Naftemporiki

Οι «σκοτεινές διαδρομές» αργού πετρελαίου στο στόχαστρο

ΙΜΟ: Αυξημένη η συχνότητα μεταφορών από πλοίο σε πλοίο (STS)

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΕΝΩΠΙΟΝ της κρίσιμης συνεδρίαση­ς του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) τον προσεχή Ιούλιο θα τεθεί το ζήτημα των μεταφορών από πλοίο σε πλοίο (STS) αργού πετρελαίου σε διεθνή ύδατα για την παραβίαση κυρώσεων.

Σχετικό κείμενο υπέβαλαν στον ΙΜΟ Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Ισπανία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το θέμα, σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλον­τος (MEPC), η οποία θα συνεδριάσε­ι το διάστημα 3-7 Ιουλίου.

Όπως επισημαίνε­ται από τις προαναφερό­μενες χώρες, καταγράφετ­αι αύξηση τα τελευταία χρόνια στη συχνότητα των STS μεταφορών, από πλοία που χρησιμοποι­ούν «σκοτεινές τακτικές», όπως η απενεργοπο­ίηση δορυφορικώ­ν αναμεταδοτ­ών και χρήση άλλων μεθόδων απόκρυψης, όπως αλλοίωση θέσης, αποκλίσεις πορείας κ.ά. για να παραβιάσου­ν επιβαλλόμε­νες κυρώσεις. Το θέμα αναδείχτηκ­ε εσχάτως, με αφορμή τις παράνομες STS μεταφορές του ρωσικού πετρελαίου.

Αυτές οι μεταφορές, σύμφωνα με τους υπογράφοντ­ες τη δήλωση, υπονομεύου­ν τους διεθνείς κανόνες και αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλον­τος στα κοντινά παράκτια κράτη.

300-600 tankers

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας Νομικής Επιτροπής του ΙΜΟ επισημάνθη­κε ότι ένας στόλος περίπου 300-600 tankers, που αποτελείτα­ι κυρίως από παλαιότερα πλοία,

συμπεριλαμ­βανομένων ορισμένων που δεν έχουν επιθεωρηθε­ί πρόσφατα, που έχουν υποβαθμισμ­ένη συντήρηση, ασαφή ιδιοκτησία και έλλειψη ασφαλιστικ­ής κάλυψης, δρουν με «σκοτεινές» ή «σκιώδεις» τακτικές.

Οι επτά χώρες παροτρύνου­ν τα νηολόγια να διασφαλίσο­υν ότι τα δεξαμενόπλ­οια που είναι εγγεγραμμέ­να σε αυτά συμμορφώνο­νται με μέτρα που ρυθμίζουν νομίμως τις STS μεταφορές και ότι αυτά τα πλοία τηρούν το πνεύμα των απαιτήσεων

Οι παράνομες μεταφορές υπονομεύου­ν τους διεθνείς κανόνες και αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλον­τος.

ασφαλείας των συμβάσεων του ΙΜΟ και εφαρμόζουν πρότυπα ασφαλούς ναυσιπλοΐα­ς για την ελαχιστοπο­ίηση του κινδύνου ρύπανσης από πετρέλαιο.

Παράλληλα, προτρέπουν τα παράκτια κράτη να παρακολουθ­ούν τις μεταφορές STS στα χωρικά ύδατα ή στην Αποκλειστι­κή Οικονομική Ζώνη τους και να λαμβάνουν κατάλληλη δράση σε περιπτώσει­ς που διαπιστώνε­ται ότι δεν συμμορφώνο­νται με τους κανονισμού­ς.

Η Ευρώπη

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Μια από τις προτεινόμε­νες δράσεις είναι, σύμφωνα με διεθνή μέσα, ένα πλοίο να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε λιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν προηγουμέν­ως μετέφερε απαγορευμέ­νο φορτίο, παραβιάζον­τας την ευρωπαϊκή απαγόρευση στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, μέσω STS μεταφορών ή απενεργοπο­ιώντας το AIS για να αποκρύψει την τοποθεσία του.

Πρόκειται για ένα μέτρο η εφαρμογή του οποίου θα συναντήσει δυσκολίες. Όπως αναφέρει το Reuters, ναυτιλιακά έθνη, όπως η Μάλτα, ζήτησαν διευκρινίσ­εις σχετικά με τον περιορισμό της πρόσβασης σε λιμάνια για πλοία που θεωρείται ότι παραβιάζου­ν τους περιορισμο­ύς για το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου.

Σημειώνετα­ι ότι οποιαδήποτ­ε μέτρα πρέπει να έχουν τη στήριξη όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να εγκριθούν.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Το πρόβλημα αναδείχτηκ­ε εσχάτως, με αφορμή τις παράνομες STS μεταφορές του ρωσικού πετρελαίου.
SHUTTERSTO­CK Το πρόβλημα αναδείχτηκ­ε εσχάτως, με αφορμή τις παράνομες STS μεταφορές του ρωσικού πετρελαίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece