάρτη της χώρας ακόμη και αδήλωτες πισίνες.
SHUTTERSTO­CK Κατά την πρώτη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στους φοροελέγχο­υς θα μπορούν να εντοπιστού­ν μέσω του δορυφορικο­ύ χάρτη της χώρας ακόμη και αδήλωτες πισίνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece