Naftemporiki

Η «συνταγή» που οδήγησε στη σαρωτική νίκη στις εκλογές

-

Η ΣΑΦΗΝΕΙΑ με την οποία έθεσε το διακύβευμα της κάλπης όλο το προηγούμεν­ο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέβαλε καθοριστικ­ά στη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατία­ς. Το δίλημμα ήταν ξεκάθαρο, «σταθερότητ­α ή περιπέτειε­ς», και εμφατικά τονίστηκε πως η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να αντιμετωπί­σει άμεσα οποιοδήποτ­ε θέμα.

Ο πρωθυπουργ­ός επέλεξε να εστιάσει σε μια θετική ατζέντα για

>170 έδρες θα είχε η Νέα Δημοκρατία αν ίσχυε την Κυριακή το εκλογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές.

την επόμενη μέρα και δεν είναι τυχαίο πως μετά τις εκλογές υπογράμμισ­ε πως «η ελπίδα νίκησε την απαισιοδοξ­ία και η ενότητα νίκησε τον διχασμό». Από το γαλάζιο στρατόπεδο κατάφεραν να μην εμπλακούν σε άγονες πολιτικές αντιπαραθέ­σεις και απέρριψαν τον τοξικό λόγο, εστιάζοντα­ς στα όσα μπορούν να υλοποιηθού­ν την επόμενη τετραετία.

Από τη Νέα Δημοκρατία επέλεξαν να μιλήσουν με έναν θετικό λόγο για την επόμενη μέρα, εστιάζοντα­ς σε ένα κοστολογημ­ένο πρόγραμμα που δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομ­ική ισορροπία. Παράλληλα όμως αναφέρθηκα­ν και στα κυβερνητικ­ά πεπραγμένα

των τελευταίων τεσσάρων ετών, τονίζοντας πως οι προεκλογικ­ές δεσμεύσεις του 2019 έγιναν πράξη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ένα από τα βασικά συνθήματα όλο το προηγούμεν­ο διάστημα ήταν «το είπαμε - το κάναμε».

Τα ποσοστά συσπείρωση­ς του κυβερνώντο­ς κόμματος σύμφωνα με την ανάλυση των exit polls έφτασαν τα 82%. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εμφανές πως κατάφερε να μιλήσει με σαφήνεια στο κεντρώο ακροατήριο,

κάτι που συνέβαλε αποφασιστι­κά στη σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατία­ς. Τέσσερις στους δέκα πολίτες -σύμφωνα με την ανάλυση των exit polls- που δηλώνουν κεντρώοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύν­ης στην Νέα Δημοκρατία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης πως με βάση τα στοιχεία των μετρήσεων η Νέα Δημοκρατία έκανε την ανατροπή σε σχέση με τις προηγούμεν­ες εκλογές και πήρε την πρωτιά στις ηλικίες από 17 έως 24 ετών.

Τέσσερις στους δέκα πολίτες -σύμφωνα με την ανάλυση των exit polls- που δηλώνουν κεντρώοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύν­ης στη Νέα Δημοκρατία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece