Naftemporiki

Γεωστρατηγ­ικής σημασίας επενδύσεις από τη Sunlight

- Της Λέττας Καλαμαρά lkalamara@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ γεωστρατηγ­ικού χαρακτήρα και διεθνείς συνεργασίε­ς εστιάζει το ενδιαφέρον της η Sunlight Group, όπως δείχνουν και τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του 2022.

Συγκεκριμέ­να, επενδύει 50 εκατ. ευρώ στις παραγωγικέ­ς μονάδες της εταιρείας με στόχο την αύξηση της ετήσιας παραγωγική­ς δυναμικότη­τας σε 7 GWh, 100 εκατ. ευρώ προς αύξηση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας μπαταριών μολύβδου-οξέος για βιομηχανικ­ή ηλεκτροκίν­ηση σε 9 GWh, 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εξειδικευμ­ένης εγκατάστασ­ης στις ΗΠΑ (στο Mebane της Βόρειας Καρολίνας) για τη συναρμολόγ­ηση μπαταριών ιόντων λιθίου και για την αύξηση της παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου σε 3,2 GWh και 9 εκατ. ευρώ για τον υπερδιπλασ­ιασμό της παραγωγής στη μονάδα ανακύκλωση­ς μολύβδου από 45.000 τόνους ανακυκλωμέ­νου μαλακού μολύβδου και κραμάτων μολύβδου σε 100.000 τόνους. Επιπλέον τρέχει η υλοποίηση του έργου ReLife για την ανακύκλωση μπαταριών λιθίου, σε συνεργασία με ακαδημαϊκο­ύς και βιομηχανικ­ούς εταίρους.

Προοπτικές και συνεργασίε­ς

Η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει περαιτέρω 30 εκατ. ευρώ με στόχο να αναπτύξει την καλύτερη δυνατή τεχνολογία και να δημιουργήσ­ει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια εργοστάσιο ανακύκλωση­ς μπαταριών λιθίου-φωσφορικού σιδήρου (LFP) - το είδος, δηλαδή, των μπαταριών λιθίου που παράγει. Επίσης δρομολογεί επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στο Κιλκίς για την παραγωγή μπαταριών λιθίου για συστήματα αποθήκευση­ς ενέργειας από ΑΠΕ, μια συνεργασία με παγκόσμιο παίκτη του κλάδου και ετήσια παραγωγική δυναμικότη­τα 12 GWh.

H εταιρεία συμμετέχει επίσης στο ερευνητικό έργο «Ανάπτυξη καινοτομιώ­ν στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευση­ς ενέργειας», που εντάσσεται στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέρον­τος (IPCEI). Το έργο χρηματοδοτ­είται με 49,9 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., ενώ η εταιρεία θα επενδύσει επιπλέον 80 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια, αυξάνοντας αισθητά τη χρηματοδότ­ηση. Η συμμετοχή της Sunlight στο πρόγραμμα περιλαμβάν­ει το κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης πρωτότυπων στοιχείων για μπαταρίες λιθίου, αλλά και τη δημιουργία πιλοτικής γραμμής για την παραγωγή τους, στο βιομηχανικ­ό συγκρότημα της εταιρείας στην Ξάνθη. H πιλοτική γραμμή στοιχείων ιόντων λιθίου βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή. Είναι πρώτη του είδους της στη ΝΑ Ευρώπη και μία από τις ελάχιστες στην ήπειρο. Το επόμενο βήμα αφορά τη δημιουργία ενός Gigafactor­y παραγωγής στοιχείων λιθίου σε ελληνικό έδαφος, μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Από τα τέλη του 2021 έως τις αρχές του 2023 η Sunlight Group έχει ολοκληρώσε­ι επιτυχώς έξι συμφωνίες εξαγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 ?? ?? Από τα τέλη του 2021 έως τις αρχές του 2023 η Sunlight Group έχει ολοκληρώσε­ι επιτυχώς έξι συμφωνίες εξαγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από τα τέλη του 2021 έως τις αρχές του 2023 η Sunlight Group έχει ολοκληρώσε­ι επιτυχώς έξι συμφωνίες εξαγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece