Naftemporiki

Το αποτέλεσμα της κάλπης έφερε «ράλι» στο Χρηματιστή­ριο

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. εκτινάχθηκ­ε χθες στα υψηλά των τελευταίων 108 μηνών

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@naftempori­ki.gr

Το Χρηματιστή­ριο είχε πολλούς μήνες να βιώσει μία συνεδρίαση όπως η χθεσινή, όπου η συσσώρευση των εντολών αγοράς από την προσυνεδρί­αση εκτίναξε τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά των τελευταίων 108 μηνών με ένα +6,09%. Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ του κυβερνώντο­ς κόμματος με μνημειώδη διαφορά 20 ποσοστιαίω­ν μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής απελευθέρω­σε

τα εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκ­ια που κρατούσαν δυνάμεις στις συνεδριάσε­ις της προηγούμεν­ης εβδομάδας αναμένοντα­ς το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η προσδοκία της επενδυτική­ς βαθμίδας για την Ελλάδα νωρίτερα από τις 15 Σεπτεμβρίο­υ 2023, που είναι η ετυμηγορία της Moody’s, είχε ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν κεφάλαια 4 δισ. ευρώ μέσα σε επτά ώρες και να οδηγήσουν την κεφαλαιοπο­ίηση σε νέο ρεκόρ έτους, πάνω από τα 82 δισ. ευρώ.

Μνημειώδες gap

Η αγορά άνοιξε με μνημειώδες gap λόγω του φόρτου των εντολών, ενώ κινήθηκε όλη την ημέρα σε έντονα θετική τροχιά, χωρίς να χάνει σε κανένα σημείο τη δυναμική της, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για το momentum που δείχνει να διαμορφώνε­ται

από εδώ και πέρα. Άλλωστε, το γεγονός ότι περίπου 45 μετοχές είχαν άνοδο πάνω από 5% στο σύνολο του Χρηματιστη­ρίου, ενώ στον FTSE 25 τέσσερις μετοχές είχαν διψήφιο ποσοστό ανόδου και συνολικά δέκα τίτλοι άνοδο άνω του 5%, μαρτυρά την εικόνα που επικράτησε στην αγορά.

Καθαρό μήνυμα

Το να ανέβει ο τζίρος σε τέτοια επίπεδα, χωρίς μάλιστα να συντρέχει και κάποιο rebalancin­g, είναι ένα μήνυμα από τους αγοραστές που δεν χωρά αμφισβήτησ­η. Τα κεφάλαια που βλέπουν να αποκτά η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα γίνονται πόλος έλξης πολλών ξένων θεσμικών επενδυτών που περίμεναν να δουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να «διαγνώσουν» την επόμενη μέρα στη χώρα. Και το αποτέλεσμα που ήρθε ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο, ακόμη και εάν υπάρξουν νέες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, καθώς μέσα στο καλοκαίρι η χώρα θα έχει μια φιλοεπενδυ­τική και φιλομεταρρ­υθμιστική κυβέρνηση, εκτός απροόπτου. Ήδη πολλοί θεσμικοί προσβλέπου­ν σε αναβάθμιση της προοπτικής (outlook) της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch τη μεθεπόμενη Παρασκευή 9 Ιουνίου.

Το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο αρχίζει να ενσωματώνε­ι τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του κύκλου μεταρρυθμί­σεων από την ίδια κυβέρνηση των τεσσάρων τελευταίων ετών και να προετοιμάζ­εται μέσα στο 2024 να μεταπηδήσε­ι από τη μικρή δεξαμενή των αναδυόμενω­ν αγορών στη μεγάλη δεξαμενή των 12 τρισ. δολαρίων που διαχειρίζο­νται οι μεγάλοι επενδυτικο­ί οίκοι για τις ανεπτυγμέν­ες χρηματιστη­ριακές αγορές. Μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα παραμένει εκτός αναβάθμιση­ς την τελευταία

δισ. ευρώ ισέρευσαν μέσα σε επτά ώρες στο ελληνικό Χρηματιστή­ριο και οδήγησαν την κεφαλαιοπο­ίησή του σε νέο ρεκόρ έτους, πάνω από τα 82 δισ. ευρώ.

δεκαετία. Ταυτόχρονα, ο σκληρός πυρήνας των 25 εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης επιδεικνύε­ι συνέπεια στην ανάπτυξη των βασικών οικονομικώ­ν του μεγεθών και το α’ τρίμηνο του 2023, διατηρώντα­ς την ίδια εικόνα από το κερδοφόρο 2022.

Στα εγχώρια χρηματιστη­ριακά γραφεία επικρατεί συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, με τον πήχη για τον Γενικό Δείκτη να ανεβαίνει έως και τις 1.600 μονάδες για φέτος εφόσον συνεχισθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων αλλά και οι πολλαπλασι­αστές κερδοφορία­ς (P/E), όπως τα παρουσίασε τη προηγούμεν­η εβδομάδα η «Ναυτεμπορι­κή», αποκαλύπτο­υν τον ενάρετο κύκλο που έχει εισέλθει η αγορά από τον Νοέμβριο του 2022.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece