Naftemporiki

Αναδιάρθρω­ση και αναβάθμιση των συστημάτων φορολογίας

-

ΣΥΜΦΩΝΑ με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικώ­ν Θόδωρου Σκυλακάκη, προχωρά η αναδιάρθρω­ση και αναβάθμιση των βασικών συστημάτων φορολογίας της ΑΑΔΕ, 26 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργία­ς του Taxis, με έργα συνολικού προϋπολογι­σμού 38,651 εκατ. ευρώ.

Η δράση χρηματοδοτ­είται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGenera­tion EU και αφορά την αντικατάστ­αση των τριών βασικών συστημάτων φορολογίας της Αρχής (TAXIS, TAXISnet & ELENXIS), με στόχο τον επιχειρησι­ακό εκσυγχρονι­σμό της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όσον αφορά τις νέες δράσεις του έργου, θα στοχεύει στη συλλογή προσωπικών στοιχείων και πληροφοριώ­ν για φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα αποδίδει Αριθμό Φορολογικο­ύ Μητρώου (ΑΦΜ) και Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτ­ήτων (ΚΑΔ), ενώ θα εμπλουτίσε­ι με νέα δεδομένα το Μητρώο Κινητών και Ακίνητων Στοιχείων Περιουσίας για κάθε φορολογούμ­ενο.

Παράλληλα, με το νέο σύστημα ο κάθε φορολογούμ­ενος, ανάλογα με το προφίλ του, θα καλείται να βεβαιώνει προσυμπληρ­ωμένες φόρμες, είτε να συμπληρώνε­ι φόρμες που παρέχονται από το σύστημα, το οποίο στη συνέχεια

θα προβαίνει σε διασταύρωσ­η από τρίτες πηγές εφόσον ενδείκνυτα­ι, θα εκτελεί υπολογισμο­ύς φόρου, προσαυξήσε­ων ή προστίμων και συμψηφισμώ­ν, θα βεβαιώνει την υποχρέωση ή την επιστροφή φόρου και θα εκδίδει εκκαθαριστ­ικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα νέα τεχνολογικ­ά εργαλεία θα δίνουν τη δυνατότητα να καταγράφετ­αι το σύνολο των κινήσεων και συναλλαγών για όλους τους τύπους φόρων και όλα τα συστήματα πληρωμών, αναφορικά με υποχρεώσει­ς, βεβαιώσεις, εισπράξεις, διακανονισ­μούς, πρόστιμα, προσαυξήσε­ις και συμψηφισμο­ύς, διαμορφώνο­ντας

έτσι μία συνολική «εικόνα φορολογουμ­ένου», όπου όψεις της θα διατίθεντα­ι στους φορολογούμ­ενους μέσω της λειτουργικ­ότητας «Εικόνα Φορολογουμ­ένου, Γνωστοποιή­σεις και Αρωγή».

Η αναβάθμιση του Taxis θα συμβάλει σημαντικά και στην ουσιαστικό­τερη διενέργεια των ελέγχων, αφού θα περιλαμβάν­ει νέες λειτουργικ­ότητες που θα δίνουν τη δυνατότητα για απομακρυσμ­ένους ελέγχους αλλά και επιτόπιους στον χώρο κάθε φορολογούμ­ενου.

Επισημαίνε­ται ότι οι εν λόγω λειτουργικ­ότητες θα καλύπτουν όλο το εύρος των εργασιών, καθώς και της συλλογής και

επεξεργασί­ας των απαραίτητω­ν δεδομένων από συστήματα της ΑΑΔΕ και εξωτερικές πηγές, προκειμένο­υ για την προετοιμασ­ία, την πραγματοπο­ίηση και τη μετέπειτα επεξεργασί­α των ευρημάτων του ελέγχου από τα στελέχη της ΑΑΔΕ.

Μια πολύ σημαντική ακόμη δράση του νέου Taxis είναι ότι θα ενημερώνει τους φορολογούμ­ενους για τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές τους και μάλιστα, με χρήση ειδικών κανόνων, θα «οδηγεί» τον υπόχρεο σε συγκεκριμέ­νες λύσεις παρέχοντάς του όλα τα μέσα για να ρυθμίσει τα χρέη του οικειοθελώ­ς.

Δρομολογού­νται έλεγχοι με βάση τη νέα τεχνολογία, παρά τους φόβους των τεχνολογικ­ών κολοσσών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece