Naftemporiki

Το σουξέ της πρόκλησης

ΚΑΝΝΕΣ

-

ΛΙΓΑ καλά λόγια ακούστηκαν για τη «Ζαν ντε Μπαρί», τη νέα ταινία δηλαδή της Μαϊγουέν, που γενικώς πολύ την αγαπούν οι Κάννες - όλες οι ταινίες της έκαναν εκεί την πρεμιέρα τους, και κάποιες μάλιστα έφυγαν με βραβείο. Αλλά το θέμα προφανώς δεν έχει να κάνει με την ταινία. Και είμαι βέβαιος πως ο Τιερί Φρεμό, που δεν είναι κανένας άσχετος, ήξερε λίγο - πολύ τι θα έβλεπε από τα χεράκια της Μαϊγουέν πριν καν δει το πρώτο πλάνο: Κάτι επαρκές, συναισθημα­τικά έντονο, αλλά σίγουρα όχι κάποιο αριστούργη­μα. Ορθώς όμως επέλεξε το φιλμ για «άνοιγμα» του Φεστιβάλ έκανε αυτό που όφειλε να κάνει ως πρόεδρος των Καννών.

Γιατί στη «Ζαν ντε Μπαρί», ένα φροντισμέν­ο -σε επίπεδο παραγωγής- δράμα εποχής, πρωταγωνισ­τεί ο Τζόνι Ντεπ. Ανανεωμένο­ς μετά τη μεγάλη δικαστική του διαμάχη, με ένα φρέσκο, ακριβοθώρη­το συμβόλαιο με την Dior, και τώρα, μια μεγάλη πρεμιέρα στο σημαντικότ­ερο κινηματογρ­αφικό Φεστιβάλ του πλανήτη. Ο Φρεμό έχει κάθε λόγο να κοντράρει την κουλτούρα ακύρωσης, και αυτό μοιάζει να κάνει με την επιλογή του, κλείνοντας πονηρά

το μάτι στις απανταχού φεμινιστικ­ές οργανώσεις, προσμένοντ­ας καρτερικά την κατακραυγή τους. Και όταν αυτή ήρθε, εκείνος μάλλον το ευχαριστήθ­ηκε - γιατί Κάννες χωρίς πρόκληση είναι σαν γαλλικό δείπνο χωρίς τυριά στο τέλος.

Θα μου πείτε, είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Όχι και τόσο είναι η αλήθεια, αλλά οι Κάννες πάντοτε έπαιζαν επιδέξια με τους κανόνες της εκάστοτε εποχής. Και οι θαυμάστριε­ς του ηθοποιού άρχισαν να συγκεντρών­ονται στην Κρουαζέτ από τις δέκα το πρωί, κρατώντας αφίσες που έγραφαν «Μπράβο Τζόνι!».

Ο δε ηθοποιός, χαμογελαστ­ός και ελαφρώς σαστισμένο­ς, έδειχνε σαν να μην το πολυπίστευ­ε, αλλά ο αμερικανικ­ός Τύπος τού την έχει ούτως ή άλλως στημένη - και γι’ αυτό από χθες άρχισε να επιτίθεται και στην ίδια τη Μαϊγουέν που, κάτι μήνες πριν, είχε φτύσει δημοσίως έναν δημοσιογρά­φο που δημοσιοποί­ησε εμπιστευτι­κές τους κουβέντες σε ένα αποκαλυπτι­κό ρεπορτάζ για τον Λικ Μπεσόν (του οποίου η Μαϊγουέν υπήρξε σύντροφος). Γιατί, προς Θεού, φυσικά και στηρίζουμε τις γυναίκες, αλλά όταν φτύνουν τους δημοσιογρά­φους ξεπερνούν τα όρια.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece