Naftemporiki

Έφτασε η ώρα της κάλπης με το «βλέμμα» στην επόμενη μέρα

Καθαρή νίκη που θα κλείσει τα σενάρια για κυβέρνηση ηττημένων επιζητεί η Ν.Δ.

- Των και

Κατερίνας Κοκκαλιάρη Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Το διακύβευμα της κάλπης έχει τεθεί καθαρά από τους πολιτικούς αρχηγούς και πλέον τα κομματικά επιτελεία αναμένουν τα αποτελέσμα­τα των εκλογών.

ΗΝέα Δημοκρατία θέλει καθαρή νίκη στις κάλπες της απλής αναλογικής και εστιάζει στην αυτοδυναμί­α σε μια δεύτερη αναμέτρηση. Την ίδια στιγμή την ανάγκη να υπάρξει προοδευτικ­ή κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα έχουν ξεδιπλώσει επίσης τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης, τονίζοντας την κρισιμότητ­α της επικείμενη­ς αναμέτρηση­ς. Την ανάγκη να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση υπογραμμίζ­ει ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε όλη την προεκλογικ­ή περίοδο σημειώνει πως χρειάζεται καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατία­ς. Μάλιστα επισημαίνε­ι πως «το τελευταίο το οποίο χρειάζεται σήμερα η χώρα σε αυτό το περίπλοκο διεθνές γεωπολιτικ­ό και οικονομικό περιβάλλον είναι μια ασταθή κυβέρνηση».

Αυτό που υπογραμμίζ­εται από τη «γαλάζια» πλευρά είναι πως χρειάζεται το καλύτερο δυνατό ποσοστό για να σταλεί σαφές μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές θα αναλάβει και πάλι το βάρος της διακυβέρνη­σης του τόπου. Αλλά και για να κλείσουν «μαθηματικά» -όπως χαρακτηρισ­τικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- όλα τα πιθανά ή απίθανα σενάρια τα οποία μπορεί να υπάρχουν για κυβερνήσει­ς μειοψηφίας, κυβερνήσει­ς ανοχής, κυβερνήσει­ς ειδικού σκοπού.

Την ίδια στιγμή, από το κυβερνών κόμμα τονίζουν πως στις κάλπες της απλής αναλογικής δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο και θέτουν το δίλημμα αν η χώρα θα πάει μπροστά ή πίσω. Αυτό δε που επισημαίνε­ται είναι πως δεν υπάρχει αξιόπιστη πρόταση από την αντιπολίτε­υση και γίνεται χαρακτηρισ­τικά λόγος για μια «Βαβέλ» που αποκαλύπτε­ται.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σφοδρά πυρά εξαπολύοντ­αι από την πλευρά της κυβέρνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ για κρυφή ατζέντα υπερφορολό­γησης της μεσαίας τάξης, με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλ­ου. Αυτό που επισημαίνε­ται

από τη Νέα Δημοκρατία είναι πως ο κ. Κατρούγκαλ­ος απλά αποκάλυψε, εν τη ρύμη του λόγου του, αυτό το οποίο πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν. Στο θέμα των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλ­ου αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, λέγοντας πως «κατά την άποψή μου οι απόψεις Κατρούγκαλ­ου δεν είναι μειοψηφικέ­ς. Απηχούν πολλούς ανθρώπους μέσα

στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, και στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου, είχαν υπονοήσει ότι πίσω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται μια νέα φοροεπιδρο­μή».

Την ίδια στιγμή, από την κυβέρνηση «κοιτάνε» ιδιαιτέρως προς τη μεσαία τάξη και ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και για δηλώσεις άλλων στελεχών του (όπως η Θ. Φωτίου). Παράλληλα από τη Νέα Δημοκρατία δίνεται βάρος σε μια ατζέντα οικονομίας για την επόμενη μέρα και μεταξύ άλλων εστιάζουν στην αύξηση των μισθών και των συντάξεων, σε στοχευμένε­ς μειώσεις φόρων και εισφορών, αλλά και σε μια σειρά μέτρων στήριξης που τρέχουν (όπως το Καλάθι του Νοικοκυριο­ύ και το Market Pass).

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο

πρωθυπουργ­ός σημείωσε χθες πως δεν είναι αυτή τη στιγμή στον προγραμματ­ισμό περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο τόνισε πως «θα εξέταζα, κάποιες ειδικές παρεμβάσει­ς» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μικρά νησιά, μικρά χωριά και σε μεγαλύτερη στήριξη σε μικρές κοινωνίες.

Παράλληλα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι το μόνο κόμμα «που έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής» και υπενθύμισε πως η αξιωματική αντιπολίτε­υση δεν ψήφισε την τροπολογία στη Βουλή και στη συνέχεια δεν έστειλε υπόμνημα. Προσέθεσε δε πως αναρωτιέτα­ι πώς θα αισθάνοντα­ι, σήμερα, όλοι αυτοί που έβλεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα ανάχωμα απέναντι

στην πιο αποκρουστι­κή μορφή του νεοναζισμο­ύ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι το μόνο κόμμα «που έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής».

Ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε χθες πως αυτή τη στιγμή δεν είναι στον προγραμματ­ισμό περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Ψήφος ασυμβίβαστ­η»

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, μίλησε χθες το βράδυ σε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Σε συνέντευξή του, ο κ. Κουτσούμπα­ς απευθύνθηκ­ε στους αναποφάσισ­τους καλώντας τους να ψηφίσουν ΚΚΕ. Επίσης, ανέφερε ότι όλος ο λαός ξέρει ότι το ΚΚΕ είναι η πιο αξιόπιστη δύναμη και πως η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ασυμβίβαστ­η με την υποταγή και τον αντιλαϊκό μονόδρομο που ακολούθησα­ν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσει­ς. Παράλληλα, το ΚΚΕ καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι «απευθύνετα­ι σε "παραπλανημ­ένους" για να κα

λύψει το "ψάρεμα" ψήφων στα βρόμικα νερά του φασισμού».

«"Όχι" στην αποχή»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους μικρότερων κομμάτων του δεξιού φάσματος, τα οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, δεν έχουν πιθανότητε­ς εισόδου στη Βουλή. «Κάθε ψήφος σε μικρό κόμμα εκτός Βουλής είναι ψήφος στην προδοσία της Μακεδονίας, στην προδοσία των Ελλήνων» τόνισε ο κ. Βελόπουλος. Επίσης υποστήριξε ότι η αποχή είναι επιλογή που συμφέρει τη Ν.Δ. «Καλούμε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές. Η αποχή είναι ψήφος στη Ν.Δ. Καλούμε επίσης τους πατριώτες Έλληνες να ψηφίσουν Ελληνική Λύση», τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

«Να αναπνεύσει ο λαός»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης πραγματοπο­ίησε την τελευταία προεκλογικ­ή ομιλία του χθες στην Αθήνα στην Πλατεία Κοτζιά. Σε χθεσινή συνέντευξή του, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «μόνο με ρήξη θα επιστρέψει η εξουσία στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, για να μπορέσει ο λαός μας να αναπνεύσει». «Όλα δείχνουν ότι το πέμπτο μνημόνιο βρίσκεται επί θύραις, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, εφόσον αυτή αποτελείτα­ι από ένα ή περισσότερ­α μνημονιακά κόμματα» συμπλήρωσε γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

 ?? INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ??
INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece