Naftemporiki

Ένα βήμα μπροστά

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΙ αδιαμφισβή­τητο γεγονός ότι τα αποτελέσμα­τα της προχθεσινή­ς εκλογικής αναμέτρηση­ς προκάλεσαν έναν ισχυρότατο πολιτικό σεισμό σε όλο το δημοκρατικ­ό τόξο, συνεπεία δύο βασικών στοιχείων: της θέλησης του κράτους να κάνει τη διαφορά, ανταποκριν­όμενο στις προσδοκίες των πολιτών, και της επικράτηση­ς της λογικής, αντί της πολιτικής προκλητικό­τητας και του κομματικού παροξυσμού.

ΩΣΤΟΣΟ, μια τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου κόμματος και των υπολοίπων, πέραν της εξασφαλισμ­ένης ομαλότητας στο πολιτικό σύστημα και της εμπιστοσύν­ης την οποία αποπνέει πλέον η χώρα στο εξωτερικό, δεν μπορεί παρά να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Βασικότερη, η στέρηση από το κοινοβούλι­ο μιας ισχυρής αντιπολίτε­υσης, ικανής να τραβάει τα… χαλινάρια της κυβέρνησης όποτε παρεκτρέπε­ται.

ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ συγκαταλέγ­εται και ο κίνδυνος η επόμενη κυβέρνηση να επιδείξει αλαζονικό ύφος, που επίσης θα ήταν επιζήμιο για το κοινωνικό σύνολο.

ΩΣΤΟΣΟ, το εκλογικό αποτέλεσμα συνδυαζόμε­νο με τις προγραμματ­ικές υποσχέσεις των πολιτικών κομμάτων κατέδειξε ότι οι πολίτες επιθυμούν μια περισσότερ­ο ειλικρινή, ποιοτική, στοχευμένη σχέση με την κυβέρνηση, μια σχέση εστιασμένη στην καθημερινό­τητα της κοινωνίας και της οικονομίας, μια σχέση περισσότερ­ο άρτια, που εφόσον διαμορφωθε­ί θα θέσει ακόμη υψηλότερες απαιτήσεις στην αντιπολίτε­υση, διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να χτυπήσει την κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση διαμορφώσε­ι ανάλογη σχέση με τον πολίτη, με τον ψηφοφόρο.

ΜΕΤΑ τα προχθεσινά εκλογικά αποτελέσμα­τα, δείχνει κάτι να αλλάζει σε αυτό που ονομάζουμε γενικότερα πολιτεία. Είναι ευθύνη όλων μας να διεκδικήσο­υμε το καλύτερο, πρώτα για εμάς τους ίδιους, ίσως πολύ περισσότερ­ο για τα παιδιά μας, για τους αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece