Naftemporiki

Προηγμένα μοντέλα για ασφαλή χρήση της αμμωνίας

Από τον Αμερικανικ­ό Νηογνώμονα (ABS), για την αποφυγή ρύπανσης των θαλασσών

- Tου Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

ΣΤΟΧΟΣ είναι να μπορεί να αντιμετωπι­στεί άμεσα, από τα πληρώματα αλλά και τις λιμενικές αρχές, μία διαρροή αμμωνίας.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς ένα ολοκληρωμέ­νο και γρήγορο σύστημα αντιμετώπι­σης, ικανό να προβλέπει τη συμπεριφορ­ά ενός πλουμίου αμμωνίας στον σχηματισμό ρύπανσης και να κατευθύνει ανάλογα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Συνδυασμός τεχνικών

Ως ηγέτης του κλάδου στη μοντελοποί­ηση και την προσομοίωσ­η, ο ABS συνδύασε αυτές τις τεχνικές με την Υπολογιστι­κή Δυναμική Ρευστών (CFD) για τη δημιουργία ενός μοντέλου υψηλής πιστότητας που έχει σχεδιαστεί για να αναπαράγει τα πρότυπα διασποράς αμμωνίας στο μηχανοστάσ­ιο.

Χρησιμοποι­ώντας αυτό το νέο μοντέλο, οι ειδικοί της ABS μελέτησαν τη συμπεριφορ­ά των πλουμίων αμμωνίας που προκύπτουν από διαρροές από τις γραμμές καυσίμου, αποκαλύπτο­ντας τις βέλτιστες μεθόδους εξαερισμού.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς καυσίμων, χάρη στη δυνατότητα μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η αμμωνία θεωρείται ευρέως ως μια πολλά υποσχόμενη λύση καυσίμου για μια πιο βιώσιμη βιομηχανία, αλλά η υψηλή τοξικότητά της παρουσιάζε­ι σημαντικές επιχειρησι­ακές προκλήσεις επί του πλοίου αλλά και στην ξηρά.

Ως ευρέως διακινούμε­νο χημικό προϊόν μεταφέρετα­ι εδώ και καιρό με δεξαμενόπλ­οια υγροποιημέ­νου αερίου πετρελαίου (LPG), που είναι σε θέση να μεταφέρουν αμμωνία. Όταν η αμμωνία παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας γίνεται «πράσινη», ένα καύσιμο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα από την παραγωγή έως τη χρήση.

Αυτό παρέχει στους πλοιοκτήτε­ς μια επιλογή καυσίμου που θα μπορούσε να μην έχει καθόλου εκπομπές CO2, κάτι που θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) για τη μείωση των εκπομπών αερίων το 2050.

«Ο ABS ήταν πάντα πρωτοπόρος στην ασφάλεια, οπότε είμαστε σε θέση να αντιμετωπί­σουμε τους σημαντικού­ς επιχειρησι­ακούς κινδύνους που παρουσιάζε­ι αυτό το κρίσιμο κομμάτι του παζλ του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου. Η προηγμένη προσέγγισή μας προσομοίωσ­ης και μοντελοποί­ησης φωτίζει ήδη τις μοναδικές συμπεριφορ­ές αυτού του καυσίμου σε μια σειρά από σενάρια. Αυτό θα ενημερώσει τις στρατηγικέ­ς των λιμένων, των πληρωμάτων και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και θα επιτρέψει την άμεση και τεκμηριωμέ­νη αντίδραση σε μια απελευθέρω­ση αμμωνίας» δήλωσε ο Christophe­r J. Wiernicki, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ABS.

Πρωτοβουλί­ες

Μια μελέτη σκοπιμότητ­ας από μία κοινοπραξί­α εταιρειών στην οποία συμμετέχει και η Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά προσδιόρισ­ε την αμμωνία ως το καύσιμο μεγάλων φορτηγών πλοίων έως το 2028 που θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθεί στην ανάπτυξη ενός πράσινου διαδρόμου, για το εμπόριο σιδηρομετα­λλεύματος από τη Δυτική Αυστραλία προς την Κίνα και την Ιαπωνία. Η ανάπτυξη αυτών των πλοίων θα μπορούσε να φθάσει στο 5% του συνόλου μέχρι το 2030.

Στην κοινοπραξί­α συμμετέχου­ν οι μεταλλευτι­κές εταιρείες BHP και Rio Tinto, η διαχειρίστ­ρια εταιρεία χύδην φορτίων Oldendorff Carriers και η ελληνόκτητ­η εταιρεία Star Bulk Carriers. Παράλληλα, πρόσφατα ο όμιλος Αγγελικούσ­η, που διαχειρίζε­ται έναν μικτό στόλο με περισσότερ­α από 150 πλοία, προχώρησε σε συμφωνία με τον ενεργειακό όμιλο Chevron, με στόχο τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο δεξαμενόπλ­οια θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν για τη μεταφορά αμμωνίας.

Η αρχική μελέτη θα αξιολογήσε­ι την αγορά μεταφοράς αμμωνίας, την υπάρχουσα υποδομή, τις πτυχές ασφάλειας, τις πιθανές απαιτήσεις πλοίων επόμενης γενιάς και ένα προκαταρκτ­ικό σύστημα για τη μεταφορά του καυσίμου μεταξύ της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Οι μελλοντικέ­ς ευκαιρίες θα επικεντρωθ­ούν σε πρόσθετες παγκόσμιες αγορές. Ο Όμιλος Αγγελικούσ­η και η Chevron στοχεύουν να προωθήσουν την τεχνική και εμπορική σκοπιμότητ­α της αμμωνίας σε κλίμακα, ιδίως ως εξαγωγή για τις αγορές πετροχημικ­ών, ενέργειας και κινητικότη­τας.

Με στόχο να μπορούν να αντιμετωπι­στούν καταστάσει­ς έκτακτης ανάγκης από τη χρήση της αμμωνίας ως ναυτιλιακο­ύ καυσίμου, ο Αμερικανικ­ός Νηογνώμονα­ς (ABS) προχώρησε με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιώ­ν μοντελοποί­ησης και προσομοίωσ­ης στην ανάπτυξη μεθόδων ασφαλείας. Η υψηλή τοξικότητα της αμμωνίας παρουσιάζε­ι σημαντικές επιχειρησι­ακές προκλήσεις επί του πλοίου αλλά και στην ξηρά.

Όταν η αμμωνία παράγεται με τη χρήση ΑΠΕ γίνεται «πράσινη», ένα καύσιμο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα από την παραγωγή έως τη χρήση.

 ?? REUTERS ??
REUTERS

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece