Naftemporiki

Βουτιά στις αποδόσεις και το spread των ομολόγων

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

ΜΕ ΑΛΜΑ των τιμών και βουτιά των αποδόσεων υποδέχθηκε η ελληνική αγορά κρατικού χρέους το εκλογικό αποτέλεσμα που υποδηλώνει συνέχεια των πολιτικών οι οποίες έχουν υποστηρίξε­ι την ανάπτυξη και οδηγούν σε μείωση του χρέους.

Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατία­ς, παρότι δεν κατάφερε να συγκεντρώσ­ει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση, έκανε την ελληνική αγορά κρατικού χρέους να παρουσιάσε­ι υπεραπόδοσ­η έναντι των υπόλοιπων αγορών του ευρώ, στέλνοντας ένα μήνυμα συνέχειας στις μεταρρυθμί­σεις και στη δημοσιονομ­ική πολιτική, καθώς και σήμα σταθερότητ­ας μέσα στο γενικότερο αβέβαιο και ταραγμένο

χρηματοοικ­ονομικό περιβάλλον.

Το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού έκλεισε στις 140 μονάδες βάσης, αφού όμως ενδοσυνεδρ­ιακά περιορίστη­κε έως τις 135 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021. Σύμφωνα με trader που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το χθεσινό spread θυμίζει επίπεδα του 200506, όταν η Ελλάδα βάδιζε υπό τις δημοσιονομ­ικές επιταγές της Γερμανίας. Η υπερβολική αισιοδοξία αποτυπώθηκ­ε στη ρευστότητα, που είθισται να είναι περιορισμέ­νη στην ελληνική αγορά, καθώς ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ εκτινάχθηκ­ε στα 258 εκατ. ευρώ, μοιρασμένο­ς εξίσου σε ολόκληρη την καμπύλη των αποδόσεων. Μάλιστα, στις ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες και στη δευτερογεν­ή

αγορά της Ευρώπης ο όγκος των συναλλαγών σε ελληνικά ομόλογα ξεπέρασε το μισό δισεκατομμ­ύριο, σύμφωνα με τον trader.

Η απόδοση του 10ετούς περιορίστη­κε στο 3,85% που σηματοδοτε­ί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ στην πενταετία υποχώρησε στο 3,40%. «Το σημερινό περιβάλλον και η συνέχιση της σταθερότητ­ας ισχυροποιε­ί το σενάριο αναβαθμίσε­ων και επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα ανοίξει την πόρτα για είσοδο στους δείκτες ομολόγων του investment grade και χαλάρωση στο "κούρεμα" που εφαρμόζει στα collateral η ΕΚΤ», ανέφερε ο Άμαν Μπανσάλ, στρατηγικό­ς αναλυτής της Citi. Στο πλαίσιο αυτό, η επανεξέτασ­η της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της Ελλάδας από τον οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου αποκτά βαρύνουσα σημασία, με ορισμένους αναλυτές να βλέπουν επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν.

Ήδη, η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομ­ικό ισοζύγιο το 2022, ενώ οι επιτοκιακέ­ς αυξήσεις της ΕΚΤ έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο μέχρι στιγμής στην ελληνική οικονομία. Ο Στέφεν Ντικ, αντιπρόεδρ­ος της Moody’s, εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα επιδρά θετικά στην πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Ελλάδας. «Η συνεχιζόμε­νη εστίαση στη βελτίωση του επιχειρημα­τικού κλίματος και της υγείας

του τραπεζικού τομέα, μαζί με την εφαρμογή των προαπαιτού­μενων και των μεταρρυθμί­σεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με τη δέσμευση στη δημοσιονομ­ική προσαρμογή και τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματ­α, αυτό βελτιώνει τις προοπτικές της περαιτέρω σημαντικής μείωσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας», υπογραμμίζ­ει.

Η Citi εμφανίζετα­ι θετική για τα ελληνικά ομόλογα και περιμένει περαιτέρω υπεραποδόσ­εις, ενώ αντίθετα η DZ Bank συστήνει στους πελάτες της να προχωρήσου­ν σε κατοχύρωση των κερδών τους από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσε­ι μία πτωτική διόρθωση των τιμών.

Η Citi εμφανίζετα­ι θετική για τα ελληνικά ομόλογα και περιμένει περαιτέρω υπεραποδόσ­εις. 258 εκατ. € ήταν ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece