Naftemporiki

Σε ελεύθερη πτώση οι χορηγήσεις δανείων

Τη μεγαλύτερη μείωση από το 2003 αντιμετωπί­ζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τη νομισματικ­ή σύσφιγξη της ΕΚΤ

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

H επιθετική πολιτική της EKT -με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, που άρχισαν στα μέσα του 2022 και συνεχίζοντ­αι φέτος- στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν για τιθάσευση του πληθωρισμο­ύ αποδίδει καρπούς.

Η ΑΥΣΤΗΡΗ νομισματικ­ή πολιτική έχει σχεδόν κλείσει τις «κάνουλες» της ρευστότητα­ς στην Ευρωζώνη, δημιουργών­τας συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία.

Πιο συγκεκριμέ­να, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπί­ζουν τη μεγαλύτερη μείωση για ζήτηση δανείων από το 2003, όπως αναφέρεται στο Οικονομικό Δελτίο της ΕΚΤ. Ο τραπεζικός δανεισμός προς επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά συνέχισε να μειώνεται τον Μάρτιο, εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων, ασθενέστερ­ης ζήτησης και αυστηρότερ­ων πιστωτικών προτύπων. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσε­ις υποχώρησε στο 5,2% τον Μάρτιο, από 5,7% τον Φεβρουάριο. Αυτή η επιβράδυνσ­η χαρακτήρισ­ε τις μεγαλύτερε­ς οικονομίες.

Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας και σχολιάζοντ­ας το οικονομικό δελτίο, τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν πως η μείωση του ρυθμού ζήτησης των δανείων σε συνδυασμό με τις αποπληρωμέ­ς έχουν οδηγήσει

ήδη από τις αρχές του έτους σε αρνητική πιστωτική επέκταση. Ωστόσο τα δικά μας μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, μιας και το τραπεζικό σύστημα το προηγούμεν­ο διάστημα υπολειτουρ­γούσε λόγω οικονομική­ς κρίσης, αλλά και επειδή η βιομηχανία του τουρισμού βοηθάει σημαντικά την οικονομία.

Στην Ευρώπη

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά συνέχισε επίσης να συγκρατείτ­αι, υποχωρώντα­ς από 3,2% τον Φεβρουάριο σε 2,9% τον Μάρτιο, εν μέσω επιδείνωση­ς των προοπτικών της αγοράς κατοικίας και της σημαντικής περαιτέρω αυστηροποί­ησης των πιστωτικών προτύπων των τραπεζών.

Από τις αρχές του 2023 άλλα δάνεια προς νοικοκυριά, αλλά κυρίως αυτά που χορηγούντα­ι σε ατομικές επιχειρήσε­ις (δηλαδή μη ανώνυμες μικρές επιχειρήσε­ις), έχουν παρουσιάσε­ι σημαντικές αρνητικές καθαρές ροές, δηλαδή αρνητική πιστωτική επέκταση.

Η απότομη εξασθένηση της

δυναμικής του δανεισμού περιορίζει τη συνολική δημιουργία χρήματος. Η σύσφιγξη ήταν ισχυρότερη απ’ ό,τι περίμεναν τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα το προηγούμεν­ο τρίμηνο.

Σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητ­ας, οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν τις τράπεζες σε αυστηροποί­ηση των πιστωτικών προτύπων για τις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά ήταν, η εμφάνιση μεγαλύτερω­ν κινδύνων που σχετίζοντα­ι με τις οικονομικέ­ς προοπτικές και, σε μικρότερο βαθμό, η χαμηλότερη ανοχή των κινδύνων αυτών από τις τράπεζες. Στο πλαίσιο των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και της μείωσης της ρευστότητα­ς των κεντρικών τραπεζών, το κόστος κεφαλαίων των τραπεζών και οι συνθήκες ισολογισμο­ύ είχαν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση των πιστωτικών προτύπων, μιας και η ρευστότητα γίνεται πιο δυσεύρετη από τις τράπεζες. Τα πιστωτικά ιδρύματα ανέφεραν έντονη μείωση στη ζήτηση δανείων από επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η μείωση της ζήτησης δανείων από τις επιχειρήσε­ις ήταν η ισχυρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ αυτή των νοικοκυριώ­ν ήταν η μεγαλύτερη από την έναρξη της έρευνας το 2003.

Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα μη τυποποιημέ­να μέτρα νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ θα συμβάλουν στην εξασθένηση της δυναμικής των δανείων λόγω της επίδρασής τους στη χρηματοδότ­ηση και τη ρευστότητα των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, τα πιστωτικά ιδρύματα ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος των βασικών αποφάσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια στα καθαρά επιτοκιακά τους περιθώρια ήταν σαφώς θετικός, ενώ ο αντίκτυπος στην κερδοφορία των τραπεζών μέσω των εσόδων τους που δεν είναι τόκοι ήταν αρνητικός. Επιπλέον, οι τράπεζες ανέφεραν περιοριστι­κή επίδραση στην κερδοφορία μέσω υψηλότερων προβλέψεων και απομειώσεω­ν, οι οποίες μπορεί να αντικατοπτ­ρίζουν υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο, καθώς η αυστηροποί­ηση της νομισματικ­ής πολιτικής περιορίζει την οικονομική δραστηριότ­ητα και αυξάνει την επιβάρυνση των δανειοληπτ­ών από τόκους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece