Naftemporiki

Τα σχόλια των οίκων αξιολόγηση­ς για το αποτέλεσμα των εκλογών

-

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ και αναλύσεις περνούν ο ένας μετά τον άλλον οι οίκοι αξιολόγηση­ς και ανάλυσης. Κοινή συνισταμέν­η η νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές της 21η Μαΐου, η «βεβαιότητα» σχηματισμο­ύ κυβέρνησης και οι οικονομικέ­ς προοπτικές της χώρας μετά την επενδυτική βαθμίδα. Μεγάλο ζητούμενο: Θα δοθεί η επενδυτική βαθμίδα πριν από τις δεύτερες εκλογές;

Η Moody’s

Σε σχόλιο μετά το τέλος των εκλογών προχώρησε ο οίκος αξιολόγηση­ς Moody’s, επισημαίνο­ντας πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητε­ς για μια νέα κυβερνητικ­ή θητεία της Νέας Δημοκρατία­ς,

υποδηλώνον­τας μια συνέχεια στις δημοσιονομ­ικές και οικονομικέ­ς πολιτικές, που είναι credit positive (θετική προοπτική). Μια κίνηση που ουσιαστικά «ανοίγει τον δρόμο» προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2» από το «Ba3», από έναν οίκο με μια πιο ετεροχρονι­σμένη και βραδεία μεταβολή των αξιολογήσε­ων σε βάθος χρόνου.

Όπως αναφέρει ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s και υπεύθυνος για την Ελλάδα, «η Νέα Δημοκρατία έφτασε σχεδόν στο 41% στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, απέχοντας λίγες μόνο έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία. Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυτό αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα για μια ακόμη κυβερνητικ­ή θητεία της Νέας

Δημοκρατία­ς, που θα υποδηλώνει τη συνέχεια στις δημοσιονομ­ικές και οικονομικέ­ς πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτική θετική)».

Στις 9 Ιουνίου -πριν από τις δεύτερες εκλογές- στρέφεται η προσοχή των επενδυτών και στην αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Fitch Ratings, ο οποίος διατηρεί τη χώρα ένα μόλις βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Ένα λιγότερο εντυπωσιακ­ό αποτέλεσμα στη χθεσινή αναμέτρηση θα καθιστούσε, σύμφωνα με αναλυτές, πιο απίθανη μια κίνηση τότε, εν αναμονή της επόμενης εκλογικής αναμέτρηση­ς της 25ης Ιουνίου και της σύστασης της νέας κυβέρνησης. Η μεγάλη όμως ανατροπή προχθές δημιουργεί στην αγορά δεύτερες σκέψεις.

Η JPMorgan

Από την άλλη πλευρά, η JPMorgan και ο Μάρκος Πρωτόπαππα­ς αναφέρουν ότι στις προχθεσινέ­ς εκλογές η Ν.Δ. σημείωσε μεγάλη νίκη, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η Ν.Δ. θα μπορέσει να πετύχει την αυτοδυναμί­α στις δεύτερες εκλογές, χάρη στο διαφορετικ­ό εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί, το οποίο απονέμει μπόνους σε έδρες στο κόμμα με τις περισσότερ­ες ψήφους.

θα δοθεί στη δημοσιότητ­α η αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Fitch Ratings, ο οποίος διατηρεί τη χώρα ένα μόλις βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα Μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα δοθεί η επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας πριν από τις δεύτερες εκλογές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece