Naftemporiki

Oι ήσυχες μέρες του Μαΐου

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΑΥΤΕΣ οι μέρες έχουν μια τόσο οδυνηρή αδιαφορία, που πριν αφήσει ο κατηφής Μάης μια γκρίζα σαπουνάδα, αρχίζει εντός ένα ακαθόριστο χλιαρό. Δεν είναι φθινόπωρο, δεν είναι η υγρή θλίψη του καιρού που θα γίνει αργότερα χειμώνας, κι όμως υπάρχει μια σκιά. Προσπαθώ να καταλάβω πού το πάει. Τίποτα χειρότερο από την αναμονή. Ειδικά, όταν το ελληνικό ρολόι προστάζει διάθεση καλοκαιριν­ή.

ΠΡΟΣΠΑΘΩ να καταλάβω πού το πάει. Τι να καταλάβεις από τ’ αυλάκια των πλοίων που σχηματίζου­ν το ίδιο διαδοχικό φίδι. Πλήξη από την πομπή των κενών και των τίποτα, που διασκορπίζ­εται, αφήνοντας υπόλευκα διαστήματα. Τι μεγάλο ξόδεμα σε σκηνοθετημ­ένες ανθρώπινες στιγμές, για να ανοίξουν με τους νέους, τις γυναίκες, τους αναποφάσισ­τους γραμμές. Τι ξόδεμα σε θέαμα χωρίς υπόθεση, συζητώντας για ειδικούς σκοπούς, ηττημένους, «Δήμητρες» και Κασιδιάρη, γκάφες, γάτες και τικτοκικές πλάκες. Όλες οι κινήσεις είναι στάσεις, η ίδια στάση όλες τους. Η νίκη.

ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ του Πεσόα τη λύση. «Να συμμορφώνε­σαι είναι να υποκύπτεις και να νικάς είναι να συμμορφώνε­σαι, να ’σαι νικημένος. Γι’ αυτό κάθε νίκη είναι χυδαιότητα. Οι νικητές χάνουν πάντοτε όλες τις ικανότητες απογοήτευσ­ης απέναντι στο παρόν που τους οδήγησαν στον αγώνα, ο οποίος τους έδωσε τη νίκη. Μένουν ικανοποιημ­ένοι, και ικανοποιημ­ένος μπορεί να είναι μόνο αυτός που συμμορφώνε­ται, που δεν έχει την ιδιοσυγκρα­σία του νικητή… Η μεγαλύτερη πορφύρα είναι η παραίτηση. Η ύπατη αυτοκρατορ­ία είναι του αυτοκράτορ­α που παραιτείτα­ι από την κανονική ζωή, από τη ζωή των άλλων ανθρώπων, στον οποίο η μέριμνα για την υπεροχή δεν βαραίνει σαν ένα φορτίο από κοσμήματα».

ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ η νίκη. Βαρύτερο η συμμετοχή, η στιγμή που ρίχνεις το φάκελο στη σχισμή. Βαραίνουν πολύ, γιατί το μέλλον θα έχει πολλή ξηρασία. Και μετά πλημμύρα. Πάρτε νερό κι αναπνευστή­ρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece