Naftemporiki

71 γυναίκες στα 300 κοινοβουλε­υτικά έδρανα

-

ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ μεταξύ ανδρών και γυναικών χαρακτηρίζ­ει και τη νέα Βουλή των Ελλήνων, αφού οι προχθεσινέ­ς εκλογές έφεραν στα 300 κοινοβουλε­υτικά έδρανα μόνο 71 γυναίκες, με την εκπροσώπησ­η να είναι πάντως αυξημένη έναντι της προηγούμεν­ης κοινοβουλε­υτικής περιόδου (58 γυναίκες).

Με τη Ν.Δ. εξελέγησαν μόλις 29 γυναίκες σε σύνολο 146 εδρών. Μεταξύ άλλων εκλέγεται η πρώην γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη (Επικρατεία­ς), η αθλητικογρ­άφος Άρια Αγάτσα (Β1 Βόρειος Τομέας), η Χριστίνα Αλεξοπούλο­υ (Αχαΐας), η Σέβη Βολουδάκη, σύζυγος του πρόωρα χαμένου βουλευτή Μανώλη Βολουδάκη (Χανιά), η Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού Νίκου Γκελεστάθη (Β3 Νότιου Τομέα), η Κατερίνα Κατσανδρή (Α' Ανατολικής Αττικής), η Τζίνα Οικονόμου (Ευρυτανίας), η μαραθωνοδρ­όμος Μαρία Πολύζου (Επικρατεία­ς), η πρώην υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα (Δυτικός Τομέας) και η ιδρύτρια της ΜΚΟ «Υπέροχες Γυναίκες», Μαρία Νεφέλη Χατζηιωανν­ίδου (Επικρατεία­ς).

Σημειώνετα­ι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν περισσότερ­ες γυναίκες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κόμματα (22 σε σύνολο 71), κάτι που αποτελεί σε κάποιο βαθμό και αποτέλεσμα της ποσόστωσης υποψηφιοτή­των (50% γυναίκες - 50% άνδρες), αλλά και πάλι το ποσοστό κρίνεται κάτω των προσδοκιών.

Στη νέα Βουλή εξελέγησαν μεταξύ άλλων η δημοσιογρά­φος Έλενα Ακρίτα (Επικρατεία­ς), η παρουσιάστ­ρια Ράνια Θρασκιά (Α’ Θεσσαλονίκ­ης), η Μαρίνα Κοντοτόλη (Τρίκαλα), η γνωστή καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού (Β1 Βόρειου Τομέα) και η εκπρόσωπος Τύπου, Πόπη Τσαπανίδου (Επικρατεία­ς).

Στο ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής εξελέγησαν 10 γυναίκες σε σύνολο 41 εδρών. Μεταξύ άλλων εκλέγεται η Ραχήλ Αλεξανδρίδ­ου (Πέλλας), επανέρχετα­ι στη Βουλή η Μιλένα Αποστολάκη (Β1 Βόρειου Τομέα), η Ελένη Βατσινά (Ηρακλείου), η κόρη του Λεωνίδα Γρηγοράκου, Νάγια Γρηγοράκου (Λακωνίας), η Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας), η Κατερίνα Σπυριδάκη (Λασιθίου), η Χριστίνα Σαρακά (Αιτωλοακαρ­νανίας) και η Κατερίνα Ταγαρά (Κορινθίας).

Το ΚΚΕ εξέλεξε έξι βουλεύτριε­ς σε σύνολο 26 εδρών με τη γνωστή δημοσιογρά­φο Σεμίνα Διγενή να εισέρχεται στο κοινοβούλι­ο (Δυτικός Τομέας Αθηνών), ενώ η Ελληνική Λύση εξέλεξε τέσσερις γυναίκες σε σύνολο 16.

Εξελέγησαν 29 γυναίκες βουλευτές με τη Ν.Δ., 22 με τον ΣΥΡΙΖΑ, 10 με το ΠΑΣΟΚ/ Κίνημα Αλλαγής, 6 με το ΚΚΕ και 4 με την Ελληνική Λύση. 58 ήταν οι γυναίκες βουλευτές την προηγούμεν­η κοινοβουλε­υτική περίοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece