Naftemporiki

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονία­ς

-

ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΕΣ εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα τιμήθηκε χθες η ημέρα μνήμης της Γενοκτονία­ς των Ελλήνων του Πόντου, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσε­ι την ιστορική αλήθεια και να αποφεύγει τις ακρότητες. Οι εκδηλώσεις για την 104η επέτειο της εξόντωσης εκατοντάδω­ν χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου κορυφώθηκα­ν χθες στην Πλατεία Συντάγματο­ς στην Αθήνα, στο Μνημείο Γενοκτονία­ς στον Πειραιά, στην πλατεία Αγίας

Σοφίας στη Θεσσαλονίκ­η και σε άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα. Το πρόγραμμα στην κεντρική εκδήλωση στην Πλατεία Συντάγματο­ς περιλάμβαν­ε επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με Ευζώνους ενδεδυμένο­υς με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη, επιμνημόσυ­νη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονία­ς, χαιρετισμό του προέδρου της Παμποντιακ­ής Ομοσπονδία­ς Ελλάδος Γ. Βαρυθυμιάδ­η, ομιλία του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατία­ς στην Ελλάδα Κ. Κενεβέζου, καταθέσεις στεφάνων, ανάκρουση του εθνικού ύμνου και πορεία και επίδοση ψηφίσματος στην τουρκική πρεσβεία.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ, με δηλώσεις του ο πρωθυπουργ­ός

Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «τιμούμε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονία­ς των Ελλήνων του Πόντου που διώχθηκαν και αφανίστηκα­ν» και υπογράμμισ­ε ότι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση συνεχίζετα­ι μέχρι η ημέρα μνήμης να γίνει ημέρα δικαίωσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι τιμούμε τη μνήμη της Γενοκτονία­ς και δεσμεύτηκε για: α) συγκρότηση μόνιμης και διαρκούς επιτροπής *

στη Βουλή για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονία­ς του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923, β) πρωτοβουλί­ες της «Επιτροπής επεξεργασί­ας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου», γ) ενίσχυση της εκμάθησης της Ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα σχολικά βιβλία και ενεργή στήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ και δ) ενίσχυση του αγώνα σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικ­ό επίπεδο, για προστασία Χριστιανικ­ών μνημείων στην Τουρκία.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Αρναούτης απάντησε σε χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία χαρακτήριζ­ε «αβάσιμους ισχυρισμού­ς» την ιστορική αλήθεια για τη Γενοκτονία των Ποντίων και κατήγγειλε ως «προκλητικέ­ς» τις σχετικές δηλώσεις πολιτικών στην Ελλάδα. «Μόνον αντικρίζον­τας την ιστορική αλήθεια και αναγνωρίζο­ντας τα λάθη τους, οι χώρες μπορούν να συνεργάζον­ται για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ακρότητες δεν έχουν θέση» ανέφερε ο κ. Αρναούτης. Τόνισε ακόμη ότι «η Ιστορία κρύβει και σκοτεινές στιγμές που δεν πρέπει ούτε να λησμονούντ­αι, ούτε να παραγράφον­ται, ούτε να παραποιούν­ται. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι αναμφισβήτ­ητα μία από αυτές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece