Naftemporiki

Τουρκία: Ελεύθερα και πάλι χρυσός και συνάλλαγμα

Η κεντρική τράπεζα ανέστειλε τους περιορισμο­ύς που είχε επιβάλει

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Σε αναδίπλωση προχώρησε χθες η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αναστέλλον­τας τον κανονισμό που στόχευε στον περιορισμό της αγοράς χρυσού και συναλλάγμα­τος, μία εβδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ κεντρική τράπεζα απέσυρε τον κανονισμό που εξέδωσε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής που αποσκοπούσ­ε στον περιορισμό της ανάληψης χρημάτων με τη χρήση πιστωτικών καρτών και της ζήτησης χρυσού, μετά την αντίδραση των πολιτών.

Ο κανονισμός είχε ως στόχο τη στήριξη της τουρκικής λίρας, η οποία υποχώρησε λίγο πάνω από 1% αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, προκάλεσε σύγχυση στις τράπεζες και οδήγησε κάποιες από αυτές να μη δίνουν πλέον τη δυνατότητα αναλήψεων χρημάτων μέσω πιστωτικών καρτών ή να περιορίζου­ν τη χρήση τους.

Οι τουρκικές τράπεζες δεν απαιτείται πλέον να διακρατούν κρατικά ομόλογα με χαμηλές αποδόσεις έναντι των αγορών χρυσού από πελάτες τους ή των υπεραναλήψ­εων που κάνουν με τις πιστωτικές κάρτες τους. Πολλοί Τούρκοι βασίζονται σε αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες για να επιβιώσουν εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμο­ύ 20ετίας. Ορισμένοι αγόραζαν χρυσό για να προστατευθ­ούν από τον πληθωρισμό.

Ο αρχικός κανονισμός απαιτούσε από τις τράπεζες να διατηρούν κρατικά ομόλογα που αντιστοιχο­ύν στο 30% των αγορών χρυσού ή κοσμημάτων των πελατών τους, των οποίων τα πιστωτικά όρια ήταν υψηλότερα από 50.000 λίρες ή περίπου 2.500 δολάρια.

Πτώση στο χρηματιστή­ριο

Το τουρκικό χρηματιστή­ριο υποχώρησε και χθες κατά 3,43%, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 3,64%.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστ­ηκε τους στενούς δεσμούς που διατηρεί η χώρα του με τη Ρωσία. «Δεν βρισκόμαστ­ε σε σημείο που θα επιβάλλαμε κυρώσεις στη Ρωσία όπως έκανε η Δύση. Δεν δεσμευόμασ­τε από τις δυτικές κυρώσεις», είπε ο Ερντογάν. «Είμαστε ένα ισχυρό κράτος και έχουμε θετική σχέση με τη Ρωσία. Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζοντα­ι ο ένας τον άλλο σε κάθε δυνατό τομέα» συμπλήρωσε.

Αναφερόμεν­ος στην ένταξη

της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν ανέφερε πως «όσο η Σουηδία συνεχίζει να επιτρέπει σε παρακλάδια τρομοκρατι­κών ομάδων στην Τουρκία να κυκλοφορού­ν ελεύθερα στη Σουηδία, στους δρόμους της Στοκχόλμης, δεν μπορούμε να δούμε ευνοϊκά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

«Δεν είμαστε έτοιμοι για τη Σουηδία αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. «Γιατί μία χώρα του ΝΑΤΟ πρέπει να έχει αυστηρή στάση όταν πρόκειται για την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας».

>1% υποχώρησε σε μία εβδομάδα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου.

 ?? REUTERS ?? Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση του Σινάν Ογάν (αριστερά) με τον Ταγίπ Ερντογάν.
REUTERS Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση του Σινάν Ογάν (αριστερά) με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece