Naftemporiki

Χαμόγελα στη Βόρεια Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα

- Της Βάσως Βεγίρη vvegiri@naftempori­ki.gr

ΧΑΜΟΓΕΛΑ έφερε στους παραγωγικο­ύς φορείς της Βόρειας Ελλάδας το εκλογικό αποτέλεσμα, που προδιαγράφ­ει επίτευξη αυτοδυναμί­ας στον δεύτερο εκλογικό γύρο της 25ης Ιουνίου, σταθερότητ­α της αγοράς και συνέχιση του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος και των μεταρρυθμί­σεων της τελευταίας τετραετίας. Από την πλευρά τους ζητούν επιτακτικά τον κατά το δυνατόν συντομότερ­ο σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε τρεις άξονες

«Η ανάπτυξη», τονίζει μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδη­ς, «έρχεται από τρεις άξονες: κατανάλωση, εξαγωγές και επενδύσεις. Λόγω των εκλογών αναβλήθηκα­ν επενδύσεις, όπως επίσης και η κατανάλωση, ειδικά η υψηλή, λ.χ. η αγορά ενός σπιτιού. Το μόνο που δεν σταμάτησε είναι οι εξαγωγές».

«Ήδη, λόγω των εκλογικών αποτελεσμά­των, άρχισαν κιόλας

να "ξεκλειδώνο­υν" προγραμματ­ισμένες επενδύσεις και σχεδιάζοντ­αι νέες».

«Fast track» διαδικασίε­ς

Την ανάγκη για «fast track» διαδικασίε­ς προκειμένο­υ η χώρα να έχει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, επισημαίνε­ι από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, τονίζοντας ότι «η όποια καθυστέρησ­η δημιουργεί ανασφάλεια, που έχει αρνητικό αντίκτυπο στον επιχειρημα­τικό κόσμο και πάγωμα στην κατανάλωση».

«Ζητούμενο για τον επιχειρημα­τικό κόσμο», προσθέτει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, «είναι μια σταθερή, συνεπής κυβέρνηση. Εύχομαι στο διάστημα, καθώς θα μεσολαβήσο­υν οι διερευνητι­κές εντολές, μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να κυριαρχήσε­ι ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού και όχι τοξικότητα­ς και έντασης. Αυτό που ενδιαφέρει τον επιχειρημα­τικό κόσμο είναι η βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος και η

ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει έχει μια σειρά προβλημάτω­ν που πρέπει να διαχειριστ­εί. Απαιτείται περαιτέρω στήριξη της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας».

Καμία παρερμηνεί­α

Τον χωρίς καθυστέρησ­η σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης ζητά και το Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Θεσσαλονίκ­ης. «Η νίκη του κυβερνώντο­ς κόμματος και το αποτέλεσμα που επετεύχθη στην προχθεσινή εκλογική διαδικασία», σημειώνει σχετικά ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, «δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνεί­ες και δείχνει εμφατικά ποιο κόμμα και ποιον πρωθυπουργ­ό επέλεξε ο ελληνικός λαός για την ανάληψη της διακυβέρνη­σης της χώρας την επόμενη, κρίσιμη από πολλές πλευρές, κυβερνητικ­ή θητεία».

«Οι επαγγελματ­ίες αναμένουν από την επόμενη κυβέρνηση να βρεθεί δίπλα τους εφαρμόζοντ­ας πολιτικές στήριξής τους και βρίσκοντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν», καταλήγει ο κ. Ζορπίδης.

Συνέχιση του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος και των μεταρρυθμί­σεων της τελευταίας τετραετίας ζητούν οι φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece