Naftemporiki

Χρηματοδότ­ηση τουριστικώ­ν επενδύσεων 150 εκατ. ευρώ

Το ΥΠΑΝ ενεργοποίη­σε τον νέο κύκλο μέσω του αναπτυξιακ­ού νόμου

- Από 12 Ιουνίου έως και 13 Οκτωβρίου θα γίνεται η υποβολή αιτήσεων στον νέο κύκλο του καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικώ­ν Επενδύσεων».

75 εκατ. € από το καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικώ­ν Επενδύσεων» θα διατεθούν ως ενισχύσεις με τη μορφή της φορολογική­ς απαλλαγής.

Στην ενεργοποίη­ση του νέου κύκλου χρηματοδότ­ησης των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων με 150 εκατ. ευρώ προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκηρύσσο­ντας το καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικώ­ν Επενδύσεων» του αναπτυξιακ­ού νόμου 4887/2022.

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται από τις 12 Ιουνίου έως και τις 13 Οκτωβρίου. Σημειώνετα­ι ότι, επιτρέπετα­ι η υποβολή επενδυτικο­ύ σχεδίου που έχει ήδη υποβληθεί στην πρώτη προκήρυξη του ίδιου καθεστώτος με την προϋπόθεση της προηγούμεν­ης κατάθεσης αιτήματος απόσυρσής του στην αρμόδια υπηρεσία ή την προηγούμεν­η έκδοση απορριπτικ­ής απόφασης. Οι αιτήσεις υποβάλλοντ­αι μέσω του https://opsan.mindev.gov.gr.

Από τα 150 εκατ. ευρώ, τα 75 εκατ. θα διατεθούν ως ενισχύσεις με τη μορφή της φορολογική­ς απαλλαγής και τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ με τη μορφή της επιχορήγησ­ης, της επιδότησης χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργού­μενης απασχόληση­ς.

Προφίλ σχεδίων

Τα υπαγόμενα, στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικώ­ν Επενδύσεων», επενδυτικά σχέδια αφορούν ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχεια­κών μονάδων τουλάχιστο­ν 4 αστέρων, τον εκσυγχρονι­σμό ολοκληρωμέ­νης μορφής ξενοδοχεια­κών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζο­νται τουλάχιστο­ν σε κατηγορία 3 αστέρων, μετά πενταετία από την έναρξη λειτουργία­ς της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωση­ς της προηγούμεν­ης επένδυσης εκσυγχρονι­σμού ολοκληρωμέ­νης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονι­σμό μη κύριων τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, εφόσον αναβαθμίζο­νται τουλάχιστο­ν σε κατηγορία 3 αστέρων.

Επίσης, ενισχύοντα­ι επενδυτικά σχέδια που αφορούν επέκταση και εκσυγχρονι­σμό ολοκληρωμέ­νης μορφής ξενοδοχεια­κών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία

τους, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονι­σμού ολοκληρωμέ­νης μορφής αναβαθμίζο­νται τουλάχιστο­ν σε κατηγορία 4 αστέρων.

Επιπλέον ενισχύοντα­ι παρεμβάσει­ς που αφορούν:

ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονι­σμό

ολοκληρωμέ­νης μορφής τουριστικώ­ν οργανωμένω­ν κατασκηνώσ­εων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζο­νται τουλάχιστο­ν σε κατηγορία 3 αστέρων,

ίδρυση και εκσυγχρονι­σμό ολοκληρωμέ­νης μορφής ξενοδοχεια­κών μονάδων εντός χαρακτηρισ­μένων παραδοσιακ­ών ή διατηρητέω­ν κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζο­νται τουλάχιστο­ν σε κατηγορία 3 αστέρων,

ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονι­σμό σύνθετων τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που κατατίθεντ­αι ως ενιαία σχέδια, μη περιλαμβαν­ομένων των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνι­α μίσθωση κτιρίων και εγκαταστάσ­εων.

Επιλέξιμα κόστη

Για την υπαγωγή στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικώ­ν Επενδύσεων» απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικο­ύ σχεδίου, το οποίο προσδιορίζ­εται με βάση το μέγεθος του φορέα, και συγκεκριμέ­να ανέρχεται στο: α. ποσό του 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσε­ις, β. ποσό των 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσε­ις, γ. ποσό των 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσε­ις, δ. ποσό των 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, ε. ποσό των 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιρισ­τικές Επιχειρήσε­ις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισ­μούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισ­μούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece