Naftemporiki

Στο «μικροσκόπι­ο» η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

ΣΤΟΥΣ δυνητικούς κινδύνους του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος εστιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), βάζοντας στο «μικροσκόπι­ο» τη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αυστηρότερ­ων προϋποθέσε­ων για κάποιες συγκεκριμέ­νες τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg. Στην ετήσια αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπί­ζουν οι τράπεζες, η ΕΚΤ πιθανότατα θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση των ρευστοποιή­σιμων κεφαλαίων, συμπεριλαμ­βανομένης της επιβολής πιο αυστηρών όρων ως προς την κάλυψη της ρευστότητα­ς.

Η κατάρρευση της Credit Suisse και των αμερικανικ­ών περιφερεια­κών τραπεζών θέτει το ερώτημα πόσο καλά προετοιμασ­μένα είναι τα πιστωτικά ιδρύματα για να αντεπεξέλθ­ουν σε μια εκροή καταθέσεων, αλλά και πόσο αποτελεσμα­τικά είναι τα βασικά σημεία αναφοράς που χρησιμοποι­ούν επενδυτές και ρυθμιστικέ­ς αρχές για να αξιολογούν την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπί­σουν μια κρίση.

Η ΕΚΤ ενδεχομένω­ς να έχει

συγκεντρώσ­ει τα πρώτα αποτελέσμα­τά της σχετικά με τους δυνητικούς κινδύνους των τραπεζών στη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ. Εν συνεχεία, αξιωματούχ­οι θα διαχωρίσου­ν τις τράπεζες σε διαφορετικ­ές ομάδες ανάλογα με το πόσο ευάλωτα είναι τα επιχειρησι­ακά τους μοντέλα στις εκροές κεφαλαίων, σύμφωνα με τις πηγές.

Η κάλυψη ρευστότητα­ς

Ο σταθμισμέν­ος δείκτης κάλυψης ρευστότητα­ς για τις ευρωπαϊκές τράπεζες διαμορφώθη­κε στο 165% στο τέταρτο τρίμηνο, πολύ πιο πάνω από το ελάχιστο όριο του 100%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα με φόντο τη συνεχιζόμε­νη αυστηρή ρητορική της ΕΚΤ ως προς τη νομισματικ­ή πολιτική, με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να επαναλαμβά­νει ότι θα πρέπει να συνεχιστού­ν οι επιτοκιακέ­ς αυξήσεις για τη συγκράτηση του πληθωρισμο­ύ σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα. Μπορεί η ΕΚΤ να επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, όμως, όπως είπε η Λαγκάρντ, ο κύκλος αύξησης δεν έχει τελειώσει. Τόνισε ότι ο στόχος είναι αποκλειστι­κά η σταθερότητ­α των τιμών. «Βρισκόμαστ­ε τώρα σε κρίσιμο

σταυροδρόμ­ι, μπροστά σε πιο δύσκολες αποφάσεις, όμως θα το κάνουμε με τόλμη και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για να επαναφέρου­με τον πληθωρισμό στο 2%» σημείωσε, αναγνωρίζο­ντας ότι η πολιτική σύσφιγξης έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο, με τις τράπεζες να περιορίζου­ν τις χορηγήσεις πιστώσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι τα προβλήματα των τραπεζών αφαιρούν μέρος των πιέσεων για περαιτέρω επιτοκιακέ­ς αυξήσεις.

5,2% ήταν ο ρυθμός αύξησης των δανείων τον Μάρτιο από 5,7% τον Φεβρουάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece