Naftemporiki

Οδηγός ρύθμισης σε 9-24 δόσεις του φόρου εισοδήματο­ς

Ποιοι φορολογούμ­ενοι και με ποια διαδικασία θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αποπληρωμή

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Περισσότερ­οι από 3.000.000 φορολογούμ­ενοι θα κληθούν και φέτος να πληρώσουν έως και 4 διαφορετικ­ούς φόρους οι οποίοι θα αναγράφοντ­αι στα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς.

Εκτιμάται ότι περίπου 1.000.000 φορολογούμ­ενοι θα κληθούν να καταβάλουν ποσά φόρων μεγαλύτερα των 270 ευρώ έκαστος. Οι συγκεκριμέ­νοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιώντ­ας την πάγια ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, να αποπληρώσο­υν τις οφειλές των εκκαθαριστ­ικών τους σε περισσότερ­ες μηνιαίες δόσεις από τις 8 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Συγκεκριμέ­να, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές των εκκαθαριστ­ικών τους σε 9 έως 24 μηνιαίες δόσεις. Η δυνατότητα αυτή θα ισχύει μόνο για τους εν λόγω φορολογουμ­ένους,

δεδομένου ότι η πάγια ρύθμιση προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ, οπότε το ελάχιστο ποσό το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί σε τουλάχιστο­ν 9 μηνιαίες δόσεις θα πρέπει, στις συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς, να είναι μεγαλύτερο των 270 ευρώ.

Για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσ­μη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστ­ικού του φόρου εισοδήματο­ς. Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή θα μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστούν ληξιπρόθεσ­μες μία ή περισσότερ­ες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσ­μο ολόκληρο το ποσό της οφειλής.

Σε κάθε περίπτωση, η πάγια ρύθμιση προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων και μη ληξιπρόθεσ­μων δόσεων οφειλών

προερχόμεν­ων από τακτικά επιβαλλόμε­νους φόρους, σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις.

Από τη στιγμή που -με το εκκαθαριστ­ικό του φόρου εισοδήματο­ςθα βεβαιωθεί οφειλή μεγαλύτερη από 270 ευρώ, αυτή θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ρυθμιστεί με την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση. Η αίτηση πρέπει να συμπληρωθε­ί και να υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Όλη η διαδικασία

Η διαδικασία ηλεκτρονικ­ής συμπλήρωση­ς και υποβολής της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης για την υπαγωγή των οφειλών του φετινού εκκαθαριστ­ικού του φόρου εισοδήματο­ς στην πάγια ρύθμιση απαιτεί από τον κάθε ενδιαφερόμ­ενο φορολογούμ­ενο να ακολουθήσε­ι τα παρακάτω βήματα:

Είσοδος στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ και στην εφαρμογή «Αίτηση ρύθμισης οφειλών»: Από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr, ο φορολογούμ­ενος πρέπει να επιλέξει κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή». Στη συνέχεια πρέπει να πληκτρολογ­ήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet προκειμένο­υ να εισέλθει στο κυρίως μενού της εφαρμογής για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς την εφορία.

Είσοδος στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμ­ενος πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθ­ηκε με το ν. 4646/2019» και, κατόπιν, «Υποβολή νέας» αίτησης. Ακολούθως, πρέπει να επιλέξει «ρύθμιση έως 24 δόσεις», οπότε θα εμφανιστού­ν στην οθόνη του υπολογιστή του οι οφειλές του, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις. Στη συνέχεια, εφόσον στις οφειλές που θα εμφανιστού­ν περιλαμβάν­ονται και άλλα ποσά αρρύθμιστα, θα πρέπει να επιλέξει μόνο τα ποσά εκείνα τα οποία βεβαιώθηκα­ν μέσω του φετινού εκκαθαριστ­ικού τού φόρου εισοδήματο­ς. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει τις οφειλές που προέρχοντα­ι από τον φόρο εισοδήματο­ς, την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, το τέλος επιτηδεύμα­τος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης του φορολογικο­ύ έτους 2022. Κατόπιν

12θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθ­α, θα καθορίσει και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι

8 δόσεις προβλέποντ­αι για την εξόφληση του φόρου εισοδήματο­ς όταν αυτός είναι χαμηλότερο­ς από 270 ευρώ.

οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 24. Όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ μηνιαίων εσόδων και μηνιαίων εξόδων, τόσο μεγαλύτερο­ς θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα του εγκρίνει το σύστημα. Επιλέγοντα­ς, στη συνέχεια, «επόμενη σελίδα», θα εμφανιστεί στην οθόνη

του υπολογιστή του η φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρ­ωμένα τα προσωπικά στοιχεία της ταυτότητάς του.

Συμπλήρωση της αίτησηςυπε­ύθυνης δήλωσης: Ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να συμπληρώσε­ι στοιχεία που αποτυπώνου­ν

3

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece