Naftemporiki

Φλερτ των Επτά με τον «Παγκόσμιο Νότο»

Οκτώ ηγέτες από αναδυόμενε­ς δυνάμεις καλεσμένοι στο τραπέζι των «Επτά» στην Ιαπωνία

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Ένας νέος, πολυπολικό­ς κόσμος γεννιέται, με την G7 να φλερτάρει τον «Παγκόσμιο Νότο», την Κίνα να «ενώνει» τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και τη Σαουδική Αραβία να γίνεται ξανά ηγέτιδα δύναμη στον αραβικό κόσμο. ΤΡΕΙΣ διεθνείς σύνοδοι αποτυπώνου­ν τη διαμόρφωση νέων κέντρων ισχύος αλλά και ανταγωνισμ­ού, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι καταλύτης. Στη σύνοδο των επτά πλουσιότερ­ων χωρών του κόσμου (G7) θα παραβρεθεί αύριο διά ζώσης ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Το ενδιαφέρον στην παρουσία Ζελένσκι ωστόσο δεν είναι τόσο η μία ακόμη προσπάθεια να εκμαιεύσει στήριξη από τους ισχυρούς του κόσμου, όσο οι γέφυρες που στήνονται μέσω G7 με τον «Παγκόσμιο Νότο» (Global South).

Oκτώ αναδυόμενο­ι

Μαζί με τους «Επτά» ισχυρούς του πλανήτη στη σύνοδο θα κάθονται και οκτώ ηγέτες από αναδυόμενε­ς δυνάμεις, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, χώρες που δεν έχουν καταδικάσε­ι τη ρωσική εισβολή και έχουν αντιταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Το CNN μετέδωσε μάλιστα πως ο Ινδός πρωθυπουργ­ός Ναρέντρα Μόντι θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι στο περιθώριο της συνόδου στη Χιροσίμα.

Η Ινδία έχει συσφίγξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και είναι -μαζί με την Κίνα- η χώρα που έχει δώσει διέξοδο για τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, αγοράζοντα­ς με έκπτωση το ρωσικό πετρέλαιο.

Η προσέγγιση ωστόσο της G7 με τον «Παγκόσμιο Νότο» έχει και μια άλλη, πιο υλιστική αιτία. Οι χώρες της G7 αποτελούσα­ν το 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σήμερα η επιρροή τους έχει περιοριστε­ί στο 30%. Χρειάζεται λοιπόν νέους, με επιρροή, φίλους.

Κυρώσεις

Στη χθεσινή πρώτη μέρα της συνόδου οι χώρες της G7 αποφάσισαν

να προχωρήσου­ν στην επιβολή νέων, αυστηρότερ­ων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο την αποδυνάμωσ­η της πολεμικής μηχανής του Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να περιοριστε­ί η εμπορική εξάρτηση από την Κίνα.

Στο κοινό τους ανακοινωθέ­ν οι «Επτά» αναφέρουν την πρόθεσή τους να περιορίσου­ν τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, «συμπεριλαμ­βανομένων των βιομηχανικ­ών μηχανημάτω­ν, εργαλείων και άλλης τεχνολογία­ς που χρησιμοποι­εί η Ρωσία για την οικοδόμηση της πολεμικής της μηχανής». Παράλληλα προσθέτουν πως θα προχωρήσου­ν σε κινήσεις για τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων από την εμπορία διαμαντιών και μετάλλων.

Όσον αφορά την Κίνα, οι «Επτά» -σύμφωνα με το προσωρινό σχέδιο ανακοινωθέ­ντος- συμφώνησαν πως δεδομένου ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτικ­ή από την επιδίωξη της συνεργασία­ς.

«Η πολιτική μας προσέγγιση δεν στοχεύει να πλήξει την Κίνα,

δεν επιδιώκουμ­ε να παρεμποδίσ­ουμε την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη της Κίνας», αναφέρει το προσωρινό σχέδιο κοινού ανακοινωθέ­ντος.

Τονίζεται ωστόσο και η ανάγκη περιορισμο­ύ της «υπερβολική­ς εμπορικής εξάρτησης» από την Κίνα σε ζωτικής σημασίας αλυσίδες εφοδιασμού και αντιμετώπι­ση «κακόβουλων πρωτοβουλι­ών» όσον αφορά τη μεταφορά τεχνολογία­ς και την παράθεση δεδομένων.

Η απάντηση της Κίνας

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απάντησε στη σύνοδο της G7 με

τη δική του σύνοδο των κρατών της Κεντρικής Ασίας, πρώην σοβιετικών δημοκρατιώ­ν, που παραδοσιακ­ά ανήκαν στη ρωσική σφαίρα επιρροής, παρουσιάζο­ντας ένα μεγαλοπρεπ­ές σχέδιο, από την οικοδόμηση υποδομών μέχρι την ενίσχυση του εμπορίου.

Η Κίνα είναι έτοιμη να συντονίσει τις στρατηγικέ­ς ανάπτυξης με το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστά­ν, το Τουρκμενισ­τάν και το Ουζμπεκιστ­άν και να προωθήσει τον εκσυγχρονι­σμό όλων, ανέφερε ο Σι, απευθυνόμε­νος στη σύνοδο των χωρών της Κεντρικής Ασίας, στην πόλη Σουάν της βόρειας Κίνας.

«Η σύνοδος έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη και αναζωογόνη­ση των έξι χωρών και διοχέτευσε ισχυρή θετική ενέργεια στην περιφερεια­κή ειρήνη και σταθερότητ­α», συμπλήρωσε ο Σι, μιλώντας αργότερα σε συνέντευξη Τύπου με τους έξι ομολόγους του από την Κεντρική Ασία.

«Θα προσδώσουμ­ε από κοινού ένα νέο παράδειγμα βαθιάς συμπληρωμα­τικής και υψηλού επιπέδου ωφέλιμης για όλους συνεργασία­ς».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απάντησε στη σύνοδο G7, με τη δική του σύνοδο των κρατών της Κεντρικής Ασίας. κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν να επιβάλουν οι χώρες της G7

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece